Cofinimmo verankert strategie voor minder uitstoot: ‘Schoolvoorbeeld van strak uitgevoerd transitieplan dat verder gaat dan wat de sector vraagt’

COFINIMMO Zet in op renovatie, gebruikt slimme meters en gaat in dialoog met zijn klanten.
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Met het 30³-project wil Cofinimmo de energie-intensiteit van zijn vastgoedportefeuille drastisch verminderen. Het gebruikt daarvoor een wetenschappelijke methodologie. De eerste resultaten zijn er al.

Het beursgenoteerde vastgoedbedrijf Cofinimmo wint de Trends Impact Award voor Klimaat & Energie bij de grote bedrijven met zijn 30³-project. Het wil daarmee de energie-intensiteit van zijn gebouwenportfolio met 30 procent verminderen tegen 2030, vertrekkend van het ijkjaar 2017. Het project is een schoolvoorbeeld van een strak uitgevoerd transitieplan dat verder gaat dan wat de sector vraagt. Het is ook oerdegelijk dankzij zijn wetenschappelijke SBT-methodologie – op de wetenschap steunende, concrete bedrijfsdoelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Het project van Cofinimmo bestrijkt zijn gebouwen in de sector van de gezondheidszorg, zoals rusthuizen, en kantoren. Het gaat om gebouwen in België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje, Finland, Ierland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Er wordt gewerkt met een 360 gradenaanpak, die rekening houdt met de volledige levenscyclus van de gebouwen.

Het bedrijf denkt aan de doelen van het 30³-project bij overnames, zet in op renovatie, gebruikt slimme meters om data te verzamelen en gaat in dialoog met zijn klanten om de energie-intensiteit lager te krijgen.

Door de grootte van het bedrijf, met een portfolio dat zich uitstrekt over meerdere landen, heeft het bedrijf een stevige impact.

Brede portfolio

De eerste resultaten zijn er al. De energie-intensiteit van de gebouwen daalde van 190 kilowattuur per vierkante meter per jaar in 2017 naar 142 kilowattuur in 2023. Dat is een vermindering van een kwart, goed op weg om het doel van 30 procent te halen in 2030.

Door de grootte van het bedrijf, met een portfolio dat zich uitstrekt over meerdere landen, heeft het bedrijf een stevige impact. Cofinimmo wijst erop dat volgens cijfers van het Europese Milieuagentschap uit 2021 de vastgoedsector goed is voor maar liefst 35 procent van de aan energie gerelateerde Europese broeikasgasemissies. Het 30³-project is stevig verankerd in de ESG-strategie van het vastgoedbedrijf om klimaatneutraal te worden.

De jury was ook gecharmeerd door de koppeling van de financiële strategie en de ESG-doelen van het bedrijf, en de manier waarop Cofinimmo klanten overtuigt om data te delen met slimme meters. Besparen op energie helpt immers niet alleen om de emissiedoelen te halen, maar klanten sparen ook geld uit. Klanten uit de gezondheidszorg kunnen die middelen besteden aan zorg, en daar wordt de hele maatschappij beter van.

Lees meer over:

Partner Content