Specifieke steun aan elk bedrijf dat wil investeren in duurzame keuzes

© Getty
*  
Partner content samen met ING Business

Banken spelen een sleutelrol in de duurzaamheidstransitie, argumenteren specialisten ter zake Philippe Wallez en Marc Callier (ING België). Al blijkt ook een consistente en evenwichtige regelgeving broodnodig om de beoogde versnelling in te zetten.

Philippe Wallez is Head of ESG, Public Affairs en Senior Client Advisor bij ING Belgium. Zijn collega Marc Callier is er actief als Head of Sustainability Business Banking.

Het zijn de banken die de economie financieren en dus ook de belangrijke transitie van bedrijven en particulieren richting CO2-neutraliteit

Waarom spelen financiële instellingen zo’n cruciale rol in de duurzaamheidstransitie?

PHILIPPE WALLEZ. “Het zijn de banken die de economie financieren en dus per definitie ook de belangrijke transitie van bedrijven en particulieren richting CO2-neutraliteit. Het is zaak om klanten op vlak van hun business, processen, gebouwen en mobiliteit te begeleiden naar een koolstofvrije toekomst, aan de hand van producten en advies op maat van hun omvang en van hun maturiteit inzake ESG.”

MARC CALLIER. “Tegelijk bepaalt wat banken financieren grotendeels hun totale emissies – het gekende Scope 3-verhaal. In die zin hebben we een gemeenschappelijk belang met onze klanten. Van daaruit, en vanuit het besef dat we als sector een grote hefboom kunnen zijn voor het realiseren van de Green Deal-ambities, doen we er alles aan om hen goed te informeren, hen in contact te brengen met experten en hen te ondersteunen bij de financiering van de transitie naar een koolstofarm businessmodel.”

Een andere bepalende factor in dit verhaal is de regelgeving. Hoe kijken jullie daarnaar?

PHILIPPE WALLEZ. “De wetgeving stelt ons in staat om een duidelijke visie en dito initiatieven uit te werken. Zonder die kaders, zonder afgesproken definitie van wat duurzaam is en wat niet, zou je het risico lopen om qua rapportering appels met peren te vergelijken. Wel mag de slinger niet doorslaan naar overregulering, waarbij een bovenmatige complexiteit snel uitgroeit tot een drempel.”

MARC CALLIER. “De EU Taxonomy is het Europese kader dat bepaalt welke activiteiten als duurzaam worden beschouwd. Maar dat betekent niet dat banken enkel nog donkergroene projecten en bedrijven met louter duurzame activiteiten zullen financieren. Bij de discontinuïteit die daardoor zou ontstaan in de economie, heeft niemand baat.”

We willen specifieke steun bieden aan elk bedrijf dat wil investeren in de duurzame keuzes

Marc Callier, Head of Sustainability Business Banking bij ING Belgium

Het is aan banken om duurzame projecten te ondersteunen. Het initiatief ligt bij de bedrijven zelf. Hoe stimuleert ING hen om in actie te schieten?

MARC CALLIER. “We moeten er eerst en vooral voor zorgen dat al onze bankiers een constructief gesprek over duurzaamheid kunnen aanknopen met hun klanten. Die opleidingen zijn aan de gang. Je mag niet vergeten dat de ESG-aanpak een enorme verandering is, zowel voor klanten als voor onze medewerkers. Parallel bouwen we de nodige sectorspecifieke expertise op via contacten met frontrunners en sectorverenigingen.

In tweede instantie moet ook de klant in staat zijn om mee te praten en actie te ondernemen. Daarvoor zetten we tools in, zoals de Sustainable Buildings Guide die bedrijven helpt om hun vastgoed future proof te maken, brengen we klanten in contact met kwalitatieve ESG-partners en bieden we hen producten aan met interessante voorwaarden, zoals onze Eco Renovatielening.”

Waarin verschilt jullie aanpak met die van andere grootbanken?

PHILIPPE WALLEZ. “ING zet zich al jaren in voor duurzaamheid, wat onder meer tot uiting komt in onze betrokkenheid in de Net-Zero Banking Alliance. Duurzaamheid zit echt in ons DNA. We willen daarom specifieke steun bieden aan elk bedrijf dat wil investeren in de decarbonisatie van de economie. En ook op ons eigen bedrijfsniveau proberen we een rolmodel te zijn, met duurzame gebouwen en mobiliteitskeuzes.”

MARC CALLIER. “Bovendien concentreren we ons niet enkel op de grotere ondernemingen. Uiteraard bieden we ook meer complexe sustainable financeproducten aan en zijn we via ING Lease een grote speler in de markt van de hernieuwbare energie, maar met onze instant financieringsoplossingen voor pakweg zonnepanelen of warmtepompen zijn we er voor íédereen.”

Leeft duurzaamheid al voldoende onder beleggers?

PHILIPPE WALLEZ. “Het gros van de fondsen in ons aanbod valt alleszins onder de noemer duurzaam dan wel verantwoord beleggen. Wat de vraag naar dit soort producten betreft: die is er zeker en het bewustzijn errond neemt duidelijk toe. Langs de andere kant blijft rendement een essentieel criterium voor beleggers. Ze zijn absoluut bereid om hun steentje bij te dragen, maar verwachten wel een correcte return.”

We moeten durven benoemen dat de duurzaamheidstransitie toch wat trager gaat dan verwacht

Wat is vanuit jullie perspectief nodig om de transitie te versnellen?

MARC CALLIER. “We moeten durven benoemen dat het toch wat trager gaat dan verwacht. In een uitdagende context, denk aan de energieprijzen en de loonkosten, focussen ondernemers – begrijpelijk – sterker op rendabiliteit en competitiviteit. Belangrijke, noodzakelijke investeringen worden al eens op de lange baan geschoven. In dat licht lijkt een rol weggelegd voor de overheid, om een speelveld te creëren dat iedereen de kans geeft om de transitie mee vorm te geven.”

PHILIPPE WALLEZ. “En daar zijn uniformiteit, transparantie en stabiliteit voor nodig. De regels over de regio’s heen harmoniseren, is een must. Op die manier ontstaat de ruimte om van een nood een deugd te maken en de uitdagingen op een positieve manier aan te vliegen, als opportuniteiten.”

De samenleving is in transitie naar een economie met weinig CO2-uitstoot. Dat geldt zowel voor ING als voor onze klanten. Investeren in de toekomst van je onderneming is een uitdaging. En die gaat ING samen met jou en je bedrijf aan. De bank financiert veel duurzame activiteiten, maar we financieren er nog altijd meer die dat niet zijn. Bekijk hier de vooruitgang die ING boekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier