E-mail op uw gsm
De mobiele e-mailservice van BlackBerry doet zijn intrede in België. We testten hem op het netwerk van Mobistar met een gsm van Siemens.
Eindelijk is de mobiele e-mailservice van BlackBerry, uiterst populair bij Amerikaanse en Britse bedrijven, ook in België verkrijgbaar. Het principe van e-mail op gsm of draagbare toestellen is niet nieuw, maar de BlackBerry-formule, die uitgewerkt werd door het Canadese bedrijf RIM, heeft het voordeel dat ze zeer gemakkelijk werkt. Net als sms’jes, lopen de berichten vanzelf binnen.
Nieuw is dat je niet langer een toestel van het merk BlackBerry hoeft aan te schaffen om van de dienst te kunnen profiteren. Siemens brengt een gsm, de SK 65, op de markt voor 499 euro. Dat toestel hebben we getest op het netwerk van Mobistar, die deze dienst in België heeft gelanceerd.
De BlackBerry-apparaten lijken wel kleine organizers. Ze zijn exclusief bestemd voor mail, agendabeheer en adresboek. Sommige modellen hebben ook een telefoonfunctie. De Siemens SK 65 werpt zich duidelijk op als een telefoon waarmee je ook kunt e-mailen.
Ingenieus toetsenbord
Het toestel is behoorlijk wat groter en zwaarder dan een gewone gsm, maar hij past prima in een jaszak. Om een mailtje te versturen, moet je het grote toetsenbord vrijmaken door de achterkant van het toestel te draaien. Het geheel heeft een kruisvorm en ligt goed in de hand. De toetsen zijn net zo opgesteld als die van een pc-klavier (azerty). Je moet wel wennen aan het intoetsen met de duimen.
Echt verrassend is de snelheid van de dienst. De berichtjes vertrekken en komen nagenoeg meteen aan. Attachments zijn ook beschikbaar: Word-teksten lopen moeiteloos binnen, Excel-bestanden worden gelezen, maar met pdf’s (Acrobat) ligt het wat moeilijker. Sommige karakters zijn onleesbaar. De verzending van documenten in bijlage is intelligent. Het systeem ontleedt het bericht om het traject van lange documenten te vergemakkelijken. Het biedt een samenvatting van het attachment, zodat je meteen naar het gedeelte kunt gaan dat de gebruiker interesseert.
De mails gaan via het GSM-netwerk, via de GPRS-dienst, die instaat voor een snelle verzending van de gegevens. Het is een ingenieus systeem. Lange mails worden niet in hun geheel, maar in stukjes verzonden. Die stukjes worden gedownload naarmate de gebruiker verder leest en op zijn telefoon klikt om het vervolg van de tekst te krijgen. Dat mechanisme drukt de hoeveelheid te verzenden gegevens en dat is een belangrijk punt. Op het GPRS-netwerk betaal je immers naargelang van het volume uitgewisselde gegevens. Ook reduceert dit systeem de wachttijd.
Nog niet voor particulieren
Momenteel is het BlackBerry-systeem voorbehouden aan bedrijven van een zekere omvang. Mobistar stelt een formule voor waarbij je als bedrijf ter plekke een mailserver moet installeren, afhankelijk van het aantal gebruikers, wat op een bedrag tussen 1000 en 4000 euro neerkomt, plus 35 euro (excl. BTW) maandabonnement per terminal. Het is nog wachten tot het eerste trimester van 2005 voor een formule die openstaat voor particulieren, vrije beroepen en KMO’s, en die via het web loopt. Zij zou het mogelijk moeten maken om er je persoonlijke e-mailadres op aan te sluiten.
De Siemens SK 65 kwijt zich prima van zijn taak. De toegang tot de e-mailservice is intuïtief en dat maakt dat je niet constant de gebruiksaanwijzing hoeft te raadplegen. De integratie van de BlackBerry is geslaagd. De gebruikers moeten hun behoeften evenwel goed in kaart brengen, alvorens voor een gsm in plaats van een BlackBerry te kiezen. Siemens heeft vermeden om zijn toestel op hetzelfde niveau als de concurrent te positioneren. Wie een groot scherm voor zijn e-mails verkiest, zal voor een BlackBerry-model opteren. Wie liever een telefoon met veel functies heeft, zal eerder voor de gsm van Siemens kiezen.
Robert van Apeldoorn
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier