Dienstencheques, geen godsdienstvakken meer en wegenvignet: zo wil regering besparen
Vlaams minister van Begroting en Financiën Ben Weyts (N-VA) heeft maandagavond toegelicht waar de nieuwe Vlaamse regering wil besparen. Zo komt er een wegenvignet, verdwijnen de afzonderlijke godsdienstvakken op school en gaat de prijs van de dienstencheques omhoog.
De nieuwe Vlaamse regering wil 3,668 miljard euro uitgeven aan nieuw beleid. Maar dat geld moet natuurlijk ergens vandaan komen. Besparingen en nieuwe inkomsten dus. Zo komt er een aanzienlijke hervorming van de verkeersfiscaliteit. Vlaanderen wil een wegenvignet invoeren voor buitenlanders, dat vanaf 2027 elk jaar 130 miljoen euro moet opbrengen. De invoering zou in overleg gebeuren met Wallonië, dat gelijkaardige plannen heeft.
Daarnaast zullen ook elektrische wagens voortaan wegenbelasting moeten betalen en stijgt de kilometerheffing voor vrachtwagens, op basis van milieukenmerken. Dat levert in beide gevallen jaarlijks 140 miljoen euro op tegen het einde van de legislatuur.
Dat de dienstencheques duurder worden, was al bekend. Per cheque komt er 1 euro bij en als de inflatie tijdens de legislatuur hoog genoeg gaat, is er een optie om nog eens met 1 euro op te slaan. Die bedragen komen ten goede aan de poetshulpen zelf. Tegelijk verdwijnt het belastingvoordeel op de cheques, wat de begroting tegen het einde van de legislatuur jaarlijks 182 miljoen euro oplevert.
Schrapping jobbonus
De schrapping van de jobbonus draagt 227 miljoen euro bij. Een hervorming van de schenkingsbelasting levert 40 miljoen op. Bij een overlijden in de vijf jaar na de schenking zullen toch successierechten moeten worden betaald. Nu is dat nog drie jaar.
Bekijk ook de analyse van Jan De Meulemeester:
In het Gemeenschapsonderwijs verdwijnen de afzonderlijke godsdienstvakken, zoals katholieke godsdienst en islam. Ze worden, zowel in het basis als in het secundair onderwijs, vervangen door één vak: interlevensbeschouwelijke dialoog. Dat vormt een jaarlijkse besparing van 100 miljoen euro. De nieuwe minister van Onderwijs moet ook een manier vinden om jaarlijks 159 miljoen euro te besparen op het secundair onderwijs.
Omdat er de komende jaren veel moet worden geïnvesteerd in de infrastructuur voor het leidingwater, zal er een manier worden utigewerkt om daarvoor jaarlijks 113 miljoen euro op te halen bij de Vlamingen. Ook hier is het aan de bevoegde minister om dat uit te werken. Bij de MijnVerbouwPremie worden de onderdelen geschrapt die niet met energetische renovatie te maken hebben.
Overheidsbesparing
De regering wil ook besparen op de werking van de overheid. De werkingsmiddelen, die afgelopen legislatuur niet werden geïndexeerd, krijgen nu een beperkte indexering. Omdat de inkomsten tegelijk wel met de index mee stijgen, levert dat op termijn een jaarlijkse besparing op van 395 miljoen.
Openbaarvervoersmaatschappij De Lijn mag voortaan zelf haar prijsbeleid bepalen, maar moet daar wel tot 70 miljoen euro extra inkomsten uit puren. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) moet het met 80 miljoen euro minder gaan doen.
De oppositie in het Vlaams Parlement drong maandag na de Septemberverklaring aan op gedetailleerde cijfers. Anders is een debat over het regeerakkoord, dat voor woensdag gepland staat, volgens hen niet mogelijk. “Ik denk dat we hier in zeer grote mate van detail tonen hoe wij de inkomsten en de uitgaven zien evolueren”, antwoordde de nieuwe Begrotingsminister maandagavond.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier