La Lorraine en Delhaize maken duurzamer brood dankzij regeneratieve landbouw

Eén van de landbouwers die regeneratieve tarwe produceren voor de Rustik-broden van La Lorraine Bakery Group te koop in Delhaize © La Lorraine Bakery Group
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

De op steen gebakken artisanale Rustik-broden in de Delhaize-rekken worden voortaan gebakken met tarwebloem uit de regeneratieve landbouw. Dat verlaagt de CO2-voetafdruk van zo’n brood met maar liefst 40 procent. Cruciaal daarbij was de derde partner, Arvesta, die 39 Belgische landbouwers overtuigde om regeneratief tarwe te telen.

Zulke landbouwers beperken het ploegen zoveel mogelijk om het cruciale bodemleven niet te verstoren, bedekken hun akkers met organisch materiaal, roteren gewassen en streven naar minder vooral ook naar natuurlijke pesticiden en meststoffen. Door die manier van boeren ‘regeneert’ de bodem. Die wordt biodiverser, van betere kwaliteit en helpt zo de natuur te herstellen. De conventionele landbouw put de bodem daarentegen uit door een cocktail van te veel chemische meststoffen, monocultuur en veel ploegen. Guido Vanherpe, groeps-CEO van La Lorraine Bakery Group & Paniflower, ziet regeneratieve landbouw als de sleutel voor CO2-vermindering en een gezondere bodem: “Door respect voor bodem en natuur willen we voor de volgende generaties een planeet achterlaten die in betere staat is dan de planeet die we gekregen hebben van de vorige generaties.”

Lees verder onder de video

Ambitieuze doelen

De CEO van het familiebedrijf La Lorraine Bakery Group, dat wereldwijd meer dan 5.000 werknemers telt en in 2023 een omzet van 1,36 miljard euro haalde, legt uit waarom de eerste 3.000 ton regeneratieve tarwe die in 2023 werd geoogst zo’n belangrijke eerste stap is voor de wereldspeler. Vanherpe maakt daarbij het klassieke onderscheid tussen scope 1, 2 en 3 bij CO2-emissies. Scope 1 is de directe CO2-uitstoot van een onderneming, zoals die van het kantoorgebouw, fabriek of de eigen vrachtwagens. Scope 2 is de indirecte uitstoot door de energie die het bedrijf verbruikt, maar elders is opgewekt. Scope 3 is de indirecte CO2-uitstoot veroorzaakt door de activiteiten in de waardeketen, bijvoorbeeld van een toeleverancier.

Boeren willen een kader aangereikt krijgen waarin ze vertrouwen hebben

Guido Vanherpe

Groeps-CEO

“Scope 1 en 2 zijn de zaken die we zelf kunnen beïnvloeden. Tegen 2030 willen we bijvoorbeeld naar honderd procent groene elektriciteit,” legt Guido Vanherpe uit. “Maar onze scope 3 is het belangrijkste. Die vertegenwoordigt 90 procent van onze totale CO2-voetafdruk. Als je weet dat 30 procent van onze CO2-voetafdruk is verbonden aan tarwe en bloem, is die reduceren een must om onze ambitieuze klimaatdoelen te halen. Als we die noot kunnen kraken, reduceren we onze CO2-uitstoot met een derde. We zijn sowieso een plantbased bakkerijbedrijf, we zitten aan de goede kant van het voedingssysteem qua ecologische voetafdruk, waardoor onze uitstoot sowieso als kleiner is dan bij meatbased bedrijven.”

Gecertificeerd

La Lorraine motiveerde via een samenwerking met het land,- tuin- en retailbedrijf Arvesta 39 landbouwers om met regeneratieve technieken tarwe te telen, op een manier die wordt doorgelicht door het gecertificeerde platform Soil Capital. Geen vanzelfsprekende stap, want landbouwers staan al jaren onder druk. Ze moeten zware investeringen doen, hebben weinig prijsmacht en krijgen vaak geen faire prijs, ze ondervinden de gevolgen van de klimaatverandering en tegelijk worden ze met de vinger gewezen omdat ze te veel stikstof uitstoten. Overschakelen naar regeneratieve landbouw kan initieel leiden tot hogere kosten en lagere opbrengsten. Het nieuwe initiatief van La Lorraine, Arvesta en Delhaize werkte daarom een model uit dat de boeren zekerheid en een goede prijs biedt.

“Boeren willen een kader aangereikt krijgen waarin ze vertrouwen hebben,” legt Guido Vanherpe uit. “Wij hebben het initiatief genomen, maar we beseffen dat de landbouwers de kosten moeten dragen om te investeren in nieuwe landbouwtechnieken.” Paniflower, het Antwerpse bloemmolenbedrijf van La Lorraine Bakery Group, koopt het regeneratieve graan aan. Het engageert zich via zijn samenwerking met Arvesta om boeren een vaste vergoeding te betalen om in het project te stappen, gekoppeld aan een variabele vergoeding die afhangt van de hoeveelheid CO2 die ze uitsparen met hun regeneratieve tarweoogst.

“Hopelijk zijn wij niet het enige bedrijf dat dit doet in de sector. Als voldoende andere bedrijven naar hetzelfde streven, zullen we een kritische massa krijgen voor deze transitie naar regeneratieve landbouw en farm to fork (korte keten van boer tot bord, nvdr),” zegt Guido Vanherpe. Alvast onlinesupermarkt Crisp werkt ook samen met regeneratieve landbouwers. “Hoe meer volume er komt, hoe meer het systeem zal normaliseren,” vult Vanherpe aan: “Op lange termijn hoeft regeneratieve landbouw zeker niet tot hogere prijzen te leiden, maar tegelijk is het moeilijk in te schatten welke effecten de klimaatverandering zal hebben op onze grondstofprijzen.” Delhaize verhoogt de prijzen van de Rustik-broden niet nu ze van regeneratieve landbouw komen.

La Lorraine heeft een duidelijk groeipad voor ogen voor de hoeveelheid regeneratieve tarwe die het wil afnemen. Van de eerste 3.000 ton regeneratieve tarwe geoogst in 2023 wil het bedrijf naar 50.000 ton in 2027 en in 2030 moet minstens de helft van de tarwe die het bedrijf gebruikt uit regeneratieve teelt komen. Daarom moeten nog honderden boeren overtuigd worden om de stap naar regeneratieve teelt te zetten, en daarvoor kijkt Guido Vanherpe in eerste instantie naar de binnenlandse productie. “Vandaag is een heuglijke dag. De 3.000 ton is een eerste small step, maar een grote stap for mankind als we morgen nog een planeet willen hebben met een gezonde bodem om op te leven.” De kwaliteit van de bodem is cruciaal voor gezonde en goede grondstoffen voor de voedingsindustrie, bevordert de biodiversiteit en natuurherstel, gaat erosie tegen en zorgt een beter waterbeheer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content