Directeur BASF Antwerpen nieuwe voorzitter essenscia

JAN REMEYSEN "Als er iets is dat me frustreert, is het ons imago." © JONAS LAMPENS

Jan Remeysen (56) is aangesteld als nieuwe voorzitter van essenscia, de sectorfederatie van chemiebedrijven in België. Remeysen is de CEO van BASF Antwerpen, de grootste chemieproductiesite van het land met 3.700 medewerkers. Hij volgt Hans Casier van Ineos op.

“We staan met de industrie in België en Europa op een kantelpunt, met toenemende concurrentie uit andere werelddelen, fundamentele geopolitieke verschuivingen en een zeer ingrijpende energietransitie”, zegt Remeysen. “We hebben nu dringend nood aan een industriebeleid met impact dat de structurele concurrentiehandicaps aanpakt en competitiviteit en duurzaamheid hand in hand laat gaan.”

Remeysen wil naar eigen zeggen de concurrentiekracht van de Belgische chemie versterken en jong talent inspireren voor een job in de sector. Daarnaast zal hij op verschillende politieke niveaus benadrukken dat bedrijven optimale ondersteuning nodig hebben bij hun inspanningen richting klimaatneutraliteit en de omslag naar een circulaire economie.

Carrière

Afgestudeerd als doctor in de chemie aan de KU Leuven, ging Remeysen in 1996 op de milieudienst van BASF Antwerpen aan de slag. Vervolgens gaf hij als Vice-President leiding aan de afdeling EHS (Environment, Health, Safety) en de productie-afdelingen voor polyamiden en isocyanaten. Tussen 2010 en 2014 leidde hij vanuit de BASF-hoofdzetel in het Duitse Ludwigshafen een internationaal ‘Operational Excellence’-project dat BASF-productielocaties over de hele wereld omvatte.

Sinds 2020 is hij CEO van BASF Antwerpen, dat ook de op een na grootste productielocatie van de BASF-groep in de wereld is. Jan Remeysen heeft ook bestuursfuncties bij onder meer Voka, Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, de Antwerp Management School (AMS), het sectorale opleidingscentrum ACTA en de Benelux Business Roundtable.

Lees ook zijn uitgebreide interview in Trends:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content