De Wever wil dat België meerjarenplan ‘tegen jaareinde’ aan Commissie voorstelt

Formateur Bart De Wever © Belga

Federaal formateur Bart De Wever (N-VA) vraagt in een brief aan Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting in de ontslagnemende regering, om bij de Europese Commissie te pleiten voor een uitstel voor het indienen van het Belgische meerjarenplan tot eind dit jaar. Dat schrijft La Libre Belgique maandagavond.

Eerder klonk het dat De Wever uitstel wilde tot november. Maar dat zou dus langer worden. “Het zal onmogelijk zijn om een structureel Belgisch begrotingsplan voor de middellange termijn aan de Europese Commissie over te maken voor de deadline van 20 september 2024”, schrijft De Wever. “Ik vraag u daarom er bij de Europese Commissie voor te pleiten om België toe te staan een nieuw begrotingsplan voor de middellange termijn tegen het einde van het jaar voor te stellen.”

Bij La Libre klinkt het dat het uitstel voor het indienen van een meerjarenplan voor het beleid op het vlak van begroting, hervormingen en investeringen betekent dat ook de vorming van een regering met de ‘Arizona’-partijen (N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V) niet voor het einde van het jaar moet worden verwacht.

België is overigens niet het enige land dat bij de Commissie om uitstel vraagt. Ook Frankrijk is daar vragende partij voor, gezien de moeilijkheden die ook onze zuiderburen kennen om een regering op de been te krijgen. 20 september is overigens nooit een harde deadline geweest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content