Nieuwe opleiding voor duurzaamheidsmanagers

Kristien Govers © Ans Photography
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Op de Antwerpse campus van Karel de Grote Hogeschool kunnen studenten vanaf september de Engelstalige opleiding Sustainable Business & Innovation volgen aan de faculteit businessmanagement. In een half jaar worden de studenten die minstens een bachelor hebben behaald, klaargestoomd om in bedrijven de duurzaamheidsstrategie mee uit te stippelen en uit te voeren.

Kristien Govers zag hoe bedrijven steeds meer snakken naar expertise over duurzaamheid. Naast doceren over verandermanagement en duurzaamheid aan de Karel de Grote Hogeschool, adviseert ze op zelfstandige basis ook ondernemingen over die thema’s. “We hebbern deze opleiding ontwikkeld op basis van de noden van het terrein. Bedrijfsleiders beginnen meer in te zien wat de meerwaarde ervan is, en zoeken een expert met kennis van zaken om hen te begeleiden bij de strategie én de uitvoering ervan”, zegt Kristien Govers. “De drijvende kracht is de wetgeving over duurzaamheid. Door de Europese CSRD-richtlijn zullen vanaf volgend jaar zo’n 3.000 grote bedrijven verplicht zijn over duurzaamheid te rapporteren. Er is veel beweging rond het thema, omdat in het zog van die grote bedrijven ook heel wat kleinere ondernemingen daar vragen over krijgen. Vaak weten ze niet goed hoe die vragen te beantwoorden. Duurzaamheid is een zoemwoord zolang je er geen inhoud aan geeft. Met deze opleiding tot duurzaamheidsmanager, zullen experts weten waarover het gaat en zullen ze bedrijven ook kunnen aanleren wat ze niet meer moeten doen.” Met een coherent duurzaamheidsplan hoeven bedrijven niet langer te vrezen voor greenwashing.

Die experts moeten vanaf januari in groteren getale op de arbeidsmarkt komen, wanneer de eerste lichting de opleiding Sustainable Business & Innovation heeft voltooid. Zowat dertig internationale studenten hebben zich al ingeschreven voor deze micro-credential van een half jaar, die goed is voor dertig studiepunten. Ook Belgische studenten kunnen zich inschrijven. De opleiding onderscheidt zich van universitaire tegenhangers door de zeer praktische insteek. Volgens Kristien Govers bestaat er nog geen dergelijke opleiding in ons land.

Vogelperspectief

Studenten zullen leren het abstracte begrip duurzaamheid te vertalen in businessmodellen die mens, milieu en winst combineren. “Als een bedrijf bijvoorbeeld streeft naar 20 procent CO2-reductie, dan zal onze student leren dat het belangrijk is te kijken tegenover welk refentiekader dat gebeurt. Hun afstudeerproject zal een fictieve bedrijfscase zijn waarin de complexiteit van duurzaamheid en innovatie aan bod komt.” De studenten ontwikkelen een vogelperspectief op duurzaamheid en innovatie in verschillende sectoren, denk aan fast fashion, elektronisch afval, ontbossing en het belang van mensgericht duurzaam ontwerpen bij innovatie. Gezien de alumni van de opleiding de strategie ook moeten kunnen uitvoeren, krijgen de studenten ook een stevige portie verandermanagement en persoonlijke groei mee.

Kristien Govers, die de nieuwe opleiding coördineert, hamert op de multidisciplinaire aanpak en zorgde ervoor dat de opleiding ook op een systemische manier werd ontworpen. “We hebben de leerdoelen in de vakken en opdrachten geïntegreerd, zodat studenten leren te denken op een geïntegreerde manier.” Dat betekent dat alles met alles verband houdt en dat een holistische aanpak een voorwaarde is. Het is bijvoorbeeld niet consequent om te streven naar een productieketen die goed is voor mens en milieu, als dat bedrijf zijn personeel niet duurzaam behandelt. “De rol van een duurzaamheidsmanager is niet altijd gemakkelijk”, zegt Kristien Govers. “Je kunt het vergelijken met de digitalisering. Die was vroeger ook verticaal georganiseerd, maar zit nu overal in het bedrijf. Duurzaamheid moet ook transversaal zijn en dicht bij het management zitten. Ik heb de indruk dat veel bedrijven op een kantelpunt zitten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier