Dream team
Tien droomaandelen van de jaren negentig.
Uit het artikel “Gouden eeuw” bleek dat dit laatste decennium van de twintigste eeuw voor de belangrijkste internationale beurzen niet zwak, maar net een van de sterkste was. Met uitzondering weliswaar van Japan. We selecteerden tien grote en op dit moment immens populaire aandelen die het afgelopen decennium uitzonderlijk goed hebben gepresteerd. Zo goed dat ze niet alleen tot de bekendste én meest bewonderde bedrijven ter wereld horen, maar ook in hun domein wereldmarktleider zijn. Een activiteitendomein met bovendien rooskleurige perspectieven voor de 21ste eeuw. Zoals u wellicht kon vermoeden, leidt de technologie de dans.
Koers ’90: 1,7 USD
Koers ’99: 90 USD
Return: 5095 %
Beurskap. ’90: 7 miljard USD
Beurskap. ’99: 486 miljard USD
Gemiddelde winstgroei ’90-’99: 41,5 %
Verwachte winstgroei ’99-’04: 29 %
Koerswinstverhouding ’00: 59,2
In de jaren negentig groeide Microsoft tot de grootste beurskapitalisatie van onze wereldbol uit. Omgerekend bedraagt die beurskapitalisatie vandaag ruim 18.000 miljard frank (BEF), of zo’n twee keer het bruto binnenlands product (BBP) van België.
Het bedrijf van William H. “Bill” Gates (zelf circa 3500 miljard BEF rijk) is dan ook tot dé dominante speler in de softwaremarkt uitgegroeid. Een van dé groeimarkten van de jaren negentig. Microsoft slaagde erin de concurrentie haast volledig uit de markt te duwen. Voor pc-kantoorapplicaties en -besturingssystemen bezit Microsoft de onwaarschijnlijke wereldmarktaandelen van respectievelijk 90 en 88 %. De softwaregigant was in boekjaar ’98 goed voor een jaaromzet van 14,5 miljard USD of ruim 500 miljard BEF, met daarop een om-van-jaloezie-te-sterven winstmarge ná belastingen van 40 %!
Software is over zijn hoogtepunt heen. Internet/netwerken zijn de toekomst. En toch stond de koers nog steeds op een recordpeil, tot president en nummer van 2 van Microsoft Steve Ballmer enkele weken geleden verklaarde dat het Microsoft-aandeel “absurd” duur was. De markt ziet immers ook wel dat de softwaremastodont zich tot een toonaangevende internetspeler omvormt (zie ook artikel rond internet). Het “gouden” softwaretijdperk leverde Microsoft immers een kasreserve van zo’n 700 miljard BEF op, die voor doelgerichte overnames gebruikt kunnen worden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de softwaregigant in het internettijdperk eenzelfde dominantie zal kunnen ontplooien en eenzelfde groeiritme zal kunnen aanhouden. Maar toch lijkt het een onderneming waarmee ook volgende eeuw rekening moet worden gehouden.
Koers ’90: 2,5 USD
Koers ’99: 76 USD
Return: 2940 %
Beurskap. ’90: 8 miljard USD
Beurskap. ’99: 253 miljard USD
Gemiddelde winstgroei ’90-’99: 42 %
Verwachte winstgroei ’99-’04: 14 %
Koerswinstverhouding ’00: 29,2
Net als Microsoft heeft ook de grootste speler ter wereld in de halfgeleidersmarkt, Intel, zijn spectaculaire opmars aan de definitieve doorbraak in de privé- en zakensfeer van de personal computer (pc) te danken. Intel dan als chipproducent en net als Microsoft door de opbouw van een quasi-monopolie met wereldmarktaandelen van 80 tot 90 %. Waardoor nog een vergelijkingspunt met de softwarekoning aan het licht komt: de hoge winstmarge (bijna 20 % netto op de omzet voor Intel).
