De wereld zal er beter uitzien in 2008!
2 008 wordt ongetwijfeld een moeilijk jaar. Vooral het eerste kwartaal kan ruw worden. Maar in deze eindejaarsperiode mogen de dingen gerust eens van de positieve zijde worden bekeken. Er zijn heel wat redenen om uit te kijken naar het nieuwe jaar.
Recessie in de Verenigde Staten, kredietcrisis, stress in de banksector, stijgende inflatie, weer een wereldbeker zonder Rode Duivels … Stop even! Diep inademen. Vergeten we even de economische problemen die er volgend jaar zeker nog zullen zijn. Concentreer u op de foto op deze bladzijde. Het is uw huis in Toscane. U nipt aan een glas Vino Nobile, en de Italiaanse zon geeft haar behaaglijke warmte af. De kleuren zijn zacht en alles lijkt plots zoveel mooier. U droomt even weg bij het landschap op de achtergrond. Nu leest u verder. U begint nu de mooie kant van de economische vooruitzichten te zien, en u voelt de energie in u opborrelen om er een mooi jaar van te maken.
Deel I: het kan alleen maar beter gaan. We kijken uit naar 4 november, de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Wie het ook wordt, Hillary Clinton of Rudy Giuliani (vandaag de best geplaatste kandidaten bij respectievelijk democraten en republikeinen), het maakt allemaal niets uit. Er is geen zoon, dochter of neef van de familie Bush in de running. Amerika is toe aan een nieuwe wind. Een stijlbreuk met het verleden. En de nieuwe president mag meteen een verbetering van de economie voorspellen. Eind 2008 herstelt de Amerikaanse economie immers voorzichtig.
2008 kondigt zich ook aan als een jaar met minder oorlogsdreiging. Iran lijkt vandaag nog geen militaire interventie waard. Al-Qaeda verliest ook voor het eerst aanhang in de moslimwereld, onder druk van het buitensporige geweld.
Deel II: evenwichtiger groei. De wereldeconomie wordt evenwichtiger in 2008. Amerika is verplicht af te kicken van zijn dubbele buitenlandse verslaving, olie en krediet. Het wilde kapitalisme heeft zijn beste dagen gekend. Het snelle geld maakt plaats voor duurzaam beleggen. Er is weer plaats voor bedrijfslogica en niet alleen financiële logica bij het kopen en verkopen van bedrijven. Het lijkt zelfs dat gezond verstand opnieuw een kans maakt bij waarderingen.
Evenwichtiger groei, rationelere verwachtingen. Beleggers leggen hun hebzucht aan de kant en tonen opnieuw tevredenheid met 5 %. Fondsen worden daardoor minder gepakt op beleggingsdoping zoals CDO’s (collateralized debt obliga- tions) en exotische derivaten.
De groei wordt opnieuw properder in het Westen. In Europa, Japan en de Verenigde Staten daalt de vraag naar olie. Recyclage, duurzame energie en hybride wagens zijn nu echt hip. De ideale remedie voor de duurdere olie? Uw tien jaar oude wagen vervangen (tijdens het tweejaarlijkse Autosalon bijvoorbeeld) is een goede belegging: u wint minstens 15 % op het vlak van verbruik, 30 % inzake vermogen en 50 % qua comfort. Er zijn dus uitstekende beleggingen voor 2008.
Evenwichtige groei is de biotoop van Europa. De Duitse locomotief is gemoderniseerd en begint op gang te komen. Als de Duitser even comfortabel thuis wil zitten als in zijn auto, zou dat zelfs een consumptieboom betekenen. Na vijftien jaar winterslaap is het mogelijk ontwaken van de Duitse consument al een reden voor optimisme.
Deel III: laat het zingen, laat het swingen! De jeugdige Trendslezer heeft de meeste redenen voor optimisme. Hij wordt een schaarse en waardevolle grondstof voor bedrijven. Nog nooit is de onderhandelingspositie van de jonge generatie zo sterk geweest. Creatieve, ondernemende jongeren zijn de sterren van de arbeidsmarkt.
Justine Henin wint Wimbledon, en geïnspireerd door zijn jonge liefde vindt Tom Boonen zijn snelste benen terug om de groene trui én het WK te winnen. Coldplay brengt zijn beste en kortste cd ooit uit, Deus doet echter niet onder. Oranje haalt de halve finale van het EK, gesteund door de Belgen die opnieuw een regering hebben en blijven hopen op de heropstanding van de Rode Duivels. En om het jaar goed te beginnen: er is nog eens een skiseizoen zonder sneeuwzorgen.
Minstens tien redenen dus om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.
Nu alleen nog even terugkeren naar de realiteit: u draait deze bladzijde heel langzaam om, Toscane verdwijnt van uw netvlies… Maar geniet nog even na, economisch optimisme blijft meestal nog een tijdje nawerken.
Dat 2008 voor alle lezers vooruitgang, evenwicht en geluk mag betekenen.
DE AUTEUR IS HOOFDECONOOM VAN PETERCAM VERMOGENSBEHEER. REACTIES: visienoels@trends.be
Geert Noels
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier