Funds For Good zet winst in voor ondernemersdroom van anderen

PATRICK SOMERHAUSEN EN NICOLAS CROCHET De voornaamste doelgroep zijn selfmade ondernemers die in precaire situaties zitten.​ © Franky Verdickt
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

België bulkt van mensen die willen ondernemen, maar daar geen klassieke financiering voor vinden. Funds For Good heeft daarvoor een vernuftig model opgezet. Het wint de Trends Impact Award voor Diversiteit & Inclusie bij de kmo’s.

Funds For Good (FFG) ziet ondernemerschap als het ultieme middel om achterblijvers op de arbeidsmarkt te emanciperen. België loopt over van de talentvolle mensen die willen ondernemen, maar door discriminatie en andere redenen afgesneden zijn van het traditionele financiële systeem om die ondernemingsplannen te financieren.

FFG, opgericht door Patrick Somerhausen en Nicolas Crochet, wil die kloof dichten. Het model dat het daarvoor heeft opgezet is zo eenvoudig dat het moeilijk te geloven is dat het al niet eerder is bedacht. Enerzijds beheert Funds For Good Invest een aantal beleggingsfondsen, waarin particuliere en professionele beleggers kunnen investeren. Een groot verschil met andere reguliere fondsen is dat het een deel van de winst opzijzet en daarmee de ondernemersdromen financiert van mensen die niet via banken of andere investeerders aan financiering geraken. Dat doet het via Funds For Good Impact.

De beleggers in die fondsen genieten een bepaald rendement, maar hebben tegelijk met hun investering een bredere maatschappelijke invloed. “Het is een mooi voorbeeld van hoe de klassieke financiële wereld en impact samen kunnen gaan”, zegt Charlène Crespel, de CEO van BeCentral en jurylid in de categorie Diversiteit & Inclusie.

FFG ondersteunt ondernemers op verschillende manieren. Financieel, via achtergestelde en renteloze leningen waarop ze in sommige gevallen de eerste 6 tot 24 maanden nog geen aflossingen moeten betalen. Daarnaast heeft het een uitgebreid netwerk van vrijwillige coaches, die de ondernemers gratis ondersteunen met advies over bijvoorbeeld digitale marketing, juridische zaken of verkoopstrategieën.

Funds For Good heeft de afgelopen tien jaar net geen 1.200 projecten ondersteund, goed voor 2,5 miljoen euro aan toegestane leningen.

Netwerk

De impact van FFG is concreet te meten. Het initiatief heeft de afgelopen tien jaar net geen 1.200 projecten ondersteund, goed voor 2,5 miljoen euro aan toegestane leningen. Het heeft daarmee ook 1.350 banen gecreëerd. Zo’n 70 procent van de ondernemers die FFG financiert is werkloos, maar 80 procent van hen is vijf jaar nadat ze de eerste lening hebben ontvangen, nog altijd aan het werk.

FFG ondergaat regelmatige audits door erkende spelers. “FFG heeft een duidelijk visie, concrete doelstellingen en is transparant in al zijn cijfers en impactmetingen”, zegt Charlène Crespel.
De voornaamste doelgroep van FFG zijn selfmade ondernemers die in precaire situaties zitten en moeilijk reguliere financiering krijgen. Verder financiert FFG grotere projecten rond bijvoorbeeld regeneratieve landbouw. Het heeft ook een programma opgestart voor vrouwelijke ondernemers.

Daarnaast werkt FFG samen met andere partijen gespecialiseerd in micro-financiering en impactinvesteringen. Het probeert voor elk project cofinanciering door een van die partijen aan boord te krijgen. Dat netwerk is een grote meerwaarde. “Dat brengt mensen samen die elkaar normaal nooit zouden hebben ontmoet”, zegt Charlène Crespel. FFG werd ook genomineerd voor de Trends Global Impact Award bij de kmo’s.

Partner Content