Duits en gezond
Fresenius SE is een Duits topbedrijf in de gezondheidszorg. De koers blijft achter vanwege de tragere groei. Maar dat is slechts tijdelijk.
Het aandeel van het Duitse Fresenius SE presteerde de voorbije twintig jaar veel beter dan de DAX-index: het haalde een gemiddeld jaarlijks rendement van 19,8 procent, tegenover 9,2 procent voor de DAX. Het bedrijf is de referentieaandeelhouder van Fresenius Medial Care, de wereldmarktleider in nierdialysecentra en apparatuur voor nierdialyse. Door de vergrijzing groeit het aantal nierpatiënten wereldwijd met 5 à 6 procent per jaar. In zijn 3250 dialysecentra kreeg Fresenius vorig jaar 270.000 patiënten over de vloer en het voerde er 40,4 miljoen behandelingen uit. Fresenius Medical Care leverde vorig jaar 54 procent van de groepsomzet van Fresenius SE. Het droeg met een bedrijfswinst (ebit) van 1,7 miljard euro voor 55 procent bij aan de groeps-ebit.
De tweede belangrijke dochter is Fresenius Kabi, specialist in intraveneuze generische geneesmiddelen, bloedtransfusies en infusietherapie. Ook die activiteit groeit stevig door de vergrijzing, het veelvuldige patentverval (16 miljard dollar tegen 2021) en de lancering van de productenportefeuille op de Aziatische groeimarkten.
Fresenius Helios (17 % groepsomzet, 13 % groeps-ebit) is de grootste beheerder van privéziekenhuizen in Duitsland. Eind vorig jaar bestond het netwerk uit 112 instellingen. Door de recente overname van een groot aantal ziekenhuizen ligt de rendabiliteit nog onder het groepsgemiddelde, maar de marge moet de komende jaren groeien. Tot slot is er Fresenius Vamed (4 % groepsomzet, 2 % groeps-ebit), een Oostenrijkse dienstverlener voor de planning, de constructie en de uitbating van ziekenhuisfaciliteiten. Fresenius Vamed heeft bijgedragen aan de voltooiing van ruim 600 ziekenhuisfaciliteiten in 70 landen. Vorig jaar haalde het voor het eerst 1 miljard euro omzet.
Voorzichtig
2013 was een recordjaar voor Fresenius SE, maar de groei lag wel onder het langjarige gemiddelde. Terwijl de omzet de voorbije tien jaar gemiddeld met 11 procent vooruitging, steeg het cijfer vorig jaar met 5 procent, tot 20,3 miljard euro (+8 % tegen constante wisselkoersen). De ebit stagneerde op 3 miljard euro (-1 %, of +1 % tegen constante wisselkoersen). Het nettoresultaat klom met 12 procent (14 % bij constante wisselkoersen) en overschreed de mijlpaal van 1 miljard euro. De groep is voorzichtig in haar vooruitzichten voor 2014: ze verwacht een omzetgroei 12 à 15 procent, maar een winstgroei van slechts 2 à 5 procent bij constante wisselkoersen.
Tegen 2017 wil Fresenius SE 30 miljard euro omzet en een nettoresultaat van 1,4 à 1,5 miljard euro halen. Het dividend werd voor het 21ste jaar op rij opgetrokken. Vorig jaar werd het verhoogd met 13 procent, tot 1,25 euro per aandeel, tegenover 7 cent in 1993. Als de algemene vergadering midden mei groen licht geeft, wordt het aandeel opgesplitst in drieën.
Voorlopig blijft het aandeel achter op de markt door de lagere winstgroei. Tegen 17,5 keer de verwachte winst voor 2014 ligt de waardering onder het historische gemiddelde. Voor beleggers is dat een koopkans.
DANNY REWEGHS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier