Dominique De Nève

Nieuwe gastronomie in de oude dorpskern van Sint-Genesius-Rode.

Sint-Genesius-Rode is een van de meest uitgestrekste gemeenten rond Brussel. Maar de rijkdom van de bewoners uit de groene villawijken wordt geenszins gereflecteerd in de oude dorpskern, waar veel oude werkmanshuizen te koop staan.

Dominique De Nève is een jonge, getalenteerde kok. Hij werd 28 jaar geleden in Sint-Genesius-Rode geboren, waar zijn vader een wijnhandel had. Dominique De Nève kreeg een gedegen koksopleiding in de beste eethuizen van ons land ( La Villa Lorraine, Bruneau, De Karmeliet, La Truffe Noire, Marcolini en Lenôtre). Hij bleef zijn geboortedorp trouw en verbouwde eigenhandig een oud café om tot delicatessenrestaurant, dat vorig jaar openging. Om vertrouwen te scheppen, kreeg het eethuis de naam van de kok.

Binnen wacht een neokoloniaal getint decor, opgebouwd uit exotische elementen die kitsch aan luxe koppelen. De eetzaal is verdeeld in twee niveaus en er is een prestigetafel, omgeven door goudkleurige armstoelen.

Dominque De Nève is een moderne kok, en dat merk je ook aan zijn uiterlijk. Hij draagt zijn haar in een staartje en millimetert zijn baard. Zijn bereidingen zijn seizoensgebonden en persoonlijk. Zoals vele koks van zijn generatie laat hij de franjes weg om zo de hoofdingrediënten beter naar voren te brengen. Nagerechten zijn z’n stokpaardje.

Wij kwamen op een avond dat zaalmeester Vincent Van Boekstael (afkomstig uit de Villa Lorraine) afwezig was en werden geholpen door een juffrouw met tatoeage op de boezem. Haar vriendelijkheid en goede wil moesten het gebrek aan beroepservaring goedmaken. Wij kozen het degustatiemenu (38,50 euro) met wijn-arrangement (plus 26,50 euro!). Het glas werd gevuld met een glaasje Jura Cuvée Special van Philippe Butin, een intense, goudkleurige wijn met notensmaak en vettig corps.

Het eerste gerecht was een op glazen bord gepresenteerde, delicate carpaccio van langoustines met krans van kaviaarroom. Vervolgens kwam in huis gerookte zalm met grove puree van bintje, hoeve-ei en gewelde botersaus. Ook dit gerecht wist te behagen. Van onder de kurk kwam een geurige (abrikozen) Cazal Viel, Viognier uit Pays d’Oc die deed denken aan de grote Condrieu-wijnen. De derde bereiding was op vel gebakken zeebaars met spaghetti van courgette, smaaktechnisch oninteressante paarse aardappelen en puree van erwten en basili-cumolie. Het hoofdgerecht bracht konijn in net, opgevuld met zwezerik en kippenmousse en op het bord gebracht met aardappelkoek, gekonfijte raap en een lichte en aromatische vleesjus. Uit een kristallen karaf kwam een St. Joseph, Les Larmes du Père 1998. Deze rode, noordelijke rhônewijn miste kracht en kruidigheid.

De smakelijke en verzorgde maaltijd werd besloten met een parfait van speculaas en koekje van tijm, opgediend met een bijzonder glaasje wijn uit de privé-verzameling: een Moulin Touchais 1975, Coteaux du Layon uit de Loirestreek, een zoete wijn van de chenin-blancdruif met sublieme zuurtegraad.

Dominique De Nève

Termeulen 44

1640 Sint-Genesius-Rode

tel. 02 380 34 85

Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten.

Tweegangenlunch: 15 euro; driegangenmarktmenu: 25 euro; degustatiemenu: 38,50 euro.

Terras in de tuin. Privé-parking.

Kader: neokoloniaal.

Onthaal en bediening: door klassiek geschoolde zaalmeester en vriendelijke pin-up.

Keuken: persoonlijk, seizoensgebonden en smakelijk.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content