Dit is hoe de eventsector werk maakt van duurzaamheid

Partner content

De Belgische eventsector organiseert jaarlijks meer dan 77.000 events. Bedrijven willen connecteren met klanten, partners en medewerkers tijdens beurzen, congressen en seminaries.

Net als andere sectoren moet ook de eventsector duurzamer gaan werken. En dat is geen eenvoudige opdracht, gelet op het tijdelijke karakter van events. Michel Van Camp (New Balls Please/Event Confederation) en Kris De Saedeleir (DS Textile Group) leggen uit hoe de sector stappen zet om haar ecologische voetafdruk kleiner te maken.

In welke mate hebben klanten verwachtingen rond duurzaamheid?

Michel Van Camp, general manager van event agency New Balls Please: “We merken dat vooral bij multinationals de aandacht voor ESG en de Sustainable Development Goals een steeds grotere rol speelt in de offerte-aanvragen voor events. Helaas moet ik vaststellen dat in de finale beoordeling van offertes de kostprijs nog vaak het doorslaggevend argument blijft, ten nadele van inspanningen rond duurzaamheid.”

Michel Van Camp – General Manager New Balls Please

Kris De Saedeleir van DS Textile Group, dat onder meer tapijt voor beurzen en events levert: “De uitbaters van grote complexen hebben hun infrastructuur al aangepast om energiezuiniger te worden. Zij kijken naar hun leveranciers om verdere inspanningen te leveren. De duurzaamheidsmanagers van de Frankfurter Messe of RAI Amsterdam bijvoorbeeld zijn volop in de weer om de CSRD-rapportage te implementeren. Steeds meer vragen klanten daarom naar data zoals CO2-uitstoot per vierkante meter tapijt. Wij moeten via een officieel cradle-to-cradle-label of een ISO-certificatie onze inspanningen rond duurzaamheid kunnen aantonen.”

Michel, u bent ook bestuurder bij de sectorfederatie Event Confederation. Welke stappen nemen jullie om duurzamer te werk te gaan?

Michel Van Camp: “Als sector nemen we veel initiatieven om zowel duurzamere concepten te ontwikkelen als om de praktische organisatie meer ecologisch te maken. Logischerwijze vermijden of verwerken we afval, werken we zoveel mogelijk met herbruikbare materialen en proberen we de aantallen voor catering zo goed mogelijk in te schatten. De ‘no show’ blijft echter het grootste probleem: geregeld zijn er tot 30 procent gasten die zich registreren en toch niet opdagen… dat zijn een pak materialen, drukwerk, catering en transport die onnodig werden besteld. Als we de ‘no show’ verder kunnen indijken, betekent dat een enorme winst qua duurzaamheid.”

Kris, hoe kan u als tapijtenproducent duurzamer worden?

Kris De Saedeleir: “Voor ons familiale textielbedrijf betekent dat onder meer gebruikmaken van hernieuwbare energie en onze producten zo duurzaam mogelijk maken. Een beurstapijt is nog vaak single use. Maar onze producten worden zo ontwikkeld dat ze maximaal recycleerbaar zijn. We hebben meer dan 20 jaar ervaring ter zake. Bovendien bieden we via dochterbedrijf Cover Flooring ook oplossingen aan om gebruikt tapijt in te zamelen met het oog op recylage.”

Kris De Saedeleir – DS Textile Group

Welke oplossingen zien jullie om de ecologische impact van de sector in de toekomst verder te beperken?

Michel Van Camp: “Ik zie heil in samenwerkingen op langere termijn. Met ING werken we bijvoorbeeld over een periode van 3 jaar samen. Daardoor kan je maximaal concepten en materialen hergebruiken. Een mooi voorbeeld daarvan was een reeks van 16 regionale events voor private banking-klanten. Door het kleinschaligere opzet was er minder materiaal nodig, kon het decor telkens worden hergebruikt en moesten de klanten zich minder ver verplaatsen. Het was op alle vlakken een geslaagd concept.”

Kris De Saedeleir: “De evolutie van de chemische sector naar biologische grondstoffen is beloftevol. De toekomst ligt mogelijk in tapijt gemaakt van biopolymeren, die biologisch afbreekbaar zijn. Al in 2009 hebben we bewezen dat het mogelijk is om daarmee een robuust tapijt te maken. Maar momenteel zijn er te weinig grondstoffen beschikbaar om een kwalitatieve productie op grote schaal op te zetten. En daardoor blijft dit tapijt vooralsnog te duur. De conclusie is dat iedereen wel duurzamer wil worden, maar niet als het alternatief duurder is dan het traditionele product.”

“Verduurzaming, een keuze van het gezond verstand”

Marc Callier – Head of Sustainability, ING

“Wanneer het over sectoren met een grote ecologische voetafdruk gaat, denkt men vaak aan de automotive sector of aan de productie van staal of cement. Maar ook de ruime evenementensector heeft een behoorlijke voetafdruk. Elke organisatie kan en moet dus inspanningen leveren om zijn activiteit te verduurzamen, los van het feit of ze al dan niet veel CO2 uitstoot.”

“Verduurzaming vergt niet noodzakelijk mega-investeringen. Gezond verstand en creativiteit zetten een bedrijf vaak al een heel eind op weg. Ook zo voor events: ze kunnen zo worden georganiseerd, dat gasten zich minder ver moeten verplaatsen. De catering kan meer inspelen op de seizoenen en op de korte keten. Modulaire, herbruikbare concepten zorgen voor logistieke optimalisatie en de vermindering van kosten.”

“Duurzaamheid mag dan politiek gezien even minder prioritair zijn, maar bedrijven dragen nog steeds een belangrijke verantwoordelijkheid tegenover hun klanten en de samenleving. Door belang te hechten aan een duurzamer bedrijfsmodel, tonen bedrijven leiderschap in hun sector en zorgen ze voor een toekomstbestendige en veerkrachtige bedrijfsvoering. Duurzaamheid is geen trend, maar een noodzakelijke evolutie. En zoals steeds: elke kleine stap vooruit is een stap in de goede richting.”