Out of Use geeft elektronica een tweede leven
Werknemers die hun oude elektronica een tweede leven willen geven, kunnen met die apparaten terecht bij Out of Use. Het familiebedrijf verkoopt de toestellen nadien op zijn webshop om de levensduur ervan te verlengen. Het sleept de Trends Impact Award voor Circulaire Economie bij de kmo’s in de wacht.
Bedrijven hebben tal van laptops, smartphones, tablets en andere elektronica die niet langer gebruikt worden. Dat resulteert in een gigantische hoop ongebruikte en afgedankte toestellen die ergens in een vergeten hoek stof liggen te vangen. Out of Use gaat contracten aan met ondernemingen en koopt die toestellen van hen over om ze, na toestemming, een tweede leven te geven.
Het familiebedrijf in Beringen evalueert de elektronica, verwijdert de data die mogelijk nog op het toestel staan en maakt ze nadien klaar voor hergebruik, door ze grondig te reinigen en te inspecteren op kleine technische defecten. De werknemers van de Out of Use-klanten en particulieren kunnen de refurbished producten nadien tegen een voordelig tarief aankopen op de webshop Back in Use. Door die afgedankte toestellen opnieuw aan te bieden op de markt, wil het project de levensduur van elektronica verlengen en bijdragen aan een duurzamer consumptiemodel. De toestellen die niet in aanmerking komen voor hergebruik, worden vakkundig ontmanteld en ontdaan van gevaarlijke stoffen. Die primaire materialen worden nadien gerecycleerd tot secundaire grondstoffen.
Out of Use werkt momenteel alleen met Belgische bedrijven, maar ziet wel interesse vanuit onze buurlanden.
Holistische aanpak
Out of Use wil de drempel voor bedrijven om deel te nemen zo laag mogelijk houden. Het wil zijn klanten zo veel mogelijk ontzorgen. Daarom levert Out of Use een totaalservice aan, gaande van de inzameling van de toestellen, over de gegevensvernietiging, koolstofrapportage en het bieden van garanties voor opgeknapte apparaten. Dankzij die holistische aanpak worden zowel economische als milieuvoordelen gerealiseerd.
Door nauw samen te werken met natuurorganisaties zoals Natuurpunt en Natagora draagt het project bovendien bij aan het milieu en de biodiversiteit. Zo heeft de Out of Use-klant ING via het project al meer dan 35.000 vierkante meter natuur gerealiseerd in België.
Out of Use werkt momenteel alleen met Belgische bedrijven, maar ziet wel interesse vanuit onze buurlanden. De komende tijd wil het bedrijf dan ook een plan van aanpak opstellen om zijn webshop te dupliceren en in andere markten actief te worden.
Het verhaal van de afgedankte toestellen klonk de juryleden bekend in de oren. We leven in een maatschappij waar smartphones en tablets worden ingeruild zodra een nieuwer model op de markt komt. Out of Use biedt een totaaloplossing, zowel voor de circulaire economie als om elektronica voor iedereen betaalbaar te maken. Door samen te werken met lokale sociale organisaties en natuurorganisaties voldoet het familiebedrijf aan heel wat ESG-duurzaamheidsdoelstellingen. Daarom werd het ook genomineerd voor de Trends Global Impact Award bij de kmo’s.
Trends Impact Awards 2024 bekronen 12 straffe projecten met duurzame impact
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier