Deze slimme innovatie maakt bouwsector future proof

*  
Partner content

Isoleren met paddenstoelen, batterijen met water, vervuilde grond saneren met magnetrontechnieken… Bouwbedrijf Cordeel gaat resoluut en in sneltreinvaart voor de meest duurzame, de meest slimme innovatieve technieken. Dat klinkt ING als muziek in de oren, want ook de bank geeft graag rugwind aan bedrijven die gebouwen future proof willen maken.

De realisatie, het beheer, het onderhoud en de end-of-life-aanpak van gebouwen zijn een belangrijk onderdeel van de milieu-impact van ondernemingen. “En omdat elk bedrijf, klein of groot en al dan niet wettelijk verplicht, zal moeten rapporteren over de geleverde duurzaamheidsinspanningen, zetten wij met Cordeel Group in op verduurzaming”, zegt Laurence Gacoin, CEO van C-Energy en C-Innovation. “Wij helpen bijvoorbeeld bestaande gebouwen te verduurzamen door te kijken naar energieverbruik, gasgebruik en de levensduur van allerlei installaties. Zo kijken we hoe we ondernemingen kunnen helpen bij de transitie naar hernieuwbare energiebronnen of elektrificatie in plaats van gas.” ING helpt een handje om die ambitie te realiseren, stipt Head of Sustainability bij ING Business Banking Marc Callier aan, onder meer met een lagere rente voor wie een stapje verder gaat.

Met ongeveer 1800 medewerkers, kantoren in 6 landen en een jaaromzet van 940 miljoen euro, behoort Cordeel Group tot de grootste bouwondernemingen van België. In de toekomstvisie van het onafhankelijke familiebedrijf staan innovatie, duurzaamheid en versnelling centraal. Deze strategie zorgt ervoor dat klanten snel kunnen inspelen op veranderingen in de regelgeving en markteisen, zonder dat er vertragingen optreden in hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Dat is nog meer zo sinds Filip Cordeel, CEO van Cordeel Group, vijf jaar geleden het kompas van het familiebedrijf herijkte met de vraag: welke richting moeten we inslaan om succesvol te blijven in een wereld die voortdurend verandert?

Het antwoord ligt grotendeels besloten in de activiteiten waarvoor Laurence Gacoin, CEO van C-Energy en C-Innovation, verantwoordelijk is: “De toekomst van Cordeel is helder: een bedrijf dat niet alleen bouwt aan fysieke projecten, maar ook aan een toekomst waarin duurzaamheid en snelheid hand in hand gaan. Door in te zetten op energietransitie enerzijds en circulariteit en duurzaamheid anderzijds, maken we Cordeel futureproof – iets waar zowel de hele volgende generatie, als de klanten van vandaag wel bij varen. Al vele jaren zijn we bezig met het ontwikkelen van innovaties in materialen en technologieën. Nu die marktklaar zijn of al op de markt zijn, is het ook tijd om ons verhaal te vertellen.”

Laurence Gacoin, CEO van C-Energy en C-Innovation

Van paddenstoel naar isolatie

Cordeel begon te innoveren binnen het eigen bedrijf, met initiatieven die complementair zijn aan de bouwsector of verticaal geïntegreerd kunnen worden. Gacoin: “De voortdurende vraag binnen het bedrijf blijft: hoe kunnen we sneller, slimmer en duurzamer bouwen? Het is essentieel om klanten een volledige oplossing te bieden, waarbij zij één enkel aanspreekpunt (single point of contact) hebben. Die oplossingen variëren van ‘groen beton’ over duurzame energie tot vervanging van chemische producten door lokale, biologische alternatieven die intern worden ontwikkeld.”

Verrassend voorbeeld van dat laatste is het isolatiemateriaal dat Cordeel kweekt door mycelium (schimmeldraden, de wortels van paddenstoelen) te laten groeien op hennep en af te bakken in geperste prefab platen. De 100% biologische isolatie scoort beter om warmte en koude binnen of buiten te houden, en is ook een topper qua brandveiligheid en akoestiek. Een duurzaam alternatief voor onder meer PUR-schuim, dat gemaakt wordt van aardolie. Het materiaal is klaar om vanuit het hoogtechnologische lab op te schalen naar industriële toepassing.

Nog duurzame innovaties met een Cordeel-stempel: werfbatterijen als alternatief voor vaak overgedimensioneerde generatoren, de allereerste fluor-, PFAS- en PFOS-vrije brandblussers met bio-afbreekbare vloeistoffen, thermische reiniging van vervuilde gronden met microgolftechnologie in plaats van verwerking in verbrandingsinstallaties die draaien op aardgas, energieheuvels of waterbatterijen…“We kijken ook naar de bredere impact die we kunnen hebben op de duurzaamheid van onze klanten”, zegt Gacoin. “Als een klant bijvoorbeeld grond over heeft, kunnen we voorstellen daar bomen te planten om hun ecologische voetafdruk te verbeteren. Of we stellen voor om er hennep te planten, wat kan helpen om de bodem te zuiveren, CO2 op te vangen én de grondstof oplevert voor onze bio-isolatiemateriaal.”

Haalbaar en schaalbaar

Een belangrijk aspect voor Cordeel is de schaalbaarheid van innovatie. “We zien veel projecten die wel innovatief en technisch haalbaar zijn, maar snel rijp moeten worden voor praktische en grootschalige toepassing. Om die innovaties snel op de markt te brengen, werken we nauw samen met onderzoeksinstellingen en partners.”

De bouwsector wordt vaak geassocieerd met lage marges en hoge risico’s. “Daarom is het voor Cordeel belangrijk om te kiezen voor de slimste bouwprojecten, waarbij duurzaamheid en innovatie centraal staan”, zegt Gacoin. “We willen de meest efficiënte zijn, met de beste LCA (de levenscyclusanalyse die de milieubelasting van een gebouw van grondstof over realisatie en gebruik tot afvalverwerking in kaart brengt).”

“Door de abonnementsmodellen die we aanbieden zoals energy as a service of heat as a service zorgen we ervoor dat de investering gespreid wordt. Bovendien biedt deze totaaloplossing de zekerheid dat wij gedurende een afgesproken periode ervoor zorgen dat de installaties (warmteproductie, batterijen, zonnepanelen, laadpalen…) renderen en draaien. Resultaat: ontzorgen, zekerheid over de energiekosten, minder onverwachte risico’s en minder kapitaaluitgaven (capex) voor de klant.”

Marc Callier, Head of Sustainability bij ING Business Banking

Bank is vliegwiel van innovatie

Gacoin wijst op de rol van banken in het algemeen en ING in het bijzonder om ondernemingen bewust te maken van het belang van duurzaamheidsinspanningen. “Ze zijn voor ons een intermediair om aan hun klanten te tonen welke oplossingen er zijn. De samenwerking met ING heeft het onder andere mogelijk gemaakt om een groot aantal werfbatterijen te financieren, die dieselgeneratoren in de toekomst zullen vervangen. Daarmee zijn zij het vliegwiel die onze vernieuwde aanpak en technologische innovaties voldoende slagkracht geven. Ook zij hebben daar natuurlijk voordeel bij, want banken kunnen alleen maar hun eigen duurzaamheidsrapport beter maken door de bedrijven die ze in portefeuille hebben te ondersteunen in hun reis naar meer duurzaamheid. Dat vereist niet alleen een bancaire expertise, maar ook diepe kennis van de markt en de intrinsieke waarde van innovaties.”

Van de nood een deugd maken

“De strategie van Cordeel is een mooi voorbeeld van hoe je als onderneming van een nood een deugd kunt maken”, zegt Marc Callier, Head of Sustainability bij ING Business Banking. “Ze zien nieuwe opportuniteiten in de uitdagingen die de transitie voor de vastgoedsector met zich meebrengt en zorgen voor innovatieve oplossingen.”

ING ondersteunt bedrijven bij het futureproof maken van hun gebouwen. “Zeker in de dienstensector is het aandeel van de emissies van kantoren substantieel in de voetafdruk van een bedrijf”, gaat Marc Callier verder. “Dat geldt des te meer voor patrimoniumvennootschappen waar verhuur de hoofdactiviteit uitmaakt. We creëren bewustzijn tijdens klantengesprekken en evenementen. Daarnaast bieden we ondernemers met onze Sustainable Buildings Guide een beter zicht op de impact van investeringen op de emissies en de energieconsumptie van hun gebouwen.”

Vastgoedspelers met grote portefeuilles of met complexe behoeften worden in contact gebracht met adviesbureaus Bopro en Stadim. Zij onderwerpen de portefeuille aan een grondige audit en stellen samen met de klant een transitieplan op dat ervoor zorgt dat de gebouwen ook afgestemd blijven op de toekomstige marktverwachtingen en hun waarde behouden. “Klanten die zich engageren om bij renovatie een stapje verder te gaan dan de huidige voorschriften bieden we extra steun door 100% van de energetische investeringen te financieren aan een aantrekkelijke rentevoet”, besluit Marc Callier.

De samenleving is in transitie naar een economie met weinig CO2-uitstoot. Dat geldt zowel voor ING als voor onze klanten. Investeren in de toekomst van je onderneming is een uitdaging. En die gaat ING samen met jou en je bedrijf aan. De bank financiert veel duurzame activiteiten, maar we financieren er nog altijd meer die dat niet zijn. Bekijk hier de vooruitgang die ING boekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier