Partner content
Eén van de grote uitdagingen bij het investeren in verduurzaming is de business case sluitend maken. Uiteraard kan zo’n investering over meerdere jaren worden afgeschreven, maar soms blijkt dat onvoldoende. “De herziene federale investeringsaftrek biedt dan een bijkomende mogelijkheid om je duurzaamheidsproject te rentabiliseren”, stelt Marc Callier, Head of Sustainability bij ING.
Onze economie zit volop in een duurzame transitie. Merken jullie dat ook bij ING?
Marc Callier: “Ja. Er zijn diverse redenen waarom ondernemingen werk maken van verduurzaming: om kosten te reduceren, omwille van nieuwe regelgeving of omdat ze bewust een bijdrage willen leveren aan de strijd tegen de klimaatverandering. Maakbedrijven bekijken bijvoorbeeld hoe ze hun processen en verbruik aan materialen efficiënter kunnen maken. Energie-intensieve bedrijven dringen hun energiefactuur terug dankzij investeringen in slimme technologie en eigen hernieuwbare energieproductie. En transporteurs en logistieke bedrijven vervangen voertuigen met het oog op brandstoffen als bio-LNG en elektrisch zwaar vervoer.”
Koken kost geld, zegt het spreekwoord. Welke steun is er voor zulke investeringen?
Marc Callier: “Wie duurzaam wil ondernemen, moet er ook voor zorgen dat die investering financieel steekhoudt. Je bedrijf financieel gezond houden op langere termijn, is ook een vorm van duurzaamheid. Gelukkig hebben zowel de regionale als federale overheid maatregelen uitgewerkt om de duurzame transitie van onze economie te stimuleren. Je gaat dus best na welke vormen van ondersteuning er beschikbaar zijn voor jouw specifieke project.”

Eén van die maatregelen is de federale investeringsaftrek, die grondig herzien werd. Waarom is ze interessant voor wie verduurzaamt?
Marc Callier: “Er is vanaf het aanslagjaar 2025 een verhoogde thematische investeringsaftrek voor investeringen in verduurzaming. In het jaar waarin je de investering doet, kan je éénmalig een percentage van de totale kost aftrekken van de belastbare winst. Dat zijn aanzienlijke bedragen, waarbij de aftrek voor grote bedrijven oploopt tot 30% en voor kmo’s zelfs tot 40%. Bovendien is het de bedoeling dat de aftrek overdraagbaar wordt: mocht er in het aanslagjaar zelf onvoldoende winst zijn, dan kan de aftrek ook het jaar erna nog worden benut. Zo’n incentive mag je niet laten liggen.”
Voor welke investeringen is deze thematische aftrek interessant?
Marc Callier: “De federale overheid wil investeringen in vier specifieke categorieën ondersteunen. Het gaat om milieuvriendelijke investeringen, bijv. voor minder waterverbruik, minder grondstoffen, minder afval of het verduurzamen van de productiecyclus. Een tweede categorie gaat over koolstof- of emissievrij vervoer van goederen of investeringen in ecologisch busvervoer. De derde categorie betreft maatregelen rond slimmer energieverbruik en hernieuwbare energie, met een terugverdientijd van meer dan 3 jaar. En tot slot kan je ook van de investeringsaftrek genieten voor digitale investeringen, die deze drie vormen van verduurzaming ondersteunen.”
Hoe ga je te werk om er gebruik van te kunnen maken?
Marc Callier: “Er zijn een aantal voorwaarden voor de aftrek: zo moet je onder andere beschikken over een attest van de bevoegde overheid. Het juiste proces voor die aanvraag wordt bepaald in interpretatienota’s. Momenteel is hierover overleg tussen FOD Financiën en de gewestelijke overheden, die in de meeste gevallen het attest zullen aanleveren. Een ander aandachtspunt is dat een cumul van de thematische investeringsaftrek met regionale subsidies op dit moment uitgesloten is. We raden daarom aan om elk duurzaamheidsproject te bespreken met je accountant, die je kan adviseren over de meest aangewezen maatregelen en de te volgen stappen om in aanmerking te komen voor de thematische investeringsaftrek.”
Duurzaam ondernemen. Een zaak van ons allemaal.
Duurzaam ondernemen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. ING ondersteunt ondernemingen bij het realiseren van duurzame, sociale en economische oplossingen die bijdragen aan hun groeistrategie en voldoen aan ESG-doelstellingen. Vraag je je af hoe je klimaatverandering, sociale trends en economische ontwikkelingen voor kunt blijven? Op www.ing.com/duurzame-business lees je er meer over.
De samenleving evolueert naar een economie met een lage CO₂-uitstoot, een uitdaging die zowel ING als haar klanten raakt. Samen investeren we in een duurzame toekomst voor jouw onderneming. ING financiert al tal van duurzame initiatieven, maar erkent dat er nog werk aan de winkel is. Bekijk hier de voortgang die ING maakt.