De pc-prijzen blijven echter in vrije val en dat zet de winstmarges van Intel onder druk. Bovendien plaatst men steeds meer vraagtekens bij de toekomst van de pc. Breedbandinternet via de (kabel)tv lijkt een aantrekkelijker alternatief voor de pc. En dus moeten Andy Grove en Craig Barrett Intel tot een bouwsteen van de interneteconomie kunnen omtoveren. Er is op dat vlak nog veel werk aan de winkel. De groei zou de komende jaren dan ook een flink pak lager kunnen liggen dan het afgelopen decennium.
Koers ’90: 0,1 USD
Koers ’99: 44 USD
Return: 43.900 %
Beurskap. ’90: 0,18 miljard USD
Beurskap. ’99: 112 miljard USD
Gemiddelde winstgroei ’90-’99: 55 %
Verwachte winstgroei ’99-’04: 30 %
Koerswinstverhouding ’00: 44,0
Met Dell Computer sluiten we het rijtje pc-winnaars van het decennium af en leggen we meteen de link naar de volgende groep winnaars, die precies met internet/netwerken te maken heeft. Deze pc-fabrikant en -verkoper draagt nog steeds de naam van zijn stichter, Michael Dell. Hij was 19 toen hij in ’84 Dell Computer stichtte en is nu als 34-jarige de rijkste burger ter wereld jonger dan 40, met een geschatte rijkdom van 800 miljard BEF.
Dell Computer groeit beduidend sneller dan de pc-industrie omdat Dell de leider is in de verkoop van en service voor pc’s via internet. Dell verkoopt voor 18 miljoen USD pc’s per dag via het Net. Eerst werd het leiderschap van IBM door Compaq afgesnoept, maar recentelijk groeide Dell tot marktleider door. En dat ondanks het feit dat Dell zich niet in de prijzenslag rond pc’s (tot 600 USD voor een pc!) mengt. Dell is zowat de rendabelste pc-producent en goed geplaatst om op het internettijdperk in te spelen. De groei zou dan ook op een hoog peil kunnen blijven de komende jaren.
Koers ’90: 0,2 USD
Koers ’99: 71 USD
Return: 35.400 %
Beurskap. ’90: 0,38 miljard USD
Beurskap. ’99: 231,5 miljard USD
Gemiddelde winstgroei ’90-’99: 115 %
Verwachte winstgroei ’99-’04: 28 %
Koerswinstverhouding ’00: 74,7
Met “netwerkkoning” Cisco Systems zitten we midden in de “nieuwe economie”. Het bedrijf kende een duizelingwekkende groei in de jaren negentig en wist de winst het voorbije decennium gemiddeld elk jaar minstens te verdubbelen. Cisco is vandaag hét bedrijf ter wereld dat als “loodgieter”, als infrastructuurbouwer (routers, switches, servers) het meest aan het hele internetgebeuren verdient. Volgens sommigen zowat het enige bedrijf dat het komende decennium in staat zou kunnen zijn om Microsoft als grootste beurskapitalisatie te onttronen. De wetenschap dat men in het internettijdperk niet zonder Cisco kan – Lucent Technologies is voor het ogenblik de enige noemenswaardige concurrent -, zorgt momenteel wel voor een extreme waardering in vergelijking met de verwachte gemiddelde winstgroei de komende jaren. Stilaan de waardering van een “puur” internetbedrijf.
Koers ’92: 0,35 USD
Koers ’99: 113 USD
Return: 32.200 %
Beurskap. ’90: 0,12 miljard USD
Beurskap. ’99: 124 miljard USD
Gemiddelde winstgroei ’92-’99: 75 %
Verwachte winstgroei ’99-’04: 95 %
Koerswinstverhouding ’00: 119
Als we over een puur internetbedrijf spreken, dan zijn we bij America Online (AOL) aan het juiste adres. De onderneming kwam pas in het voorjaar van ’92 naar de New York Stock Exchange, maar behoort intussen wel tot de toptien van de beurskapitalisaties in New York. Met 19 miljoen abonnees is AOL de grootste leverancier van online informatiediensten ter wereld. Mede dankzij de overnames van Compuserve en Netscape is AOL naar de titel van belangrijkste internetbedrijf ter wereld.
