De Vogelenzang

De Vogelenzang is een bruin eetcafé waar veel Nederlandse miljonairs komen.

De gekoelde fles Bokma gaat van tafel tot tafel en aan de bar wordt met veel jolijt bier gedronken. “Hallo, wat leuk, wij hebben al zaken gedaan maar hebben elkaar nog nooit ontmoet,” schudden twee Nederlanders elkaar de hand. Laptops gaan open en afspraken worden genoteerd. Buiten staan limousines naast exclusieve sportwagens. Ruim de helft van de bezoekers is Nederlander. Het zijn de Joeps en Boonstra’s die neerstreken in de omliggende villawijken. Een ritje tussen de privé-paleisjes te midden van hun sprookjesachtige landschapstuinen is een uitstapje op zich. Het is verwonderlijk dat er nog geen wegenkaarten worden verkocht zoals in Hollywood, waarop de huizen van de beroemde rijken zijn aangeduid.

Café-brasserie De Vogelenzang heeft een orangerie en een riant terras met teakhouten meubilair en wijds zicht over de groene omgeving. De Vogelenzang bestaat sinds 1908 en was oorspronkelijk een verzamelplaats voor jagers. Sinds 1991 baat de familie Willems de negotie uit als café-brasserie. De leuze is: Iedereen is welkom, jagers, vissers en ook leugenaars. Wij dronken een glas in de bar en verhuisden naar een houten tafel in de bruine gelagkamer. Omdat we geen geld hadden voor een Château Mouton Rothschild, Premier Cru Magnum 1992 (19.500 frank), kozen wij de rode en de witte reserve De Vogelenzang (300 frank per kruik voor twee personen). De witte viel duidelijk meer in de smaak dan de rode. De spijskaart biedt gevarieerde gerechten, zoals carpaccio met truffels (750 frank), Zeeuwse gerookte paling (475 frank), salade met gebakken spekreepjes (375 frank), terrine van ganzenlever (625 frank), paling in het groen (695 frank), halve kip met sla of appelmoes (395 frank), steak tartare afgedekt met (50 of 100 g) kaviaar (dagprijs), pomme moscovite (dagprijs) en babykreeft belle vue (795 frank). Wij bestelden en na lang wachten kwam er op het witte tafelkleed: garnaalkroketten, goed van smaak maar te dik van korst en vulling, vergezeld van een gepelde tomaat en salade met een bruin randje (375 frank) en een fijne carpaccio van plakjes sint-jakobsschelpen in olijfolie (495 frank). De hoofdgerechten waren: eersteklas gebakken kabeljauw met verse spinazie, aardappelpuree met te veel nootmuskaat en dezelfde slagarnituur als bij het voorgerecht (585 frank), en gebakken scampi’s in een bad van currysaus met rijst (625 frank). Voor de grote verfijning ben je hier niet op het goede adres. De Vogelenzang biedt wel royale porties en een heel speciaal sfeertje.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content