Winnaar Trends Global Impact Award: Bosaq wil overal drinkbaar water creëren, van Suriname tot Botswana

JACOB BOSSAER De basis voor alle projecten van Bosaq is de waterzuiveringsmachine Q-Drop.
© Emy Elleboog
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Met zijn waterzuiveringsmachine wil Bosaq drinkbaar water creëren voor gemeenschappen die getroffen zijn door waterschaarste. Het werkt daarvoor samen met de lokale overheden. Bosaq wint de Trends Impact Award voor Veerkracht én de Trends Global Impact Award bij de kmo’s.

“Bosaq ontwikkelt oplossingen voor de wereldwijde watercrisis.” Zo vat jurylid Roy Coppieters, directeur Business Resilience & Crisis Leadership bij PwC, de activiteiten van Bosaq samen. Het project van het Oost-Vlaamse watertechnologiebedrijf zal zo’n 10.000 mensen in 13 afgelegen dorpen in Suriname van drinkbaar water voorzien. Suriname is erg kwetsbaar voor de klimaatverandering. Door de stijging van het zeeniveau en overstromingen wordt het zoete water uit de rivieren vervuild met zeewater.

“Bosaq maakt een levensbelangrijk verschil voor mensen getroffen door waterschaarste. Door een stabiele en hoogwaardige watervoorziening te garanderen, verbetert Bosaq de veerkracht van de meest afgelegen dorpen”, stelt Coppieters.

‘Vrouwen en kinderen zijn in Suriname vaak lang onderweg om water te vinden’

Hira Mehmood, Bosaq

“Als die gemeenschappen gemakkelijker toegang krijgen tot drinkbaar water, dan komt dat de socio-economische ontwikkeling ten goede en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen”, legt Hira Mehmood, chief product officer van Bosaq uit. “Vooral vrouwen en kinderen zijn vaak lang onderweg om water te vinden. Naar schatting de helft van de vrouwen in Suriname is ongeletterd.”

Bosaq heeft gelijkaardige projecten lopen in Ghana, Botswana, Rwanda en Moldavië en werkt daarvoor met de lokale overheden samen. Sinds deze zomer zit er ook een overheid in het kapitaal van Bosaq, na de intrede van het Belgische staatsinvesteringsfonds SFPIM.

Het potentieel is groot, want er sterven jaarlijks 3 miljoen mensen door slechte waterkwaliteit en een gebrekkige toegang tot drinkwater, volgens de Verenigde Naties.

Ook voor industrie

Jacob Bossaer richtte het bedrijf in 2017 op, samen met Pieter Derboven, nadat hij vijf jaar als wateringenieur had gewerkt op Antarctica, in het Princess Elisabeth Station. Op die poolbasis moet er heel zuinig met water omgesprongen worden.

Behalve voor gemeenschappen werkt Bosaq ook voor de industrie. Zo heeft de onderneming voor TotalEnergies een installatie gebouwd in Schoten om kanaalwater te zuiveren tot gedemineraliseerd water, dat als grondstof voor koelvloeistoffen kan dienen. De vestiging kan daardoor het verbruik van leidingwater met 25.000 kubieke meter per jaar verminderen.

De basis voor al die projecten is de waterzuiveringsmachine Q-Drop. Die werkt op de hernieuwbare energie van zonnepanelen. Ze wordt in stukken vervoerd en ter plekke opgebouwd, zodat transport over een rivier mogelijk is. Q-Drop is een technologisch hoogstandje dat alle soorten water kan zuiveren tot schoon drinkwater, van rivier- en zeewater tot grondwater en gebruikt water.

“Het bedrijf vertrekt niet vanuit een belerende of betuttelende houding, maar werkt samen met de lokale bevolking aan de oplossing. De gemeenschappen krijgen alle tools in handen om te groeien en weerbaarder te worden”, vindt jurylid Hugo Marynissen, professor aan de Universiteit Antwerpen en expert crisismanagement. Bosaq zorgt voor de opleiding van mensen uit de gemeenschap, zodat zij zelf de machines kunnen herstellen als er een onderdeel kapot gaat.

Lees meer over:

Partner Content