De zomer van Amerika

Na vijf jaar crisis komen de Verenigde Staten stilaan uit hun economische winter. Het land herstelt zich sneller van de crisis dan Europa. “De kracht van de Amerikaanse economie wordt onderschat”, zegt Isaac Souede, strateeg bij Permal Group.

Net als Europa hebben de Verenigde Staten sinds 2008 het hoofd moeten bieden aan een diepe financiële en economische crisis. Vijf jaar later zijn de littekens nog altijd zichtbaar aan weerszijden van de Atlantische Oceaan. Maar de Amerikaanse economie is er sneller dan Europa in geslaagd weer te groeien. De werkloosheidsgraad in de VS bedraagt vandaag 7,6 procent, terwijl een land als Spanje kampt met een werkloosheidsgraad van liefst 27 procent.

Zelfs de Amerikaanse vastgoedsector, die aan de basis van de crisis lag, lijkt langzaam uit het dal te klimmen. De vastgoedmarkt draait rond 8 miljard dollar, nadat ze op het dieptepunt van de crisis naar 3 miljard dollar was gekelderd. “De vastgoedmarkt kan nog veel beter doen, maar hij komt van ver en heeft al een hele weg afgelegd”, zegt Isaac Souede, chief investment strategist bij Permal Group, een onderdeel van de fondsbeheerder Legg Mason.

Zelfde kwaal, andere remedie

Nadat de crisis was uitgebroken, probeerden de Amerikaanse en de Europese autoriteiten in eerste instantie te redden wat er te redden viel. Ze injecteerden miljarden in het zieltogende financiële systeem. Daardoor werd het systeemrisico afgewend, maar liepen de overheidsschulden hoger op dan ooit tevoren. Europa zette de landen met de hoogste schulden onder druk en legde zich strenge bezuinigingsmaatregelen op, in een poging de situatie zo snel mogelijk te normaliseren. De Verenigde Staten daarentegen kozen ervoor de ogen te sluiten voor hun schulden. Het land heeft zijn economie agressief ondersteund, om de groei aan te zwengelen. De Amerikaanse regering ging ervan uit dat het gemakkelijker zou zijn met een schone lei te beginnen als de economie weer op de sporen stond. Die strategie heeft vruchten afgeworpen.

“De kracht van de Amerikaanse economie wordt onderschat. Een economische groei van 3 procent is dit jaar perfect mogelijk”, zegt Isaac Souede. “De Europese strategie om uit de crisis te geraken, is uitgedraaid op een mislukking. De werkloosheid blijft er hoog en de economische crisis wordt almaar erger. Maar uiteindelijk zal Europa zich herstellen. Ik ben er zelfs van overtuigd dat de herstelcyclus al is ingezet, al zullen we nog een tijd geduld moeten hebben voordat Europa opnieuw kan groeien.”

Beheersing van de inflatie

De VS voerden een ultrasoepel monetair beleid en profiteerden van een zeer zwakke inflatie. Dat de inflatie laag blijft, heeft het land onder meer te danken aan het agressieve monetaire beleid van Japan, dat de yen sterk heeft gedevalueerd. Ook de economische vertraging in China heeft de druk op de prijzen verlaagd. Bovendien zijn de voorraden van landbouwgrondstoffen sterk toegenomen, wat de voedingsprijzen heeft doen dalen.

Energie is in de Verenigde Staten fors goedkoper geworden door de schaliegasreserves waarover het land beschikt. Isaac Souede: “De gasprijs bedraagt 4 dollar in de Verenigde Staten, tegenover 13 dollar in Duitsland en 18 dollar in Japan. Dat is een sterke troef voor de Verenigde Staten. De lage prijs van die nieuwe energiebron heeft een positieve invloed op de beheersing van de inflatie en maakt het voor de Amerikaanse bedrijven mogelijk internationaal aan concurrentiekracht te winnen.”

Dat de conjunctuur in de Verenigde Staten verbetert, blijkt ook uit de recente bedrijfsresultaten: meer dan de helft van de ondernemingen in de S&P500-index heeft betere resultaten neergezet dan verwacht. De Amerikaanse beursindexen hebben de voorbije weken verscheidene records gebroken, maar niet alle sectoren hebben van dat nieuwe elan kunnen profiteren. “De beleggers zijn nog altijd heel bang en hebben zich voorlopig beperkt tot defensieve bedrijven. Maar de risicoappetijt komt geleidelijk terug, wat achtergebleven sectoren zoals de industrie of de technologiesector ten goede zal komen”, zegt Souede.

Peter Vanderlee, een expert in Amerikaanse aandelen bij Legg Mason, gaat nog een stap verder. Volgens hem beschikken Amerikaanse bedrijven over grote hoeveelheden liquiditeiten, die wellicht aan de aandeelhouders worden uitgekeerd in de vorm van dividenden. “Bedrijven zoals Exxon, Procter & Gamble en Qualcomm hebben hun dividend onlangs opgetrokken. Ze zullen ongetwijfeld navolging krijgen. Amerikaanse bedrijven hebben niet de gewoonte hun aandeelhouders rijkelijk te belonen. Maar daar kan mogelijk verandering in komen, nu de babyboomers de pensioenleeftijd bereiken en aanvullende inkomsten willen zonder aan hun kapitaal te raken. Bovendien is de fusie- en overnamegolf in de Verenigde Staten bijna afgelopen. Het kapitaal kan voortaan richting aandeelhouders uitgaan in de vorm van hogere dividenden.”

Inzetten op innovatie

Inspelen op het economische herstel in de Verenigde Staten is niet moeilijk. De fondsen die beleggen in Amerikaanse aandelen zijn legio. Ook aan trackers die de evolutie van de Amerikaanse indexen volgen, is er geen gebrek. Het Legg Mason Clearbridge US Aggressive Growth Fund bestaat al dertig jaar en heeft zijn sporen al verdiend. “Anders dan wat de naam van het fonds doet vermoeden, zijn wij geen agressieve fondsbeheerders”, zegt Evan Bauman, die het fonds al vijftien jaar beheert. “Wij stellen de portefeuille samen met bedrijven die agressief groeien.”

Het fonds is zeer stabiel: de turnover — de wijzigingen in de portefeuille — bedraagt slechts 10 procent per jaar. Enkele bedrijven maken zelfs al meer dan twintig jaar deel uit van de portefeuille. “Als we overtuigd blijven van het groeipotentieel van een onderneming, zien we geen reden om het aandeel uit ons fonds te verwijderen”, zegt Bauman. Om een plaats te verdienen, moeten bedrijven innovatief zijn en actief zijn op een markt met een hoge toetredingsdrempel, zodat hun groei op lange termijn verzekerd is. Daarnaast moeten ze beschikken over een gezonde balans en een sterke kaspositie.

“In de biotechsector vinden we veel bedrijven die aan die criteria voldoen. Vaak zijn die onbekend en onbegrepen. Maar ze zetten sterk in op innovatie en ze zijn actief op markten die moeilijk toegankelijk zijn voor nieuwkomers. Bovendien zijn de waarderingen aantrekkelijk”, zegt Evan Bauman. “Amgen zit al sinds 1980 in de portefeuille. Biogen is een ander belangrijk biotechaandeel in onze portefeuille. Het bedrijf heeft al vier geneesmiddelen op de markt gebracht en beschikt over een goed gevulde pijplijn. Wat we niet kopen, zijn kleine biotechs die alles nog moeten bewijzen. We blijven zeer selectief in de aandelen die we kopen.”

Naast de biotechnologie zijn ook energiebedrijven goed vertegenwoordigd in het fonds. De beheerders zetten vooral in op boorondernemingen, die ondertussen onmisbaar zijn geworden in de sector. Bauman: “We beleggen alleen in aandelen waarvan we denken dat ze zullen groeien en die we goedkoop kunnen inkopen. We kunnen heel geduldig wachten op de beste prijs. Zo hebben we gewacht tot Facebook was gezakt naar 19 dollar voordat we het aandeel kochten.”

Apple blijft sterk

Een van de populairste aandelen op Wall Street is Apple. Evan Bauman vindt dat het tegen de huidige koers van zowat 450 dollar nog altijd interessant is het aandeel te kopen. Hij beschouwt het aandeel zelf als goedkoop en blijft Apple een kwaliteitsbedrijf vinden, ook al heeft het te duchten concurrenten.

Bill Miller, de beheerder van het Amerikaanseaandelenfonds Legg Mason Capital Management Opportunity Fund, beschouwt Apple eveneens als een interessant aandeel. “Apple heeft sinds begin dit jaar de slechtste prestatie van de S&P500-index neergezet. Toch is zijn omzet op zijn belangrijkste twee markten — tablets en smartphones — met dubbele cijfers gestegen. De koers-winstverhouding van het bedrijf is extreem laag, terwijl het dividendrendement zeer interessant is”, analyseert Miller. “Je kan moeilijk geld verliezen met Apple. In het slechtste geval vergis ik me en staat de koers over twee jaar nog altijd even hoog. In het beste geval is de koers met 50 procent gestegen.”

Legg Mason Clearbridge US Aggressive Growth Fund

Isin-code: IE00B19Z9Z06

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content