Dineren in een modepaleis
De geschiedenis heeft geleerd dat een buitenlandse en vooral een Franse chef de lekkerbekkende Belg extra kritisch maakt. Goodwill kweek je er in ieder geval niet mee en dat heb je nodig wanneer je als buitenlandse investeerder in ons land volk wilt trekken. In Bowery, de luxekantine van Smets Premium Store, heeft een Franse kok het voor het zeggen. Dat is een riskante zaak, net zoals de hele, wonderbaarlijk mooie conceptwinkel, die werd neergepoot op een weinig voor de hand liggende plek: aan de groezelige Leuvensesteenweg in Brussel.
Tegelijkertijd is de wereld aan de durvers: de toekomst zal uitwijzen wie gelijk heeft. Smets is een in Luxemburg bekend familiebedrijf. Met Smets Premium Store Brussels – drie verdiepingen mode, design, schoonheid en kunst – zet de groep haar internationale expansie in. En daar hoort een exclusief restaurant bij. Wij dineren er ‘s avonds een in chique clubsfeer: het geheel is warm zonder pronkerig te zijn. Bowery heeft ontegensprekelijk een mooie, modieuze inrichting. En wat op het bord komt, sluit daarbij aan.
De Franse chef Benjamin Laborie (30) werkte een tiental jaar bij de bekende Franse chefs Michel Bras en Michel Guerard. Zijn eetbare kunstwerkjes zijn verfijnd in presentatie en in smaak. Benjamin kookt puur met eersteklas ingrediënten en in zijn strijd om de natuurlijke smaken te laten spreken, is de kruiding gering en zoeken conservatief ingestelde fijnproevers tevergeefs naar consistentie.
De menukaart is keurig tweetalig en de tafelaankleding is top. Er kwamen delicate hapjes: mousse van geitenkaas, samosa van kip en roereitje met truffel. Er waren twee voorgerechten: carpaccio van sint-jakobsschelpen met grué van cacao en declinatie van rode biet met zure toets (26 euro) en cannelloni van groenten met gebakken gamba’s. De gerechten waren elegant, fijn, fris en actueel.
De twee hoofdgerechten waren medaillon van zeeduivel met gewokte groenten, Thaise kokos en currysaus, een on- nodige schijf boleet begeleid door… een honingzoet krokantje van sesam (hier ging de chef even uit de bocht, 29 euro) en gebakken en ver gegaarde zeebaars met zure en zoete sjalotten en aardappelpuree opgewerkt met gebruinde boter (33 euro). Het glas werd gevuld met een heerlijke Clot de l’Oum 2009, La Compagnie des Papillons uit de Côtes du Roussillon (46 euro). Afsluiten deden we met een gestyleerde ‘millefeuille Bowery’, samengesteld uit luchtige chocoladecrème met gekonfijte peer en het parfum van steranijs (13 euro).
Bowery, Smets Premium Store Brussels
Leuvensesteenweg 650-652
1030 Brussel.
Tel. 02 32 512 90.
Open ‘s middags en ‘s avonds op werkdagen, in het weekend voor privé-events.
Lunchformules: 22 en 27 euro, verrassingsmenu 55 euro.
Kader: modieus, chique
Onthaal en bediening: door vriendelijke, tweetalige obers.
Keuken: elegant van presentatie, puur van smaak
PIETER VAN DOVEREN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier