Donkere wolken boven de zonnebank

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Hoogseizoen voor zonnebankcentra

De periode tussen eind april en begin juli – de aanloop naar de zomer – is het hoogseizoen voor zonnebankcentra. “Er is twee jaar malaise geweest op de markt van de zonnebankcentra”, zegt Marc Van Remortel, zaakvoerder van Ergoline Belgium, dat de merken Ergoline en Soltran invoert. Beide merken worden in Duitsland geproduceerd door Ergoline, wereldwijd de grootste zonnebankproducent. “De finan-ciële crisis, nog versterkt door de negatieve berichten over zonnebanken, zorgde ervoor dat particulieren terughoudend werden. Ik heb de indruk dat de markt dit jaar gestabiliseerd is.”

Markt in vijf jaar gehalveerd

Raymond Heeren, lang de drijvende kracht achter de ter ziele gegane sectorfederatie Behal en voormalig zaakvoerder van zonnebankproducent Alpha Industries, schat dat de markt tussen 2005 en nu zowat gehalveerd is: van 5000 à 8000 zonnebankcentra toen naar zo’n 3000 à 4000 nu. Marc Debecker van de beroepsvereniging Vlaamse Zonneconsulenten: “Omdat de uitbatingseisen steeds strenger worden, hebben veel zaakvoerders hun zaak de afgelopen jaren stopgezet of verkocht. Wie met een nieuw zonnebankcentrum wil beginnen, krijgt moeilijk een lening bij de bank.”

Discussie over de gevaren

Met de regelmaat van de klok verschijnen in de pers studies over het verband tussen de zonnebank en huidkanker. Het onderzoek naar de gevolgen van zonnebankstraling is omstreden. Volgens zonnebankprocucent Raymond Heeren is de zonnebank juist goed: “Ons lichaam heeft uv-straling nodig om vitamine D3 uit onze voeding te halen.” Waar iedereen het wel over eens is, is dat bovenmatig gebruik slecht is. “Zoals bij alles gaat het om de juiste dosis”, zegt Heeren. “Verantwoord gebruik van de zonnebank betekent een of twee keer per week gedurende tien à vijftien minuten.”

Verboden voor minderjarigen

Vanwege de gevaren van overmatig zonnebankgebruik is de wet verstrengd in 2008. Minderjarigen, mensen met huidtype 1 (een heel lichte huid die nauwelijks bruint) en zwangere vrouwen mogen niet onder de zonnebank.

Meer particulieren dan professionelen

De helft van de productie van het Hasseltse Alpha Industries ging vroeger naar particulieren en de andere helft naar de professionele zonnebankcentra. “Nu is dat verschoven,” zegt Raymond Heeren. “80 procent is voor particulieren en 20 procent voor de professionelen.”

Onenigheid in de sector

Behal, de vroegere beroepsvereniging van de sector, ging ten onder aan een onderling dispuut tussen handelaars over de verstrengde Europese eisen. In Vlaanderen werd de leemte opgevuld door twee verenigingen: de Vlaamse Zonneconsulenten en BTF (Belgian Tanning Federation). Op Europees vlak is de sector wel goed georganiseerd met de ESA. Die organisatie probeert het imago van zonnebanken te veranderen.

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content