‘DEGIRO SPEELT EEN ANDER SPEL’

De komst van de goedkope Nederlandse broker DeGiro naar België verontrust de gevestigde spelers zoals Fortuneo en BinckBank voorlopig niet. Volgens Vincent Germyns, bestuurder bij de marktleider BinckBank, zijn de transactiekosten maar één element in de strijd om de Belgische belegger. “DeGiro biedt lage transactiekosten, maar het heeft er ook voor gekozen geen banklicentie aan te vragen. Dat betekent dat de klantentegoeden niet vallen onder het depositogarantiesysteem. Het cash geld staat geparkeerd in een geldmarktfonds. Dat is niet zonder risico. Tijdens de financiële crisis zijn een aantal van die geldmarktfondsen geblokkeerd geraakt.”

DeGiro speelt volgens Germyns niet hetzelfde spel als BinckBank. “Tegenover de lage tarieven staat bijvoorbeeld dat de effecten van klanten automatisch uitgeleend kunnen worden aan externe partijen — in ruil voor een vergoeding aan DeGiro –, tenzij de klant zelf laat weten dat niet te wensen. Bij BinckBank worden de effecten nooit uitgeleend, en bij andere Nederlandse onlinebrokers is de uitleenoptie automatisch gedeactiveerd tenzij de klant ze zelf wenst te activeren in ruil voor een vergoeding.” DeGiro geeft in een reactie aan dat momenteel slechts 1 procent van alle effecten uitgeleend is. 95 procent van de nieuwe rekeningen wordt wel geopend met de uitleenoptie geactiveerd.

Een bijkomend punt van kritiek aan het adres van DeGiro is dat de Nederlandse broker geen Belgische beurstaks of roerende voorheffing op dividenden inhoudt. Het is aan de Belgische belegger om dat zelf aan te geven bij de fiscus. DeGiro voorziet wel in een jaaroverzicht om zijn klanten te helpen bij de aangifte.

Dat is nog altijd een punt van discussie tussen fiscalisten, maar concurrent Lynx besliste enkele jaren geleden de beurstaks toch maar in te houden. Volgens Germyns heeft BinckBank die bezorgdheden gemeld bij de Nederlandse en Belgische toezichthouders, maar voorlopig zonder concreet resultaat.

Germyns stipt aan dat het klantenverloop bij BinckBank zeer laag is: “We proberen onze klanten aan ons te binden met een combinatie van lage tarieven, een gebruiksvriendelijk beleggersplatform en advies en vermogensbeheer. Sommige klanten willen alles zelf doen, anderen krijgen graag advies, en nog anderen willen dat wij alles doen.”

Het vermogensbeheer, dat in Nederland onder de naam Alex gebeurt, houdt in dat het vermogen van klanten vanaf 25.000 euro belegd wordt in individuele aandelen. Met behulp van marktsignalen, zoals de volatiliteit van de koersen, worden aandelen gekocht of verkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content