Belgisch ecosysteem voor impactfondsen groeit: vier keer investeren in positieve impact

INVESTEREN IN IMPACT Het Belgische bedrijfsleven heeft een brede interesse voor impactinvesteren. © Getty Images
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

De afgelopen jaren is in België een beginnend ecosysteem van impactfondsen gegroeid, met investeerders die enkel investeren in bedrijven die niet alleen rendabel willen zijn, maar ook een positieve impact willen hebben op de mens en het milieu. Tijd voor een – niet exhaustief – overzicht.

Impact Shakers

Een accelerator, events, een microfonds, ondernemersprijzen. Toen de Gentse Yonca Braeckman en de Hongaarse Diána Pati goed drie jaar geleden Impact Shakers oprichtten, was het van meet af aan hun bedoeling een Europees ecosysteem voor impactondernemers uit te bouwen. Het sluitstuk van dat ecosysteem werd het fonds Impact Shakers Ventures I, waarvan Yonca Braeckman de general manager is en de Duitse Alina Klarner het hoofd investeringen.

Het doel van het fonds is met inclusief ondernemerschap maatschappelijke en ecologische problemen aan te pakken. Het fonds startte voor de zomer met een startkapitaal van 20 miljoen euro, maar dit najaar komt er nog een tweede sluiting.

De belangrijkste investeerder in het nieuwe fonds is Victrix. Dat is het familyoffice van Virginie Saverys, een lid van de bekende redersfamilie. Victrix wordt geleid door haar zoon Basile Aloy. Victrix had zich eerder al opgeworpen als een investeerder in duurzame projecten. Ook Myleen Verstraete brengt kapitaal in Impact Shakers Ventures I. De telg van een ondernemersfamilie gespecialiseerd in industriële tapijten is de medeoprichter van de impactinvesteerder Stichting PYM.

Impact Shakers Ventures I mikt de komende jaren op investeringen in 24 bedrijven, a rato van zes tot acht per jaar. De bedrijven worden telkens toegelaten tot een acceleratieprogramma van een halfjaar. Ze krijgen een investering van 150.000 euro, met mogelijk een vervolginvestering tot 1,5 miljoen euro. De eerste investering was in de Berlijnse scale-up Faircado van de Belgische CEO Evoléna de Wilde d’Estmael en haar Iraans-Duitse medeoprichter Ali Nezamolmaleki. Bitagreen werd de eerste Belgische investering van het fonds. Ondertussen staat de teller op zes, met onder meer ook start-ups in het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

KOIS Invest staat voor caring finance en wil er mee voor zorgen dat de financiële sector verandert.

Impact Expansion

Het grote fonds Impact Expansion klokte in april van dit jaar af op een totaalbedrag van 150 miljoen euro. Impact Expansion is een fonds van KOIS Invest, het Brusselse impactinvesteringsbedrijf opgericht door managing partners François de Borchgrave en Charles-Antoine Janssen. Volgens de twee oprichters heeft privékapitaal een essentiële rol te vervullen in de mee door impactondernemingen aangedreven economische transitie. KOIS Invest staat voor caring finance (zorgzame financiën) en wil er mee voor zorgen dat de financiële sector verandert door financieel rendement te koppelen aan een sociale en milieu-impact.

Dat er in het Belgische bedrijfsleven brede interesse is voor impactinvesteren, blijkt uit wie allemaal intekende voor het nieuwe fonds. Michel Moortgat (CEO van Duvel Moortgat) en Bernard Moortgat, Sabina Leysen, de familie Peterbroeck, de familie Philippson, de familie van Piet Van Waeyenberge, SPDG van de familie Périer-D’Ieteren, United NRJ van de familie Sigiez-Lootens, Michèle Sioen, Sam Desimpel, Christian Dumolin, Steven Serneels, de aandeelhoudersfamilies van AB InBev, Ackermans & van Haaren, UCB, Bekaert, VP Capital, en de golfkampioen Thomas Pieters. Bedrijven die meedoen, zijn BNP Paribas Fortis Private Equity, Ethias, Securex, vdk bank, Hydralis en de Franse institutionele manager Swen Capital Partners. Bij de publieke investeerders vinden we het Europees Investeringsfonds (EIF), PMV, SFPI, Wallonie Entreprendre, finance.invest Brussel en Noshaq.

Impact Expansion kan instappen in wat grotere bedrijven met tickets van 5 tot 30 miljoen euro per bedrijf. De eerste Belgische investering werd het Zedelgemse BeliVert, gespecialiseerd in fotovoltaïsche energie, batterijen, opladers voor elektrische voertuigen en energieoplossingen voor gebouwen.

ALINA KLARNER EN YONCA BRAECKMAN Impact Shakers Ventures I mikt de komende jaren op investeringen in 24 bedrijven.

Astanor Ventures

Where tech meets nature’ is de leuze van het door Eric Archambeau en George Coelho opgerichte Astanor Ventures. Archambeau heeft een indrukwekkend trackrecord als impactinvesteerder. Ook de Fransman Emmanuel Faber, de voormalige CEO van Danone, is partner. De missie van Astanor maakt duidelijk dat het fonds wil inzetten op technologie die ons voedings- en landbouwsysteem duurzaam maakt.

Astanor haalde in het begin van dit decennium 275 miljoen euro durfkapitaal op en investeerde al in tientallen techbedrijven, ongeveer gelijk verdeeld over de Verenigde Staten en Europa. Twee Belgische scale-ups konden Astanor overtuigen, het Gentse AI-bedrijf Robovision en ApheaBio. Dat laatste bedrijf, dat microbiële en milieuvriendelijke alternatieven ontwikkelt voor chemische pesticiden en synthetische meststoffen, was vorig jaar nog finalist van de Trends Impact Awards in de categorie Ecologie.

De 275 miljoen euro aan opgehaald kapitaal kwam van een keur aan investeerders. Bij de Belgische investeerders vinden we de holding Diepensteyn van de familie Toye, de investeringsmaatschappij Korys van de familie Colruyt, Colruyt Group, Oaks Estate van de familie Adriaenssen-de Spoelberch, Belfius Verzekeringen en het federale investeringsfonds FPIM.

‘We zullen met het geld zo’n vijftien impactvolle bedrijven van groeikapitaal kunnen voorzien’

Selim Vanbecelaere, Shaping Impact Group

SI³ Fund

Het Belgisch-Nederlandse Shaping Impact Group sloot een paar weken geleden zijn derde investeringsfonds SI³ Fund af op 20 miljoen euro. Dat brengt de teller van het beheerde kapitaal van de maatschappelijke innovatiegroep op 47 miljoen euro. Bij de belangrijkste investeerders van het fonds zitten heel wat bekende namen. Onder meer Piet Colruyt van de gelijknamige supermarktketen via zijn investeringsholding Impact Capital, Karel Cardoen van de gelijknamige autoverdeler, Bernard Meeûs van het energiebedrijf Alco Group en het familyoffice VP Capital van de familie Van Puijenbroek stapten in. Ook de Vlaamse participatiemaatschappij PMV neemt deel aan de kapitaalronde.

“We zullen met het geld zo’n vijftien impactvolle bedrijven van groeikapitaal kunnen voorzien”, zegt Selim Vanbecelaere, verantwoordelijk voor de investeringen in Belgische start-ups. “Ze starten met 500.000 euro. De rest houden we bij voor vervolginvesteringen naarmate het bedrijf groter wordt.”

Shaping Impact hanteert voor de investeringen het zogenoemde lockstep-model. Volgens dat systeem is de impact inherent aan het businessmodel en wordt het aandeel van de investering of de winst groter naarmate men langer of meer bijdraagt aan het doel van de organisatie. In dat geval wordt voor de berekening het sociale rendement op de investering (social return on investment of SROI) van het bedrijf in rekening gebracht.
In het portfolio zitten onder meer Reveal Talent, dat personen na uitval via duurzame re-integratie opnieuw naar de werkvloer brengt, DuckDuckGoose voor het detecteren van valse content zoals deepfakes, en Efiko Academy, dat via onderwijstechnologie de kenniskloof rond duurzaamheid helpt te overbruggen.

Vindt u dat uw fonds in deze lijst van minstens gedeeltelijk Belgische impactinvesteringsfondsen thuishoort, laat iets weten aan benny.debruyne@trendskanaalz.be.

Wilt u zelf impactinvesteerder worden?

Ook wie minder vermogend is dan heel wat in dit artikel vermelde investeerders, kan impact creëren met zijn geld. Dat kan via coöperatieve investeringsfondsen of via crowdfundingplatformen die gespecialiseerd zijn in impactinvesteren. De bekendste zijn Trividend, Crédal, Growfunding, Inpulse en LITA.co. Dat laatste investeringsplatform is een voormalige winnaar van de Trends Impact Awards: het won bij de eerste editie van deze duurzaamheidsprijzen drie jaar geleden. Funds For Good dingt dit jaar mee. Wanneer u investeert in de aandelenfondsen van dat bedrijf, steunt u indirect impactondernemers, omdat Funds For Good zijn winst gebruikt om te investeren in projecten met een duurzame inslag.

Partner Content