Defensiebedrijven werven massaal aan: tienduizenden vacatures voor dit jaar

© Getty

Sinds het einde van de Koude Oorlog hebben defensiebedrijven wereldwijd niet meer zo intensief werknemers aangeworven als vandaag. De sector moet aan de bak om het recordaantal orders uit te voeren.

Amerikaanse en Europese defensie- en ruimtevaartbedrijven willen dit jaar tienduizenden mensen aanwerven. Dat blijkt uit een onderzoek van Financial Times naar de aanwervingsplannen van twintig grote en middelgrote bedrijven in de sector. Drie van de grootste Amerikaanse groepen – Lockheed Martin, Northrop Grumman en General Dynamics – hebben bijna 6.000 vacatures openstaan. Tien andere bedrijven die de Britse zakenkrant peilde, zoeken in totaal bijna 37.000 medewerkers, met wie ze hun personeelsbestand met een tiende zouden uitbreiden.

“Dit is de meest intensieve periode voor de defensiesector sinds het einde van de Koude Oorlog, met de grootste toename in orders in een vrij korte periode”, zei Jan Pie, de secretaris-generaal van ASD, de Europese vereniging voor de lucht-, ruimtevaart- en defensiesector. Regeringen over de hele wereld hebben sinds de Russische invasie in Oekraïne hun militaire uitgaven opgedreven. Boven op de plotselinge piek in het aantal orders, na decennia van lage volumes, moet de sector het hoofd bieden aan de concurrentie van technologieconcerns om gekwalificeerde profielen met digitale vaardigheden binnen te halen, op een arbeidsmarkt die sinds de coronapandemie nog altijd krap is.

Bedrijven zeggen dat ze op zoek zijn naar vacatures van hoog tot laag, van leerlingen tot leidinggevenden. Er is vraag naar ingenieurs, softwareontwikkelaars, cyberbeveiligingsanalisten, lassers en monteurs.

Intensief op zoek

Antonio Liotti, de chief people officer van de Italiaanse defensiekampioen Leonardo, zei dat zijn bedrijf “intensief op zoek is naar nieuwe mensen, zelfs intensiever dan tijdens eerdere conflicten zoals die in Irak en Afghanistan”. De groep, die deelneemt aan een programma met BAE Systems in het Verenigd Koninkrijk en Mitsubishi Heavy Industries in Japan om een nieuw gevechtsvliegtuig te bouwen, wil 6.000 nieuwe werknemers aannemen voor eind 2024. Tussen 2025 en 2028 verwacht het 8.000 à 10.000 nieuwe medewerkers te rekruteren, vooral industriële en software-ingenieurs.

De munitieproducenten Rheinmetall en Nammo, die hun productie aanzienlijk hebben moeten opschroeven om de overheidsvoorraden aan te vullen, behoren tot de ondernemingen met de meest intensieve aanwervingsplannen. Nammo zei dat het “nog nooit een situatie als deze had meegemaakt”. Het bedrijf, dat deels in handen is van de Noorse en Finse overheid, voerde zijn personeelsbestand al met 15 procent op, van 2.700 in 2021 naar 3.100 in 2023. Het heeft momenteel 3.250 mensen in dienst en verwacht dat het “in omvang verdubbelt tegen eind 2030”. Het Duitse Rheinmetall stelde dat het honderden werknemers wil overnemen van de toonaangevende fabrikant van auto-onderdelen Continental, die te lijden heeft onder de zwakke vraag in de auto-industrie.

Het Franse Thales, dat de Starstreak-raket maakt die aan Oekraïne ter beschikking is gesteld uit voorraden van westerse regeringen, verklaarde dat het de afgelopen drie jaar voor zijn defensieactiviteiten 9.000 mensen heeft aangeworven, of 11 procent van zijn huidige personeelsbestand van 81.000 medewerkers.

‘Dit is de meest intensieve periode voor de defensiesector sinds het einde van de Koude Oorlog’

Jan Pie, ASD

BAE heeft zijn personeelswerving vorig jaar aanzienlijk opgedreven, maar het had dat eerder al gedaan om langetermijnprogramma’s te kunnen uitvoeren, zoals het Global Combat Air Programme en de Type 26-fregatten van de Royal Navy. In het Verenigd Koninkrijk “hebben we onze instroom van starters de afgelopen vijf jaar verdubbeld en werven we dit jaar ongeveer 2.700 leerlingen en afgestudeerden aan, naast duizenden ervaren professionals”, meldde Tania Gandamihardja, de hr-directeur van de groep.

Europa’s raketkampioen MBDA, dat eigendom is van BAE, Airbus en Leonardo, en dat de luchtdoelraketten Storm Shadow en Scalp maakt die in Oekraïne worden gebruikt, is van plan dit jaar meer dan 2.600 mensen aan te nemen, of 17 procent van zijn personeelsbestand van 15.000 mensen.

Dassault Aviation, dat het Rafale-gevechtsvliegtuig bouwt, heeft geen directe toename van orders uit Oekraïne gezien, maar gezien de lange productiecycli in de sector, is het wel voortdurend personeel blijven aannemen.

Hooggekwalificeerd personeel

De Britse, Amerikaanse en Australische fabrikanten die meebouwen aan de Aukus-atoomduikboot behoren tot de bedrijven die de grootste toename in het tekort aan gespecialiseerde vaardigheden zien. Verschillende bedrijven, waaronder Rolls-Royce en Babcock International, hebben eigen nucleaire academies geopend, terwijl Thales UK, dat de sonar levert voor alle onderzeeërs van de Royal Navy, een sonaracademie heeft opgezet. De Britse regering heeft apart een taskforce nucleaire vaardigheden opgetuigd om de tienduizenden werknemers op te leiden die nodig zijn voor de civiele nucleaire en militaire programma’s van het land.

De aanwervings- en opleidingsinspanningen zijn “nooit gezien de afgelopen tijd”, aldus Beccy Pleasant van de Nuclear Skills Delivery Group, die voorspelt dat tussen nu en 2030 meer dan 30.000 extra functies nodig zijn in de nucleairedefensiesector.

Bedrijven hebben ook hun samenwerking met universiteiten en andere organisaties geïntensiveerd om een personeelspool voor de toekomst op te bouwen. “Er wordt erkend dat je er niet zomaar van kunt uitgaan dat de academische wereld de mensen opleidt die je wilt aanwerven. Bedrijven gaan nu naar de toeleveringsketen van mensen”, zegt Heather Goldstraw, de directeur defensie van Cranfield University, die nauwe banden heeft met de sector.

Een bijzondere uitdaging voor de industrie is dat sommige functies extra veiligheidsmachtigingen vereisen. RTX, de eigenaar van de raket- en sensormaker Raytheon, zei eerder dit jaar dat het “uitdagingen blijft ervaren bij het werven van hooggekwalificeerd personeel, onder wie ingenieurs, geschoolde arbeiders en houders van veiligheidsmachtigingen”.

Andere bedrijven, zoals het Duitse Renk, meldden aan Financial Times dat ze misschien in het buitenland moesten zoeken. Algemeen directeur Susanne Wiegand: “De hele defensie-industrie in Duitsland vindt onvoldoende gekwalificeerde mensen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content