DEME komt ongeschonden uit corruptiezaak: geen boete van 12,6 miljoen euro

DEME-baggerschip Uilenspiegel | Foto: Getty

Baggerbedrijf DEME hoeft geen miljoenenboete te betalen in een omvangrijke corruptiezaak rond baggerwerken in de haven van het Russische Sabetta. De correctionele rechtbank van Gent oordeelde woensdag dat het bedrijf en de andere betrokkenen geen straf krijgen omdat hun recht op een eerlijk proces is geschonden.

Volgens de rechtbank zijn de e-mails die door het openbaar ministerie werden aangevoerd als bewijs van 12,6 miljoen euro aan smeergeld, op een onrechtmatige manier verkregen.

Russisch schiereiland

De zaak draait om een contract voor baggerwerken in de haven van Sabetta, waar een van ‘s werelds grootste lng-terminals staat, op het Jamal-schiereiland in Noord-Rusland. Het Russische ministerie van Transport had het project toegewezen aan het Russische bedrijf USK Most, en zowel DEME als concurrent Jan De Nul streden in 2013 om de klus. Uiteindelijk won DEME het contract via zijn Russische joint venture Mordraga, terwijl Jan De Nul naast de opdracht greep. Jan De Nul vermoedde echter al snel dat er sprake was van belangenverstrengeling met een tussenpersoon. Dit leidde in 2016 tot een strafklacht en een onderzoek door het parket Oost-Vlaanderen.

FBI

In 2018 werd de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI ingeschakeld om de e-mailadressen van verdachten door te lichten, wat meer details aan het licht bracht over de omkooppraktijken. Centraal in de affaire stond Sofia M.-N., een voormalige DEME-medewerker die in 2012 een eigen consultancybedrijf begon. Hoewel haar Belgische bedrijf officieel 175.000 euro ontving van DEME als consultant, wees het onderzoek uit dat zij via schimmige constructies in Cyprus en Panama maar liefst 4.188.000 euro aan smeergeld ontving, naar verluidt met banden naar DEME.

Toch gaat DEME vrijuit omdat de cruciale bewijsmaterialen niet volgens de regels zijn verkregen, aldus de rechtbank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content