ESG betekent voor IRIS ook: werk maken van sociale impact
Tips om knelpuntberoep aantrekkelijk te maken
Partner content
Duurzaamheid en ecologie worden vaak in één adem uitgesproken. Nochtans is het veel meer dan dat. Sociaal engagement bijvoorbeeld, en dat is waar ze bij Iris, de marktleider in industriële coating en facilitaire dienstverlening, de grootste focus op leggen. “Onze mensen zijn de motor van het bedrijf, een aangename werkomgeving creëren waarin ze op hun best kunnen functioneren is onze prioriteit”, zegt Sandra de Kerckhove, CFO & Managing Director Iris Group.
Bij Iris werken meer dan 50 nationaliteiten, voornamelijk in de schoonmaaksector, bij onder andere grote bedrijven, ziekenhuizen, kerncentrales en de petrochemie. Vaak zijn het laaggeschoolde mensen met een kwetsbare achtergrond. Ze engageren zich voor wat met stip het grootste knelpuntberoep is: VDAB spreekt van meer dan 8500 vacatures die niet ingevuld geraken. Al deze mensen integreren op de Belgische arbeidsmarkt en een onderlinge cohesie creëren vormt een grote uitdaging. Een die ze bij Iris met oprechte betrokkenheid aangaan.
De voldoening als je arbeiders ziet openbloeien in hun job is onbetaalbaar
Sandra de Kerckhove, CFO & Managing Director Iris Group
Hoe pakken ze dat aan?
Drie tips om een duurzame connectie te creëren met en tussen kwetsbare werknemers:
1. Investeer in mensen
Dat er een tekort is aan goede werkkrachten op de arbeidsmarkt is geen geheim. Iris maakt van die zwakte een kracht door ongeschoolde arbeiders zelf op te leiden. En daar gaan ze ver in. De arbeiders worden niet alleen technisch opgeleid, ze krijgen ook taallessen en door op geregelde tijdstippen in dialoog te gaan wordt er ook gezorgd voor hun mentaal welzijn. Er worden ook projecten opgestart om moeilijke vacatures in te vullen. “Enkele jaren geleden hadden we een pilootproject waarbij vluchtelingen via een intens traject werden opgeleid tot hoogtewerkers. Een aantal van hen is vandaag nog steeds in dienst bij Iris”, zegt Sandra de Kerckhove.
2. Overwin je vooroordelen
“Ze hebben niet de juiste werkmentaliteit” is een vooroordeel dat werkgevers tegenhoudt om kwetsbare mensen aan te werven. Nochtans, met de juiste begeleiding en een empathische houding lukt het wel, zo bewijst Iris. “Er gaat veel tijd en energie naar de ondersteuning van de werknemers, maar de voldoening wanneer je hen ziet openbloeien in hun job is onbetaalbaar.” Een win-win: de arbeiders hebben toekomstperspectieven en Iris kan groeien als bedrijf.
3. Begeleid de leider
Bij Iris werken mensen op verplaatsing bij de klant. Die gedecentraliseerde structuur maakt dat de directie verder van de arbeiders afstaat. Daarom is het des te belangrijker om de directe leidinggevende goed te ondersteunen zodat hij of zij de nodige tools heeft om de mensen op het terrein te coachen. Het gevoel er niet alleen voor te staan is geruststellen.
Voortrekkersrol
In hun streven naar duurzaamheid, sociaal engagement en governance wordt Iris bijgestaan door haar financiële partner ING. Die samenwerking is gebaseerd op een langdurige vertrouwensband. “Iris speelt een voortrekkersrol op het vlak van ESG”, zegt Philippe Wallez, Head of ESG bij ING België. “Al van lang voor er zoveel focus lag op ESG nam Iris verregaande initiatieven en daar hebben we hen altijd in gesteund. Die aanpak loont: waar andere bedrijven nu voor een enorme opdracht staan om mee te kunnen met de opgelegde verwachtingen, staat Iris al een heel stuk verder.”
“Bij Iris zit sociaal engagement echt intrinsiek in hun strategie, het is doordrongen in alle lagen van hun business en dat is niet in alle bedrijven zo”, zegt Philippe Wallez. “Ze zijn op dat vlak een inspiratiebron voor anderen.
“Dat doet plezier om te horen”, zegt Sandra de Kerkhove. “Het toont aan dat onze inspanningen niet onopgemerkt blijven.”
En wat met ecologische duurzaamheid in de schoonmaaksector?
Dat de ecologische impact een focuspunt is bij IRIS, spreekt voor zich. Het bedrijf voldoet aan de strengste normen en levert inspanningen om nog steeds beter te doen. Wat zijn goede praktijken om zo milieuvriendelijk te werken?
1. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten
Chemische schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor zowel het milieu als de gezondheid van werknemers. Kies voor biologisch afbreekbare en ecologisch gecertificeerde producten.
2. Verbruik minder water
De schoonmaaksector gebruikt grote hoeveelheden water. Werk met microvezeldoeken en -moppen, die effectief reinigen met minder water, en herbruikbare waterzuiveringssystemen voor schoonmaakapparatuur.
3. Optimaliseer energieverbruik
Vervang stapsgewijs energie-intensieve machines, zoals stofzuigers en schrobmachines, door energiezuinige alternatieven met een A+++ label.
4. Stimuleer afvalreductie en recycling
Gebruik waar het kan duurzame alternatieven voor wegwerpmaterialen, zoals plastic handschoenen en verpakkingen. Zo dijk je de afvalstroom in. Introduceer ook afvalscheiding op klantlocaties en stel een plan op om recycling te verbeteren.
5. Verminder voetafdruk transport
Veel schoonmaakpersoneel reist naar klantlocaties, wat vaak leidt tot een hoge CO₂-uitstoot. Duurzaam vervoer kan de impact verminderen. Denk aan elektrische of hybride voertuigen, maar ook aan het zoveel mogelijk werken met medewerkers uit de buurt.
Duurzaam ondernemen. Een zaak van ons allemaal.
Vraag je je ook af hoe je de klimaatverandering, sociale trends en economische ontwikkelingen voor kunt blijven? Lees hier meer over hoe ING ondernemingen begeleidt.
De samenleving is in transitie naar een economie met weinig CO2-uitstoot. Dat geldt zowel voor ING als voor onze klanten. Investeren in de toekomst van je onderneming is een uitdaging. En die gaat ING samen met jou en je bedrijf aan. De bank financiert veel duurzame activiteiten, maar we financieren er nog altijd meer die dat niet zijn. Bekijk hier de vooruitgang die ING boekt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier