De vader van alle verkiezingen
Fortis-gate betekende het roemloze einde van de regering-Leterme I. Het is zo goed als zeker dat we vervroegde federale verkiezingen krijgen. Allicht moeten we op 7 juni naar de stembus voor Europa, Vlaanderen én België. Het wordt de ‘vader van alle verkiezingen’.
De koppige Yves Leterme probeerde het gerecht naar zijn hand te zetten om Fortis zoals gepland aan BNP Paribas te kunnen verkopen. De premier brak er zijn tanden op stuk en Fortis-gate deed de balans weer fors overhellen naar het scenario van vervroegde federale verkiezingen.
Tot aan de financiële crisis gaf zo goed als niemand een cent voor het overleven van Leterme I tot in 2011, het normale einde van de regeerperiode. De regering hing met lijm en spuug aan elkaar. