Diesel blijft belangrijkste brandstof voor wegtransport

© Getty
Bart Osaer Redacteur Trends.be

Diesel blijft met 68 procent van het totale verbruik nog steeds de voornaamste brandstof voor wegtransport, blijkt uit cijfers van Energia, de spreekbuis van de petroleumsector in ons land.

Hoewel er steeds minder nieuwe dieselwagens worden gekocht, blijft de brandstof het grootste deel uitmaken van de tankbeurten in ons land. Diesel vertegenwoordigde in 2023 68 procent van het totale verbruik van brandstoffen voor het wegtransport. Het gaat dus om personen- en vrachtwagens samen. Benzine was goed voor 32 procent.

Het aandeel van diesel gaat wel in dalende lijn: in 2015 bedroeg het nog 82 procent, in 2022 was dat 70 procent van het verbruik.

Dat het dieselvolume hoog blijft, komt doordat zowat alle vrachtwagens op diesel rijden, en er ook nog heel wat auto’s op diesel rondrijden. Bij nieuwe personenwagens daalt het aantal diesels: eind 2023 waren amper 8,8 procent van de inschrijvingen een diesel, terwijl benzinewagens goed waren voor 42,2 procent, hybrides voor 28,7 procent, en elektrische wagens 19,6 procent van de nieuwe inschrijvingen voor hun rekening namen.

Het Belgisch wagenpark bestond eind 2023 nog voor 97 procent uit thermische en hybride wagens (54 procent diesels, 35 procent benzines en 7 procent hybrides). Elektrische wagens zijn goed voor 3 procent van het wagenpark.

Overigens wordt diesel tanken vanaf donderdag 20 juni opnieuw duurder, meldt de FOD Economie woensdag. De maximumprijs voor een liter diesel (B7) zal dan 1,831 euro bedragen, 4 eurocent meer dan vandaag. Ook huisbrandolie wordt donderdag duurder. Voor een bestelling vanaf 2.000 liter bedraagt de maximumprijs 0,9271 euro per liter (+0,012 euro).

Aardolie blijft overigens nog steeds de voornaamste energiebron voor België, blijkt uit de meeste recente cijfers (van 2022) van Energia. Energieproducten op basis van petroleum blijven veruit de belangrijkste energiebron. Ze vertegenwoordigden 38,5 procent van de primaire energieconsumptie, gevolgd door aardgas (24,4 procent), kernenergie (20 procent) en hernieuwbare energiebronnen (11 procent).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content