AI deed CO2-uitstoot Google in 5 jaar met bijna 50 procent stijgen

© BELGAIMAGE

Google heeft zijn CO2-uitstoot vorig jaar zien toenemen tot 14,3 miljoen ton, of 48 procent meer dan in 2019. Dat blijkt uit het jaarlijkse milieuverslag van het Amerikaanse internetconcern.

De gestegen uitstoot van broeikasgassen is volgens het bedrijf een gevolg van de toegenomen vraag naar artificiële intelligentie. De datacenters die daarvoor nodig zijn, vragen veel energie. Ook concurrenten Amazon en Microsoft worden met dat probleem geconfronteerd.

Uitdaging

“Naarmate we artificiële intelligentie verder in onze producten integreren, kan uitstootreductie een uitdaging worden door de toenemende energiebehoefte die voortvloeit uit de hogere intensiteit van AI-berekeningen, en de emissies die samenhangen met de verwachte toename van onze investeringen in technische infrastructuur”, zegt het bedrijf in het rapport.

Google engageerde zich tot een netto nuluitstoot voor al zijn activiteiten tegen 2030. Tegenover het referentiejaar 2019 mikt het bedrijf daarvoor op een halvering van de uitstoot van broeikasgassen. De resterende uitstoot zou dan geneutraliseerd worden via investeringen in oplossingen voor koolstofverwijdering.

Investeren in datacenters

Google, maar ook sectorgenoten als Microsoft, Amazon en Meta voeren hun investeringen in datacenters wereldwijd fors op. Die zijn nodig om almaar populairdere clouddiensten aan te bieden, maar ook door de opkomst van generatieve AI (GenAI), kunstmatige-intelligentiemodellen die bijvoorbeeld tekst of beelden kunnen creëren en enorme rekenkracht vergen.

Eveneens vandaag kondigt Microsoft aan dat het 2,2 miljard euro uittrekt voor nieuwe datacenters in Aragón. Dat maakte de regering van de noordoostelijke Spaanse regio bekend. Volgens de president van Aragón, Jorge Azcón, komt met het nieuwe project het totale bedrag van door Microsoft aangekondigde investeringen in de regio op 6,7 miljard euro te liggen.

AI drijft toename energieverbruik

Het Internationaal Energieagentschap voorspelt al langer dat de verspreiding van AI en de opkomst van cryptovaluta de belangrijkste oorzaken zullen zijn voor de toename van het energieverbruik van datacenters in de komende jaren. Zo vergt een zoekopdracht op ChatGPT bijna tien keer meer energie (2,9 Wh) dan een zoekopdracht op Google (0,3 Wh).

De vraag naar energie van techreuzen als Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft neemt spectaculair toe, zegt Engie, dat samenwerkt met de techreuzen om duurzamer te worden. “Tech is nu goed voor 2 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Alleen al in Europa verbruikt de sector 100 terawattuur. Dat is meer dan het totale jaarlijkse verbruik van België. En tegen 2026 zal dat verdubbeld zijn”, zei Vincent Verbeke, de CEO van Engie Belgium en lid van het uitvoerend comité van de eenheid Global Energy Management and Sales (GEMS), recent nog in Trends. Lees meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content