Railtrip.travel gaat voor 100% treinavonturen

RAILTRIP.TRAVEL "We helpen mensen de eerste stap te zetten naar duurzamer en bewuster reizen." © Getty Images
Caroline Lallemand Journaliste

Railtrip.travel heeft de Trends Impact Award voor Mobiliteit gewonnen. Het profileert zich als het eerste Belgische reisbureau dat alleen maar treinreizen aanbiedt. Het doel is een andere manier van reizen aan te moedigen.

Er zijn talloze manieren om per trein door Europa te reizen, met een grote verscheidenheid aan landschappen en comfort om uit te kiezen. Maar reizen over het spoor is vaak een hindernissenbaan. Je verdwaalt in de dienstregelingen en de tarieven op de websites van de vele spoorwegmaatschappijen in Europa. Railtrip.travel, een Waals ecotoeristisch bureau, richt zich tot avonturiers die aangetrokken worden door het trage vervoersmiddel, maar die zich ook zorgen maken over hun ecologische voetafdruk.

Het bedrijf wordt gerund door twee Namenaren: Estelle Nicolay, geografe van opleiding, en haar echtgenoot Fabien Pirard, ingenieur. Ze hebben van hun passie voor treinreizen hun beroep gemaakt. Na meer dan tien jaar Europa te hebben doorkruist met hun gezin en dag en nacht uitsluitend gebruik te hebben gemaakt van dat vervoersmiddel, lanceerden ze in 2020 hun onlineagentschap. Gemotiveerd door het enthousiasme dat de trein oproept, hebben ze vorig jaar de stap gezet om een fysiek agentschap te openen in het centrum van Namen, met een team van acht mensen. Momenteel bieden ze een twintigtal reizen aan, allemaal door hen uitgetest – van Slovenië tot Lapland, en niet te vergeten Schotland en zijn beroemde Zweinstein Express. Het agentschap zorgt voor het boeken van het vervoer en de accommodatie, maar ook voor alle bijkomende activiteiten.

De grootste impact op het milieu waar de oprichters van Railtrip.travel prat op gaan, is de drastische vermindering van de CO2-uitstoot die gepaard gaat met hun reiscatalogus. “Gemiddeld is transport verantwoordelijk voor 70 tot 90 procent van de CO2-impact van zo’n reis. Voor een twaalfdaagse route in Slovenië, als je ervoor kiest om te vliegen en ter plaatse een auto te huren, bedraagt de CO2-impact 813 kilogram per persoon. Als je voor de trein kiest, is dat 202 kilogram per persoon”, legt Estelle Nicolay uit.

‘Onze bestaansreden is mensen reizen te helpen zien als een manier om meer milieubewust te worden’

Estelle Nicolay, Railtrip Travel

Andere reisfilosofie

De oprichters van Railtrip.travel willen ook een andere reisfilosofie aanmoedigen, een die langzamer is en meer rekening houdt met het milieu. “Onze bestaansreden is mensen reizen te helpen zien als een manier om meer milieubewust te worden. Ons doel is zo veel mogelijk mensen te laten durven te reizen met de trein. We helpen hen de eerste stap te zetten naar duurzamer en bewuster reizen”, leggen ze uit.

Het bedrijf ondersteunt ook regeneratieve landbouwprojecten met Soil Capital, evenals boom- en haagplantprojecten, niet aan de andere kant van de wereld, maar in België via het Plant C-initiatief. Het agentschap werkt ook samen met Greentripper, dat elk jaar de CO2-impact van zijn reizen berekent en de vermeden CO2-uitstoot evalueert.

Partner Content