RGF Staffing Belgium wil wereldwijd discriminatie aanpakken

INCLUSIE Hear2Work begeleidt mensen met gehoorproblemen in de zoektocht naar werk.
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

Discriminatie op de werkvloer kent vele vormen. Iedere kansengroep botst tegen andere obstakels op de arbeidsmarkt. RGF Staffing Belgium wil die met een lokale en globale aanpak wegwerken, en wint daarmee de Trends Impact Award voor Diversiteit & Inclusie bij de grote bedrijven.

RGF Staffing Belgium wil met RGF Connect wereldwijd discriminatie op de werkvloer terugdringen. RGF is een van de grootste hr-dienstenverleners in de wereld met vestigingen in zijn thuisland Japan, Azië, Europa en Noord-Amerika. Het heeft meer dan 20.000 werknemers in dienst.

RGF probeert in verschillende landen de kloof te dichten die kansen- en minderheidsgroepen tot de arbeidsmarkt ervaren. Zo heeft het een programma in Duitsland om oudere werknemers duurzamer aan de slag te houden in werk dat ze tot aan hun pensioen kunnen volhouden. In Japan heeft het een opleidings- en ondersteuningsprogramma voor jongeren met een beperking om hun toegang tot de arbeidsmarkt open te breken. In de Verenigde Staten zet het in op de herintegratie van ex-gevangenen op de arbeidsmarkt. Het Belgische programma binnen RGF Connect heet Hear2Work en is gericht op mensen met gehoorproblemen. Het begeleidt hen in de zoektocht naar geschikt en aangepast werk.

“Het is indrukwekkend te zien hoe RGF tegemoetkomt aan de specifieke noden van bepaalde doelgroepen over de hele wereld”, zegt Charlène Crespel, de CEO van BeCentral en jurylid in de categorie Diversiteit &Inclusie.

Als hr-dienstverlener ziet RGF werk en de toegang tot de arbeidsmarkt als de voornaamste hefbomen om mensen een maatschappelijke rol te laten spelen en hen financieel te emanciperen.

RGF moedigt de kruisbestuiving tussen zijn nationale programma’s aan.

Op zijn kop

RGF Staffing wint de Trends Impact Award niet alleen om zijn wereldwijde netwerk van opleidings- en beleidingsprogramma’s, maar ook omdat het de kruisbestuiving tussen de nationale programma’s aanmoedigt. Zo zal er in Duitsland binnenkort een versie van het Belgische Hear2Work worden uitgerold.

Dat zet het duurzaamheidsadagium ‘Think globally, act locally’ op zijn kop. Bij RGF beginnen de impactinitiatieven lokaal, maar omdat het een multinational is, kan het die globaal verspreiden. Het is ook een mooi voorbeeld van hoe een bedrijf zijn sterktes, in dit geval in rekrutering en hr, inzet om bredere maatschappelijke doelen te versterken.

RGF Connect is ook een uitvloeisel van de sterke interne focus van RGF op diversiteit en inclusie. Het management doorheen het hele bedrijf krijgt daar regelmatig doorgedreven opleidingen rond. “Het zet al heel sterk in op diversiteit en inclusie, maar wil daarin nog een stapje verder gaan, en dat verdient applaus”, stelt Charlène Crespel.

De jury waardeerde ook het feit dat RGF zijn Connect-programma zelf financiert en zich daarmee niet bezondigt aan social washing of subsidieslurpen. Het is bovendien een duurzaam financieringsmodel. Voor de mensen uit het Connect-programma die het plaatst bij bedrijven, ontvangt RGF commissies. Die investeert het opnieuw in het Connect-programma, waardoor het verder kan uitbreiden.

Partner Content