AOL is wel met Microsoft in een titanenstrijd om de dominantie in een aantal deeldomeinen gewikkeld. Anderzijds groeit het internetgebruik zo waanzinnig snel – elke 100 dagen verdubbelt het aantal internetgebruikers – dat er uiteraard enorme groeimogelijkheden voor meerdere spelers zijn. De koerswinstverhouding (k/w) voor 2000 is schrikbarend hoog, maar moet enigszins gerelativeerd worden door de zeer hoge verwachte winstgroei. Voor AOL verwacht men nog een toe- in plaats van een afname van de winstgroei de komende jaren.
Koers ’90: 0,51 EUR
Koers ’99: 90 EUR
Return: 17.800 %
Beurskap. ’90: n.b.
Beurskap. ’99: 109,4 miljard EUR
Gemiddelde winstgroei ’90-’99: 49 %
Verwachte winstgroei ’99-’04: 26 %
Koerswinstverhouding ’00: 37,2
Tot nog toe was ons overzicht uitsluitend Amerikaans getint. Het Finse Nokia is een van de weinige Europese bedrijven die zich in een sleutelsector van de toekomst (mobilofonie) als de onbetwiste wereldmarktleider heeft weten te manifesteren. Geen onderneming ter wereld verkoopt zoveel gsm’s als Nokia en de merknaam behoort nu al tot de tien populairste ter wereld.
Nokia profiteerde natuurlijk van het feit dat het gsm-gebruik nergens ter wereld zo hoog is als in Hoge Noorden. Ongeveer twee Finnen op drie, bijvoorbeeld, bezitten al een gsm-toestel. De penetratiegraad zal de komende jaren in heel Europa verder blijven toenemen. De concurrentie zal verscherpen en het wordt zaak om technologisch aan de spits te blijven wanneer de draadloze technologie van de derde generatie over enkele jaren in gebruik wordt genomen.
Koers ’90: 11 EUR
Koers ’99: 445 EUR
Return: 4320 %
Beurskap. ’90: n.b.
Beurskap. ’99: 43 miljard EUR
Gemiddelde winstgroei ’90-’99: 47 %
Verwachte winstgroei ’99-’04: 25 %
Koerswinstverhouding ’00: 54,1
Vorig jaar nog noemde het gezaghebbende Amerikaanse beursblad Barron’s SAP “Germany’s Microsoft”. De voorbije 12 maanden ging het de Duitse onderneming duidelijk minder voor de wind. Toch blijft SAP de onbetwiste wereldmarktleider voor ERP-software ( Entreprise Resource Planning), tot voor kort het snelgroeiend segment binnen de softwarebranche. Deze bedrijfssoftware is erop gericht bedrijven beter laten functioneren door logistiek, voorraad, personeel, boekhouding nauwer op elkaar te laten aansluiten.
In dit segment – dat de voorgaande jaren een gemiddelde jaarlijkse groei van 50 % liet optekenen – heeft SAP ongeveer een derde van de wereldmarkt. Dit jaar is de omzetgroei behoorlijk teruggevallen. De ERP-producenten omschrijven het fenomeen als “tijdelijk”, door de millenniumovergang, en kondigen aan dat de groeivoet na 2000 opnieuw de hoogte zal ingaan. Ook hier geldt het adagium dat men aansluiting zal moeten vinden met het on line-tijdperk dat momenteel alles beheerst.
