DE VERNIEUWING TEGEMOET
Als nieuwe voorzitter van de Federatie van de Glasnijverheid komt Raymond Buekenhout aan het hoofd te staan van een sector met meer dan 12.000 werknemers en een voor 75 % op de export gerichte productie. Sinds april 1996 is hij algemeen directeur van Glaceries Saint-Roch, een bedrijf waar hij elf jaar gewerkt heeft als directeur informaticasystemen, industrieel directeur en algemeen directeur van de divisie glas voor de bouw.
Nadat hij zijn diploma handelsingenieur had behaald, rondde Raymond Buekenhout zijn opleiding af met een MBA aan de KU-Leuven. “Mijn richting was de econometrie. Daar was ik dol op,” herinnert hij zich. In 1972 zette hij zijn eerste stappen bij Unilever, waar hij zich eerst met de informaticasystemen en later met de managementcontrole bezighield. “In die zeven jaar bij Unilever heb ik een bedrijf leren kennen waar de opleiding van het personeel primordiaal was,” vertelt hij. “Er waren structuren die jonge mensen de kans gaven om ervaring op te doen en een referentiekader te verwerven.” Later stapte hij over naar de GIB Groep, als directeur voor de ontwikkeling van de informatica. Hij kwam er in contact met een wereld “waar je elke klant moet verdienen”. “Ik heb een jaar lang een hypermarkt geleid,” merkt hij op. “Het contact met de klant, het voorraadbeheer, de verkoop en een heleboel andere aspecten van het veldwerk hebben me enorm verrijkt.”
Vervolgens stelde hij zijn ervaring in de informaticasystemen ten dienste van Winterthur. “Het werken voor een Zwitserse multinational vroeg de nodige aanpassing, want ze hebben een heel andere aanpak. Ik heb er veel geleerd op het vlak van de planning en de discipline”.
Zijn ervaring in diverse sectoren zal Raymond Buekenhout goed van pas komen aan het hoofd van de Federatie. Hij heeft drie duidelijke doelstellingen : de glas verwerkers integreren in een vereniging die nu vooral uit producenten bestaat ; het multifunctionele aspect van het glas tot zijn recht brengen en innovatie in de hand werken. “Ik merk dat sommige mensen in de glassector vooral op het product als dusdanig gericht zijn en het belang vergeten van de vernieuwing in de relaties met de klanten en de distributiekanalen,” merkt hij op. “Een goed beheer van de kosten volstaat niet om te groeien, je moet innoveren en nieuwe markten exploiteren.” In die optiek is hij bezig Glaceries Saint-Roch beter in de distributiekanalen te integreren. Het is de bedoeling om dieper in de distributie door te dringen en nieuwe producten te lanceren, daar waar de groothandel geen risico’s durft te nemen.
Vroeger was Raymond Buekenhout een groot liefhebber van marathons, maar op zijn 37ste is hij daar uit tijdgebrek mee opgehouden. “Ik hield veel van de sport, maar als je geen tijd hebt om te oefenen kan je niet meer mee,” zegt de vijftiger. Wat blijft, is zijn passie voor de lectuur. “Ik duik graag in een thriller van Robert Ludlum of John Grisham (auteur van onder meer The Firm en The Pelican Brief). Het enige probleem is dat je zo’n boek moeilijk kan neerleggen, als je er eenmaal in begonnen bent…”
RAYMOND BUEKENHOUT (FEDERATIE GLASNIJVERHEID) Wil de sector meer doen kijken naar de klanten, minder naar het product.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier