Deense bbp groeide in 2023 alleen dankzij Novo Nordisk. Maar kraaien de Denen te vroeg victorie?

Novo Nordisk-CEO Lars Fruergaard Jorgensen. © LISELOTTE SABROE/AFP via Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Het farmabedrijf Novo Nordisk is sinds 2023 goed voor de helft van de banengroei in zijn thuisland Denemarken. De vrees bestaat dat de Deense economie te afhankelijk wordt van het farmabedrijf. De verdere groei van Novo Nordisk is sterk afhankelijk van de terugbetaling van zijn afslankmedicijn Wegovy en de opkomst van concurrenten.

Het succes van het diabetesmedicijn Ozempic en het afslankmiddel Wegovy hebben van Novo Nordisk het waardevolste bedrijf van Europa gemaakt. Zijn impact op de Deense economie is immens. Het Deense bbp groeide in 2023 met 1,9 procent. Zonder Novo Nordisk was dat 0 geweest.

Nieuwe cijfers tonen aan dat de impact nog groter is dan gedacht. Terwijl de autoriteiten uitgingen van een al bij al beperkte impact op de binnenlandse werkgelegenheid, blijkt Novo in te staan voor de helft van de gecreëerde banen in de private sector (zonder de landbouw(: 7.500 rechtstreekse banen en 8.400 onrechtstreekse banen. Dat aantal zal wellicht nog toenemen. Het bedrijf wil de productie sterk opvoeren en plant ook een nieuwe fabriek in Denemarken.

Tweede Finland?

Dat doet vragen rijzen over de Deense afhankelijkheid van het bedrijf. De vergelijking met Finland is al gemaakt. Dat land surfte in de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw mee op het succes van het telecombedrijf Nokia. Maar toen dat bedrijf klappen kreeg, had dat een impact op de hele Finse economie.

De Deense minister van Economie, Stephanie Lose, wuift de vergelijking weg, net als de CEO van Novo Nordisk. De pijplijn aan nieuwe geneesmiddelen waarover het farmabedrijf beschikt zal ook “in de toekomst groei ondersteunen”, liet hij vorige week optekenen.

Terugbetaling

Maar over die gegarandeerde groei in de toekomst is het nog te vroeg om victorie te kraaien. Het farmabedrijf van CEO Lars Jorgensen staat namelijk voor twee uitdagingen, waar het niet de volledige controle over heeft.

Als eerste is er de terugbetaling van Wegovy, een afslankmedicijn dat patiënten helpt tot 15 procent van hun lichaamsgewicht te verliezen. Een onderzoek toonde vorig jaar aan dat het middel de kans op hartfalen met 20 procent vermindert. Novo Nordisk wil dat als argument gebruiken opdat gezondheidsautoriteiten zijn afslankmedicatie zouden terugbetalen.

“Novo Nordisk wil bewijzen dat de overheden dankzij Wegovy kunnen besparen op de gezondheidszorg”, zegt Liesbeth Van Rompay, analist voor de farma-industrie bij KBC LK. “Waarom zou Wegovy niet terugbetaald worden, maar wil de maatschappij wel opdraaien voor alle medische kwalen die obesitas meebrengt? Die kaart zal Novo Nordisk trekken.”

Terugbetaling is cruciaal voor het succes van Wegovy, want een behandeling kost al snel 400 euro per maand, afhankelijk van de dosis. Dat kan lang niet elke consument uit eigen zak betalen. “Er zijn genoeg voorbeelden van medicijnen die zijn geflopt doordat ze niet werden terugbetaald”, stipt Van Rompay aan. Novo Nordisk onderhandelt met alle Europese gezondheidsinstellingen over de terugbetaling. Eerder overtuigde het al de helft van de belangrijkste Amerikaanse zorgverzekeraars.

Stevige concurrentie

Een tweede risicofactor voor Wegovy is de opkomst van concurrenten. “Er zijn nog geneesmiddelen op komst, die wachten op goedkeuring en die vervolgens de prijsonderhandelingen zullen opstarten”, legt Van Rompay uit. “Een voorbeeld is een medicijn van het Amerikaanse Eli Lilly: Zedbound. Dat is al in de VS goedgekeurd en heeft een nog hogere effectiviteit dan Wegovy. Eli Lilly zal ook zijn eigen onderzoeken uitvoeren die de positieve secundaire effecten bewijzen, zoals een verminderde kans op hartfalen.”

De markt van afslankmedicatie zal volgens prognoses in de komende jaren tot 140 miljard euro per jaar opbrengen, maar ook concurrenten van Novo Nordisk zullen een deel van de koek opeisen. Door de toegenomen concurrentie en productiebeperkingen verwacht het Deense bedrijf dat in 2024 zijn omzetgroei zal afnemen met 18 tot 26 procent.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content