Dit zijn de grootste en meest opmerkelijke vennootschaps-belastingbetalers
Voor het derde jaar op rij staat Mastercard uit Waals-Brabant op de eerste plaats in betaalde vennootschapsbelasting. De specialist in elektronisch betaalverkeer levert met ruim 527 miljoen euro op zijn eentje bijna 13 procent van het totale bedrag van Wallonië. Lees hier het overzicht van de grootste en meest opmerkelijke vennootschapsbelastingbetalers. Bekijk onderaan de volledige top 50.
Vlaanderen was in 2023 opnieuw de grootste betaler, met bijna twee derde van het totale bedrag aan vennootschapsbelasting. Toch staan in de top tien (zie ranking lager) slechts drie Vlaamse bedrijven. BASF Antwerpen is het eerste, op de vijfde plaats. Vorig jaar stond de chemiereus met zijn 3.642 werknemers nog op de tweede stek. Het is tekenend voor de slechte gang van zaken in de chemiesector. De omzet daalde met een derde, de bedrijfswinst ging met ruim de helft achteruit. De Europese Unie verliest productie aan andere continenten, meldt het jaarverslag van de raad van bestuur. In 2022 daalde de productie met ruim 5 procent, vorig jaar nog eens met bijna 8 procent. (Lees verder onder de tabel)
Mastercard Europe
Voor het derde jaar op rij is de vennootschap Mastercard Europe het nummer één. De vennootschap uit Waterloo regelt onder meer het elektronische betaalverkeer. 2023 was alweer een beresterk jaar. Ondanks de hoge inflatie bleven consumenten hun betaalkaarten gebruiken. Vorig jaar betaalde Mastercard ruim 527 miljoen euro vennootschapsbelasting, of bijna 13 procent van het totale geïnde bedrag in Wallonië.
“Dat Mastercard behoort tot de grootste belastingbetalers van België behoort, weerspiegelt onze langdurige aanwezigheid en onze bijdrage aan de Europese economie”, duidt Henri Dewaerheijd, landendirecteur voor België en Luxemburg. “Sinds 1965 is ons Europese hoofdkantoor gevestigd in België, van waaruit we onze activiteiten in Europa coördineren. In Waterloo werken 600 medewerkers aan de nieuwste innovaties op het gebied van financiële technologie en cybersecurity. Daarnaast bieden we veilige en betrouwbare digitale betaaloplossingen aan, die het dagelijkse leven van zowel burgers als kmo’s vereenvoudigen. Met meer dan 10 miljoen kaarten in België is Mastercard een van de meest gebruikte merken in het land.”
GlaxoSmithKline Biologicals
Ook het nummer twee komt dit jaar uit Waals-Brabant: de farmareus GlaxoSmithKline Biologicals klom van plaats 23 in onze editie van vorig jaar naar de tweede plaats, deels door zijn fors gestegen bedrijfswinst van 3,2 miljard euro, tegenover nog 1,9 miljard euro in 2022. Het bedrijf heeft bijna 9.000 werknemers in ons land, wat nogmaals de cruciale rol van de geneeskundige sector in België onderstreept. Het wordt ook fiscaal gestimuleerd om die rol te vervullen. GlaxoSmithKline Biologicals kon zijn belastingfactuur milderen door ruim 2 miljard euro octrooi-aftrek.
Synatom
De meest opvallende nieuwkomer in de lijst is de nv Synatom, die vanuit het niets naar plaats drie springt. Synatom is het filiaal van de Franse energiereus Engie dat de kerncentrales ontmantelt, en de spijtstof en ander hoogradioactief afval bergt. Het bedrag aan voorzieningen daalde vorig jaar, wat er mee toe leidde dat de winst vóór belastingen steeg van 954.000 euro in 2022 tot 167 miljoen euro. De belastingfactuur bedroeg daarmee plots 166 miljoen euro, tegenover amper 1.419 euro het jaar voordien.
Minstens sinds 2012 betaalde Synatom nauwelijks belasting. Het forse bedrag in 2023 zijn “verschuldigde of betaalde belastingsupplementen”, volgens de informatie in de balans die bij de Nationale Bank werd neergelegd. Trends vroeg meer uitleg aan Engie. “Het is moeilijk hierop in te gaan zonder het al te technisch of ingewikkeld te maken. We zullen hier dus niet over in detail treden”, antwoordde woordvoerder Hellen Smeets.
Electrabel
Nog twee filialen van de Franse energiereus duiken op in de top vijftig. Eén ervan, Electrabel, sprint plots naar de zesde plaats, met 162 miljoen euro aan betaalde vennootschapsbelasting. Het boekjaar voordien kreeg Electrabel nog bijna 70 miljoen euro terug van de Belgische schatkist. In het boekjaar 2023 boekte het bovendien een fors nettoverlies van 2,2 miljard euro. Ook dat hangt samen met een voorziening die te maken heeft met het akkoord over de kerncentrales. Het recurrente resultaat was wel positief. De raad van bestuur schrijft in het jaarverslag: “Hoewel Electrabel boekhoudkundig verlies maakt, boekte het een positief financieel resultaat, wat resulteert in een fiscale kostprijs van 162 miljoen euro.”
Windenergie
Nog twee nieuwkomers zijn Seamade, op plaats 32, en Norther, op plaats 33. Beide beheren windparken in de Noordzee. 2023 was een bijzonder goed jaar, meldt het duo. Er was een hoog windaanbod, wat leidde tot een beduidend hogere elektriciteitsproductie tegen bovendien hogere marktprijzen.
AB InBev
De officiële aanslagvoet in de vennootschapsbelasting bedraagt 25 procent. Maar twintig bedrijven in de top vijftig betalen minder, met een afwijking van minstens 5 procent. Zeven ondernemingen betalen meer belasting. Bij het nummer twee, GlaxoSmithKline Biologicals, bedraagt de aanslagvoet geen 11 procent, onder meer dankzij de octrooi-aftrek. Dat is een forse stijging, want het farmaceutische bedrijf was vorig jaar de koploper met een aanslagvoet van niet eens 2 procent – ook toen met dank aan een octrooi-aftrek van ruim 2 miljard euro.
De internationaal actieve brouwer AB InBev kroont zich in het boekjaar 2023 tot de kampioen. De enkelvoudige balans van de moedervennootschap nv Anheuser-Busch InBev betaalde vorig jaar weliswaar een fors bedrag van bijna 25 miljoen euro, maar het resultaat vóór belastingen bedroeg bijna 8,2 miljard euro. De in België betaalde vennootschapsbelasting bedroeg dus 0,30 procent van het totaal. Maar de moedermaatschappij heeft diverse filialen in het buitenland, waarop in het land zelf belasting is betaald. Die bedragen worden in België niet nog eens extra belast.
Lees ook: vennootschapsbelasting verpulvert record na record
De keuze van de hoofdredactie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier