ESG-rapportage: een keuze mét voordelen, ook voor kmo’s

Waarom u best toch werk maakt van ESG-rapportage en CO2-reductie

Katelijne Norga - adviesbureau Pantarein
Partner content

De voorbije weken werd al heel wat gepraat over het Omnibus-pakket van de Europese Commissie. Om de administratieve rompslomp te verminderen en de concurrentiepositie van onze bedrijven te versterken, heeft de Commissie beslist dat de verplichte ESG-rapportage enkel zal gelden voor de grootste ondernemingen (meer dan 1.000 werknemers).

Op zich een goede zaak, maar toch blijft het voor kmo’s en midcaps belangrijk om van data over hun ESG-inspanningen te verzamelen en ook om hun CO2-uitstoot verder te blijven reduceren.

Wat is de impact van het Omnibus-pakket van de Europese Commissie voor Belgische bedrijven?

Marc Callier, Head of Sustainability ING: “De Europese Commissie heeft beloofd om de overregulering en administratieve lasten voor bedrijven aan te pakken. In haar Omnibus-pakket voorziet ze onder meer dat kmo’s niet langer verplicht worden om te rapporteren over hun ESG-inspanningen. Indien dat voorstel wordt aanvaard in het Europees Parlement, zal het gros van de Belgische bedrijven vrijgesteld worden. Echter, grote bedrijven blijven wel onderworpen aan de ESG-rapportageverplichting. En die zullen sowieso data opvragen bij hun leveranciers en partners. De vrijwillige rapporteringstandaard VSME zal kmo’s en midcaps daarbij helpen. Maar die methode vraagt aanzienlijk minder inspanning dan de CSRD-rapportageverplichting.”

Marc Callier – Head of Sustainability ING

U pleit ervoor dat bedrijven toch verder investeren in ESG en in het documenteren van die inspanningen…?

Marc Callier: “Een ESG-strategie hebben en opvolgen wat je acties opleveren, is nog steeds een goed idee. Door proactief met ESG en je impact bezig te zijn, maak je je bedrijf toekomstbestendig en zorg je ervoor dat je aantrekkelijk blijft voor investeerders of overnemers. We zien in openbare aanbestedingen ook meer criteria opduiken die aan ESG gelinkt zijn. Die tendens zal zich verder doorzetten in de toekomst. En wie rapporteert over zijn inspanningen, vergemakkelijkt zijn toegang tot ‘sustainable finance’ en aantrekkelijke financieringsvoorwaarden. Vergeet ook niet dat wie investeert in duurzaamheid, bespaart: de energiekosten dalen en er zullen minder grondstoffen nodig zijn.”
Investeringen zullen nodig blijven: de Europese klimaatdoelstellingen vereisen onder meer een daling van de CO2-uitstoot tot nul in 2050.

Wat kunnen bedrijven ondernemen om hun CO2-voetafdruk te beperken?

Katelijne Norga, adviesbureau Pantarein: “Je CO2-voetafdruk is de totale hoeveelheid CO2 die je bedrijf uitstoot. Het gaat daarbij om uitstoot in drie categorieën, en het komt erop aan om in elk van die domeinen maatregelen te nemen. Ten eerste is er de CO2 die je bedrijf zelf uitstoot, bijvoorbeeld afkomstig van de verwarming van je gebouwen of van industriële processen (scope 1-emissies). Maar ook de elektriciteit die je verbruikt, heeft een CO2-voetafdruk, namelijk de CO2 die werd uitgestoten tijdens het opwekken van die energie. Dat zijn de scope 2-emissies. Door energiezuiniger te werken en over te schakelen op hernieuwbare energie, kan je dus al veel CO2-winst boeken. Ten slotte omvat je voetafdruk ook de CO2 die wordt uitgestoten in je waardeketen, bij de productie van de grondstoffen die je aankoopt, of tijdens het transport van goederen naar je klanten, bijvoorbeeld. Door bewust CO2 in rekening te brengen bij het kiezen van leveranciers, kan je stappen zetten om die scope 3-emissies te beperken.”

Wat hebben bedrijven hier eigenlijk zelf bij te winnen?

Katelijne Norga: “Ondernemingen voelen meer en meer de impact van de klimaatopwarming. De voedingssector bijvoorbeeld ondervindt nu al problemen door droogte en wateroverlast, en ook in andere sectoren laten de gevolgen zich voelen. Onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen is ook belangrijk gezien de geopolitieke situatie. Dat doe je in de eerste plaats door een eigen reductieplan op te stellen met duidelijke targets voor decarbonisatie. En er is ook een economisch belang: de transitie naar een klimaatneutrale, circulaire economie biedt grote opportuniteiten voor bedrijven. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de bouw- en recyclagesector. Het is wel degelijk een positieve keuze voor de toekomst!”