Equans lanceert Carbon Shift: energie-efficiënt én CO2-neutraal

DE LIJN "Equans is de grootste installateur van laadpalen." © WWW.DERIBAUCOURT.COM

Met zijn programma Carbon Shift begeleidt Equans klanten om CO2-neutraal te worden en hun energie-efficiëntie te verhogen. “Naast zonneparken heb je ook een groot volume aan batterijcapaciteit nodig.”

De wortels van Equans gaan terug tot na de Tweede Wereldoorlog met Fabricom, dat onder meer de stabiliteitsstudie voor het Atomium uitvoerde. Sindsdien is het uitgegroeid tot een leider in technischedienstenverlening, met een breed scala aan expertise in elektriciteit en elektrotechniek, werktuigkunde, HVAC (heating, ventilation en air conditioning), veiligheid, onderhoud en energieoptimalisering. Het heeft 10.000 werknemers en draait een omzet van 2,2 miljard euro. Equans is sinds een paar jaar eigendom van de Franse holding Bouygues, die actief is in de bouw, media en telecom.

Die diversiteit aan vaardigheden in het bedrijf vormde de basis voor zijn nieuwste initiatief, de lancering van Carbon Shift. Dat programma verenigt honderden experts en maakt gebruik van de uitgebreide kennis van Equans op het gebied van IT, automatisering, elektrische en thermische opslag, en hernieuwbare energie. Carbon Shift helpt bedrijven hun energieverbruik te optimaliseren en hun CO2-uitstoot te verminderen.

Operationele efficiëntie

“De evolutie valt niet meer te ontkennen: financiële investeerders verwachten dat bedrijven duurzamer te werk gaan, en de Europese Green Deal verwacht dat ondernemingen daarin transparant zijn”, zegt Natalie Dewulf, general manager van Equans Carbon Shift. “Ook de volatiliteit van de energieprijzen zet bedrijven ertoe aan om na te denken over hoe ze met decentrale oplossingen hun afhankelijkheid van die prijzen kunnen verminderen.”

Het programma biedt een totaaloplossing die onafhankelijk is van energieproducenten, waardoor klanten de flexibiliteit hebben om de beste energieprijzen te vinden. Dat omvat alles van energie- en CO2-analyses tot het invoeren van gedetailleerde plannen en begrotingen, opgesteld door professionals in elektrotechniek en thermische engineering. “We zijn een one-stopshop. Via een audit brengen we de behoeften en de mogelijkheden in kaart”, zegt Natalie Dewulf. “We bespreken de ambitie van het bedrijf en stellen samen een plan van aanpak op. Daarbij gaan we een resultaatsengagement aan met de klant. Met de energiekosten die ze uitsparen, kunnen klanten via ons ook een financiering aangaan. Zo wordt de investering grotendeels kostenneutraal.”

‘We moeten het veel meer over investeringen dan over kosten hebben als we over decarbonisatie spreken’

Mark Dirckx, Equans

Carbon Shift biedt een reeks beproefde CO2-arme oplossingen, zoals het herontwerpen van de warmteproductie, het automatiseren van gebouwcontroles en het installeren van fotovoltaïsche zonne-energiesystemen. Het programma ondersteunt bedrijven in elke fase van hun transformatie, van advies en planning tot uitvoering, monitoring en onderhoud. Dat maakt het voor bedrijven mogelijk om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijk hun operationele efficiëntie en veerkracht te verbeteren.

Lokale teams

Een belangrijk aspect van Carbon Shift is de nadruk op lokale teams met experts die begrijpen wat nodig is om succesvolle projecten in hun regio te realiseren. Dat betekent dat klanten toegang hebben tot op maat gemaakte oplossingen die rekening houden met de plaatselijke omstandigheden en regelgeving.

“We moeten het veel meer over investeringen dan over kosten hebben als we over decarbonisatie spreken”, zegt Mark Dirckx, de CEO van Equans. “Voor elk project dat we aanpakken, maken we een businesscase op. Klanten verwachten een return on investment en dat is niet meer dan terecht. De oplossingen die onze consultants ontwerpen, komen dan ook met een resultaatsgarantie.”

“Een grote uitdaging ligt in het gebouwenpark. We sluiten veel EPC-contracten af met publieke entiteiten. Veel steden en gemeentes doen na een publieke tender een beroep op onze diensten. Zo zorgden we voor de gemeente Geel dat de CO2-reductie daalde met zo’n 22 procent, maar we werken ook in Meise, La Louvière en Seraing”, zegt Dewulf.

Daarnaast is Equans bijvoorbeeld betrokken bij het project Rives Ardentes in Coronmeuse, nabij Herstal. De restwarmte van de verbrandingsoven wordt er via een warmtenet gebruikt om de appartementen, huizen en bedrijven in de nieuwe wijk van warmte te voorzien.

Digitale optimalisatie

“We zijn ook de grootste installateur van laadpalen, met name voor bussen, vrachtwagens en zelfs cruiseschepen in de havens van Antwerpen en Zeebrugge”, benadrukt Dirckx. “Dat betekent ook dat we ondertussen gespecialiseerd zijn in digitale optimalisatie. Het elektrificeren van ons energienetwerk is een eerste stap.”

Het bedrijf bouwde het Kristal Solar Park op het Lommelse bedrijventerrein, dat met 99,5 megawatt aan fotovoltaïsche panelen het grootste zonnepark van de Benelux is. Op het terrein van 93 hectare, wat overeenkomt met 200 voetbalvelden, liggen maar liefst 303.000 zonnepanelen en 2.200 kilometer kabel. Het megazonnepark produceert 85.000 megawattuur per jaar, het equivalent van een jaarlijks verbruik van bijna 25.000 gezinnen, en vermijdt een jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan 30.000 ton.

“Maar naast zonneparken heb je bijvoorbeeld ook een groot volume aan batterijcapaciteit nodig”, vult Natalie Dewulf aan (zie kader Groot batterijpark in Vilvoorde). Door in te spelen op de veranderende markt verzekert Equans zich van een organische groei. “We zijn natuurlijk geen technologische start-up met een duizelingwekkend groeipercentage”, zegt Mark Dirckx. “Maar de energietransitie is een noodzaak die inspeelt op de verschillende competenties die we sinds decennia hebben opgebouwd. Ik ben er dan ook van overtuigd dat wij de volgende jaren een mooie organische groei zullen realiseren.”

Groot batterijpark in Vilvoorde

Equans bouwt in Vilvoorde een van de grootste batterijparken van België. “Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Engie. Met een capaciteit van tweemaal 100 megawatt en een opslag van 800 megawattuur bestaat dat park uit 320 batterijcontainers en 80 omvormers”, zegt Natalie Dewulf, general manager van Equans Carbon Shift. “Het batterijpark komt op de site van de voormalige gascentrale van Vilvoorde en past in de ambitie om die site om te vormen tot een pijler van hernieuwbare energie. Met dat project positioneert Equans zich opnieuw als een leider in de energietransitie in België en bevestigen we ons engagement voor duurzame en innovatieve oplossingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content