Koers ’90: 15,7 USD
Koers ’99: 121 USD
Return: 730 %
Beurskap. ’90: 34,9 miljard USD
Beurskap. ’99: 393 miljard USD
Gemiddelde winstgroei ’90-’99: 12 %
Verwachte winstgroei ’99-’04: 14 %
Koerswinstverhouding ’00: 33,1
Met General Electric verlaten we de hightechsector en zien we ook meteen het stijgingsritme van koers en winst terugvallen. Maar General Electric (GE) doet het nog altijd veel beter dan het marktgemiddelde. GE bewijst dat men moet oppassen met veralgemeningen. In een tijdperk waarin conglomeraten volledig “out” zijn, blijft GE stevig groeien en recentelijk zelfs andermaal tot meest bewonderde onderneming van de VS uitgeroepen.
De strategie van topman Jack Welsh – volgens insiders de beste manager ter wereld – is in elke deelactiviteit de beste zijn, met ook de grootste winstgevendheid. Of het nu om vliegtuigmotoren, koelkasten of een tv-omroep gaat. Voortdurend ook wordt over de kosten, de kwaliteit van de producten gewaakt. Een toonbeeld van solide, voorspelbare jaarlijkse winstgroei. Een typevoorbeeld van een kwaliteitsaandeel voor de rustige langetermijnbelegger. Kwaliteiten die momenteel wel in de koers verrekend zitten.
Koers ’90: 2,8 USD
Koers ’99: 36 USD
Return: 1240 %
Beurskap. ’90: 11,1 miljard USD
Beurskap. ’99: 139 miljard USD
Gemiddelde winstgroei ’90-’99: 13 %
Verwachte winstgroei ’99-’04: 18 %
Koerswinstverhouding ’00: 36
Pfizer is nog wel niet de grootste beurskapitalisatie in de farmasector, maar wel de snelst groeiende onderneming onder de farmareuzen. Pfizer heeft wel de duidelijke ambitie om de leidersplaats van het eveneens Amerikaanse Merck zo vlug mogelijk over te nemen. De gezondheidssector wordt een van de groeisectoren voor de 21ste eeuw genoemd wegens
de verregaande vergrijzing van de bevolking in de Westerse wereld.
En Pfizer heeft meer in huis dan alleen maar Viagra om omzet en winst verder op te krikken. Met Lipitor (cholesterol), Norvasc (cardiovasculair), Zoloft (anti-depressivum) en Zithromax (antibioticum) beschikt het over enkele “blockbusters” of potentiële kandidaten om een verkoopcijfer van 1 miljard USD te halen. De farmareus beschikt bovendien over een van de meest beloftevolle pijplijnen (kandidaat nieuwe geneesmiddelen).
Koers ’90: 7,1 USD
Koers ’99: 50 USD
Return: 620 %
Beurskap. ’90: 32,4 miljard USD
Beurskap. ’99: 222,4 miljard USD
Gemiddelde winstgroei ’90-’99: 19 %
Verwachte winstgroei ’99-’04: 21 %
Koerswinstverhouding ’00: 31,2
De distributiesector is niet meteen de snelst groeiende en dus meest beloftevolle sector voor de komende jaren. Toch slaagde de grootste warenhuisketen ter wereld, Wal-Mart Stores, er het afgelopen decennium in om de omzet én winst per jaar met gemiddeld 20 % te verhogen. En men is niet van plan om dat groeiritme de komende 5 tot 10 jaar te laten zakken.
In de VS beschikt Wal-Mart over meer dan 1800 winkels en na de overname van het Britse Asda ook al ruim 1000 vestigingen in het buitenland. En het is precies door overnames buiten de VS dat Wal-Mart het groeiritme op peil wil houden. Europa is nog een relatief “witte vlek” op de strategische wereldkaart van Wal-Mart. Ook in Azië is het nodige groeipotentieel aanwezig.
Wal-Mart buit zijn omvang uit om zo laag mogelijke inkoopprijzen te krijgen. Zo kan men met de discountstrategie “Every day low prices” uitpakken. Toch behoort Wal-Mart tot de meer rendabele distributeurs van deze wereld.
Danny Reweghs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier