Boudewijn Vanpeteghem
De Wever goes world-wide
Bart De Wever die de wereldpers bijeenroept en vertelt dat België niet op springen staat. Een mens beleeft nogal wat mee in de lopende verkiezingscampagne.
En wat denkt u van CD&V, die twee regeringsleiders in haar rangen heeft en ze niet uitspeelt? Of de sp.a, die de budgettaire sanering in het vaandel voert, maar samen spoort met de PS waarvan we horen dat ze vijf tot zeven miljard nieuwe uitgaven vooropstelt. Bij Open Vld zijn ze dan weer vergeten dat ze het voorbije decennium federaal mee regeerden.
N-VA
De Wever dus, alweer hij. En alweer slim gespeeld. De gedoodverfde winnaar van de verkiezingen die de internationale pers bijeenroept om haar te melden dat België niet op springen staat. Dat moet de financiële markten, die ons land in het vizier aan het nemen zijn, helpen bedaren. Zij die De Wever als de baarlijke duivel omschrijven, als de man die speelt met het welzijn van de mensen, hebben er het kijken naar. De Wever en co moeten wel oppassen niet te zegezeker uit de hoek te komen en daar hebben ze het met de dag moeilijker mee. Velen willen, via hen, de Franstaligen een lesje leren, maar gaan niet akkoord met hun einddoel: een onafhankelijk Vlaanderen.
CD&V
Bij CD&V loopt het niet gesmeerd en er blijft boegbeeld Marianne Thyssen bovendien niets gespaard. Een flater van de VRT bracht mee dat er een voor haar vijandig publiek in de studio zat tijdens het groot debat dat de openbare omroep organiseerde. Meer dan een miljoen Vlamingen zag en hoorde hoe Thyssen het moeilijk had. Er valt in haar partij te horen dat ze niet sterk genoeg uit de verf komt. Dat kan zijn, maar waarom gaan de andere hotshots van CD&V niet voluit, met op kop de regeringsleiders Yves Leterme en Kris Peeters? Leterme speelt in de verte de rol van staatsman en Peeters is van de aardbol verdwenen. Vreemd. Heel vreemd. Een mens zou denken: het ziet er voor CD&V niet goed uit en dus is het alle hens aan dek.
Sp.a
Het optreden van sp.a doet al even vreemd opkijken. Ze voerde een harde oppositie tegen de aftredende regeringscoalitie waar de PS deel van uitmaakt. En nu gaat ze met diezelfde PS hand in hand op stap. Drie jaar oppositie na twintig jaar onafgebroken regeringsdeelname en dan zeggen dat alles verkeerd loopt omwille van het non-beleid van de jongste jaren, het klinkt ongeloofwaardig. Wat heeft de sp.a in al die jaren belet om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de belastingen beter werden geïnd? Ze keurde de notionele intrestaftrek, waartegen ze vandaag tekeer gaat, goed. Ze leverde de minister van Begroting, maar die voerde geen beleid gericht op de toekomst en het opvangen van de hoge kosten die de veroudering van de bevolking meebrengt.
Open Vld De jonge generatie die bij Open Vld de touwtjes in handen kreeg, schijnt niet te weten dat hun partij het voorbije decennium aan de macht was, samen met de PS. Die heet nu de meest retrograde partij te zijn met wie geen land te bezeilen valt. Het is een van die merkwaardigheden van de campagne: de Open Vld die het beleid afbreekt van een regering waarvan ze deel uitmaakt.
Boudewijn Vanpeteghem
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier