Offshore wereldspeler GEOxyz lonkt naar geografische expansie: ‘We hebben nog nooit zo ver kunnen vooruitkijken’
Het gaat hard bij GEOxyz, een Vlaamse wereldspeler in de offshore industrie. Vorig jaar groeide de omzet met 40 procent tot 107 miljoen euro. GEOxyz neemt drie nieuwe schepen in de vaart om de groei te bestendigen. “Over vijf jaar mikken we op een jaaromzet van 250 miljoen euro”, zegt stichter en bezieler Patrick Reyntjens.
“Onze grote uitdaging is minstens de groei van de offshore windmarkten te volgen. Als wereldspeler wil ik ook ons marktaandeel verder vergroten. Vandaar de investering van 40 à 50 miljoen euro in drie nieuwe schepen die onze vloot versterken”, zegt Patrick Reyntjens, de CEO van GEOxyz. De vloot wordt uitgebreid met de GEO Ocean VIII, de GEO Ocean IX en de GEOsurveyor XXII, met een bemanning van respectievelijk 27, 24 en 10 mensen. Het gaat niet om nieuwbouwschepen, maar om bestaande schepen die volledig werden omgebouwd. “Een nieuwbouw kost drie keer zoveel. Ik heb liever drie schepen voor de prijs van één, om onze groei mogelijk te maken. Zodra onze capaciteit benut is, investeren we in extra schepen. Die schepen, hun toestellen en onze mensen zijn onze trots. Daar blijven we in investeren om kwalitatieve data te kunnen leveren aan onze klanten”, zegt Patrick Reyntjens.
De schepen varen uit om de zeebodem in kaart te brengen voor klanten in de offshore wind- en de olie- en gasindustrie. “We helpen ook tijdens de bouw van een windmolenpark, leveren onderhoudsdiensten bij de uitbating en bij de afbraak checken we of de zeebodem in de oorspronkelijk staat wordt hersteld”, zegt Patrick Reyntjens in het nieuwe hoofdkwartier in Zwevegem.
Windparken verbinden
GEOxyz werd opgericht in 1998 als topografiebedrijf met 5.000 euro startkapitaal. De omzet ging intussen voorbij de grens van 100 miljoen euro, na een groei van 40 procent vorig jaar. Het recorddikke orderboek van 100 miljoen euro belooft nog verdere groei voor de intussen 650 werknemers. “We hebben nog nooit zover kunnen vooruitkijken. Tot 2035 blijft de markt zeker groeien, zelfs als Europa slechts een derde van zijn gigantische offshore ambitie realiseert. Energiebevoorrading staat hoog op de agenda sinds de oorlog in Oekraïne. Elk land wil via windturbineparken als het ware een kerncentrale op zee bouwen”, zegt Patrick Reyntjens.
Lees verder onder de foto
GEOxyz vindt ook nieuwe klanten in de beheerders van de hoogspanningsnetwerken in Europa, zoals Elia in België, TenneT in Nederland en RTE in Frankrijk. Patrick Reyntens: “Ze leggen kabels op de zeebodem om de windparken met het land te verbinden. Voor ons is dat een ongelooflijk snel groeiende markt. We zijn ook betrokken bij het project van Xlinks om een hoogspanningskabel van Marokko naar het Verenigd Koninkrijk te trekken. Duitsland speelt met het idee die kabel via de Noord- en de Oostzee tot in Duitsland te verlengen. En als je een kabel kunt trekken van Marokko naar het Verenigd Koninkrijk, waarom zou het dan ook niet kunnen van het Verenigd Koninkrijk naar de Verenigde Staten? De interconnectie van windparken laat een beter gebruik van de productiecapaciteit toe. Als wij wakker worden, stroomt er bijvoorbeeld over de kabel tussen België en het Verenigd Koninkrijk elektriciteit van noord naar zuid. Een uur later, als de Britten wakker worden, gaat er elektriciteit van België naar het Verenigd Koninkrijk.”
Amerikaanse markt
De stijgende omzet gaat gepaard met stijgende marges en een aantrekkende winstgevendheid. De omzet van 107 miljoen euro in 2023 leverde een bedrijfscashflow van 27 miljoen euro op. De winstmarge steeg van 15 procent in 2018 naar 25 procent in 2023. “We kennen ons vak. De margestijging reflecteert de weg die we op de leercurve hebben afgelegd en de kwaliteit van onze mensen”, zegt Patrick Reyntjens.
Ook de toenemende schaalgrootte zorgt voor extra slagkracht. Patrick Reyntjens: “We zijn groot genoeg geworden om contracten af te sluiten met grote klanten die onze diensten voor lange tijd inhuren, wat ons een vrij voorspelbare omzet geeft. Het gevaar van onze business is dat je een slaaf van je activa wordt. Als je investeert in schepen, moet je die aan het werk krijgen en houden. We zoeken continu naar een evenwicht tussen het aanvaarden en het uitstellen van opdrachten, anticiperend op hogere prijzen. Ook in onze niche in de offshore industrie is de vraag iets groter dan het aanbod. Een groot deel van de vloot klikken we vast. Met de resterende schepen kunnen we inspelen op marktkansen.”
‘We zoeken continu naar een evenwicht tussen het aanvaarden en het uitstellen van opdrachten. Ook in onze niche in de offshore industrie is de vraag iets groter dan het aanbod’
Patrick Reyntjens, GEOxyz
Een groei van 40 procent in een jaar tijd is uitzonderlijk en misschien wat van het goede te veel. “Onze organisatie moet kunnen volgen. We zijn dan ook steeds op zoek naar nieuw talent. Ik hoop dat we 20 tot 30 procent per jaar kunnen groeien. Over vijf jaar moeten we minimaal opnieuw verdubbeld zijn, met een omzet van 250 miljoen euro”, zegt Patrick Reyntjens.
GEOxyz kijkt ook naar overnames om de groei op dreef te houden of nog te versnellen. “Mogelijk volgt er een consolidatiegolf in onze sector. Gelukkig hebben we met Virya Energy (de energieholding van de familie Colruyt, nvdr) een sterke aandeelhouder die onze visie deelt. Het kan gaan om een overname die ons extra schepen oplevert of om een extra dienstverlening die we vandaag nog niet doen. Via een overname kunnen we ook actief worden op een nieuwe markt die ons extra schaal biedt”, zegt Patrick Reyntjens.
De focus van GEOxyz ligt op Europa, maar het bedrijf lonkt ook naar geografische expansie. “Eerst Azië of Afrika? Over zes maanden willen we een schip naar een ander continent sturen. Ook de Amerikaanse markt staat op onze radar. Daar hebben we al een kantoor, zodat we daar snel kunnen schakelen”, zegt Patrick Reyntjens.
Nuttige informatie
Ook nieuwe technologie laat GEOxyz toe een versnelling hoger te schakelen. Een schip hoeft niet meer uitgerust te worden met een volledige bemanning van experts die elk een facet van een offshore project in de gaten houden. De gigantische stroom aan data wordt naar het controlecentrum in Oostende gestuurd, waar één expert verschillende zaken tegelijk kan opvolgen. Ook het toenemende gebruik van drones en onbemande vaartuigen is een gamechanger. “We ontwikkelen bijvoorbeeld een drone die het rivierkoelwater voor de Franse kerncentrales monitort”, zegt Patrick Reyntjens.
De digitalisering en de centralisatie van de data kan niet alleen de groei van GEOxyz versnellen, mogelijk moet ook het businessmodel worden herschreven. “Verhuren we onze infrastructuur of verkopen we data? Veel mensen zien me als iemand met boten, maar au fond zijn we een databedrijf, of beter nog: een informatiebedrijf, met ons controlecentrum en onze server als centrale spil voor de toekomst. We hebben geïnvesteerd in een eigen server, want het is te duur om onze omvangrijke datastroom naar de cloud te sturen. Belangrijk voor ons is dat we onze datastromen omzetten in nuttige informatie. Een klant wil weten of er iets veranderd is aan een kabel of turbine en of een interventie nodig is”, zegt Patrick Reyntjens.
De digitalisering plaveit ook de weg voor een duurzamere manier van werken. “Uiteraard werken we aan een lagere uitstoot van onze vloot, maar we kunnen veel verder gaan. Dankzij de digitalisering, de inzet van robotica en de uitrol van oplossingen op afstand kunnen we een stuk efficiënter werken, wat een nog veel grotere energiebesparing oplevert.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Geo.XYZ
-
Maatschappelijke zetel:
Zwevegem
-
Sector:
Ingenieursbureaus, studiebureaus
-
Toegevoegde waarde:
13332532