De zon straalt in het oosten
Duitsland geldt doorgaans niet als topbestemming voor zonnekloppers. Voor de zonneparkbeheerder 7C is het dat wél. Het Mechelse bedrijf trekt naar de Duitse beurs via een reverse merger met Colexon Energy.
Waarom we focussen op Duitsland? De voorspelbaarheid, en de zekerheid van het beleid. Precies door het lagere risicoprofiel liggen de rendementen er iets lager, maar dat nemen we erbij”, verklaart Steven De Proost, oprichter en CEO van 7C Solarparken. Het Mechelse bedrijf, in 2008 uit de grond gestampt door drie voormalige beursanalisten, verzelfstandigde vrij snel zijn adviestak, om zich volledig toe te leggen op het beheer van zonneparken.
Bij een groot deel van die PV-parken kan de uitbating flink beter. “Als het altijd drie dagen duurt voor een kapotte component wordt hersteld, dan weegt dat dadelijk op het rendement. Wij doen alles zelf: de monitoring, reparaties, gras maaien, de boekhouding, verzekeringen, enzovoort.” Die optimalisering brengt flink wat geld in het laatje: in 2013 was er een bedrijfsresultaat (ebitda) van 8,5 miljoen, en vooral een nettocashflow van bijna 5,5 miljoen op een omzet van 10,2 miljoen euro, met een comfortabele vrijecashpositie van 4 miljoen euro. En intussen zijn er alleen maar meer parken bijgekomen.
Op het businesskaartje van De Proost staat vanaf 1 juni CEO Colexon. Net als financieel directeur Koen Boriau opereert hij voortaan vanuit Duitsland. Want 7C Solarparken krijgt via een reverse merger driekwart van de aandelen van het beursgenoteerde Colexon in handen. Dat 7C Solarparken nu op het eerste segment van de beurs van Frankfurt gaat noteren, mag geen verrassing heten. Een beursgang was van bij de start de ambitie.
Met het management van het Duitse hernieuwbare-energiebedrijf Colexon was er twee jaar geleden al een akkoord. De Vlamingen namen een belang van 25 procent in het bedrijf. Dat was pas gestopt met de handel in PV-modules en aannemingswerken voor zonneparken, en maakte de overstap naar een bedrijfsmodel dat nauw aansloot bij dat van 7C. Maar de aandeelhouders van Colexon staken een stokje voor de operatie, omdat ze nog gewend waren aan de waardering van een PV-projectenbedrijf.
50 miljoen marktkapitalisatie
Intussen liggen de kaarten anders. 7C Solarparken heeft zijn toenmalige groeiprognoses voor 2015 — 41 MWp — nu al bereikt, voerde vorig jaar drie kapitaalverhogingen door van in totaal 10 miljoen euro, en koesterde plannen om op eigen kracht naar de beurs te gaan. Door het samengaan, dat 95 procent van de Colexon-aandeelhouders goedkeurde, ontstaat een bedrijf dat met 50 miljoen euro marktkapitalisatie groot genoeg is om de notering op het eerste segment te behouden.
Er werken 25 mensen bij het fusiebedrijf, al doen de verhoudingen — acht ‘Belgen’ voor 41 MWp, zeventien ‘Duitsers’ voor 26 MWp — vermoeden dat ook daar nog zal worden geoptimaliseerd. Colexon/7C Solarparken wordt met 67 MWp aan parken in vooral Saksen en Beieren een Tier 2-speler, na de grote drie Hamburgse bedrijven Capital Stage, Enerparc en CEE. “Duitsland is de grootste PV-markt wereldwijd, maar er zijn nog relatief weinig grote spelers. Wij hebben zelf amper 0,2 procent van de markt, dus er is nog veel ruimte voor overnames.”
Slechts zeven MWp van de parken bevindt zich buiten Duitsland, in Frankrijk, België en Italië. “Dat zijn niet de meest strategische investeringen, maar ze genereren cash, dus het is niet nodig ze te verkopen, tenzij we het geld kunnen herinvesteren.” Bovendien is er geen dringende geldnood, want via een obligatie met warrants wordt er tussen dit najaar en 2016 mogelijk nog 6,8 tot 8,4 miljoen euro opgehaald.
Waar De Proost en Boriau alvast wel munt in zien, is het aankopen van de terreinen waarop hun PV-parken staan. Boriau: “Meestal bedraagt de huur zowat 4 procent van de omzet, dus op die manier besparen we 4 procent, en bovendien hebben we na twintig jaar de restwaarde, en de mogelijkheid om de parken verder te laten produceren, of de grond een nieuwe bestemming te geven.” Een eerste terrein is aangekocht in Sandersdorf, voor ruim 15 hectare grond in Zerre is de verkoop zo goed als rond.
LUC HUYSMANS
“Waarom we focussen op Duitsland? De voorspelbaarheid, en de zekerheid van het beleid”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier