Donald Trump richt pijlen op offshore-windindustrie

Donald Trump © Getty Images

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zegt bij een tweede termijn als Amerikaans president de offshore-windindustrie te zullen aanpakken. Nieuwe projecten dreigen het moeilijk te krijgen, waarschuwen analisten.

Trump deed die uitspraken op een meeting in het kustplaatsje Wildwood in New Jersey. Volgens de presidentskandidaat zijn de windturbines dodelijk voor vogels en walvissen, en zal hij op dag één van zijn ambt “er een einde aan maken”, aldus Trump. Het is geen geheim dat Trump niet positief staat tegenover de offshore-windindustrie. Tijdens zijn eerste ambtstermijn was daar nog weinig van te merken in de praktijk, maar zijn nieuwe uitspraken doen uitschijnen dat tijdens een mogelijke tweede ambtstermijn hij een agressievere aanpak zal hanteren.

Volgens Amerikaanse wetenschappers is er geen verband tussen het bouwen van windmolens en een hogere sterfte onder walvissen. Wel zijn wetenschappers bezorgd over de effecten op het walvissenbestand door extra geluid, scheepvaart en de impact op de leefgebieden van de dieren die de bouw van windparken met zich mee brengt.

Analisten van Citigroup waarschuwen ontwikkelaars van windparken om hun vergunningen rond te krijgen voor de start van een eventuele nieuwe ambtstermijn van Trump. Nieuwe projecten van de grond krijgen zal een pak moeilijker worden in dat geval, waarschuwt analist Jenny Ping.

De Vlaamse offshore-industrie in de VS

Trends volgt in april vanuit New Orleans een delegatie van deze bedrijven in hun veroveringstocht van de Amerikaanse markt. Lees meer in ons dossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content