Duitsland in het rood
In het begin van de vorige eeuw waren Duitse wijnen even begeerd en duur als Franse. Maar dat veranderde door de twee wereldoorlogen. De Duitse wijnsector stuikte in elkaar en moest zich vele decennia richten op binnenlandse consumptie. Daarbij raakte hij in de greep van grootschalige industriële productie, wat flauw-zoete wijntjes opleverde.
Maar sinds pakweg twintig jaar staat Duitsland weer op de wereldwijnkaart. Vooral voor witte wijn van riesling, waarmee de Duitse wijnbouwers hun collega’s uit de Elzas overklassen. Maar stilaan treedt Duitsland ook met rode wijn op het voorplan. Vandaag worden er wijnen gemaakt van spätburgunder (de Duitse naam voor pinot noir) die zich met rode bourgogne kunnen meten.
Het is geen toeval dat die blauwe druif stevig in opmars is in de Pfalz: dat gebied is een van de zonnigste en de droogste van Duitsland, zodat pinot noir er mooi kan rijpen. Dat klimaat is ook verantwoordelijk voor het feit dat de wijnen van de Pfalz vaak intenser en krachtiger zijn dan die van andere wijngebieden. Ook wijnen van blauwe druiven zoals dornfelder en portugieser kennen hier veel succes, zij het vooral voor lokaal gebruik.
De Pfalz strekt zich over tachtig kilometer uit ten westen van de Rijn en telt ruim tweeduizend wijndomeinen. Je merkt er duidelijk dat de wijncultuur in Duitsland minstens even diepgeworteld is als in Frankrijk. De dorpen – met hun authentieke vakwerkhuizen – zijn charmant en liggen verspreid in het schilderachtige landschap. Een prachtige wijnroute – de eerste die in Duitsland werd aangelegd – slingert zich van noord tot zuid door veertig van die dorpen. Aan het einde ervan, in Schweigen-Rechtenbach, werd in 1935 een grote stenen ‘wijnpoort’ gebouwd, waarmee Duitsland aan zijn buurland duidelijk wilde maken dat het ook een belangrijk wijnland is.
De Pfalz werd vroeger gedomineerd door drie historische wijndomeinen, die nog altijd garant staan voor uitmuntende kwaliteit: Bürklin-Wolf, von Bassermann-Jordan en Reichsrat von Buhl. Daar is een golf van andere kwaliteitsbewuste domeinen bij gekomen: Von Winning, Koehler-Ruprecht, Biffar, Christmann, Mosbacher, Müller-Catoir, Rebholz, Becker, Knipser, Hanewald-Schwerdt…
De klimaatopwarming stelt die warme en droge streek in sommige jaren voor grote problemen. Er gaan dan ook almaar meer stemmen op om in die jaren irrigatie van de wijngaarden toe te staan.
Bruno Vanspauwen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier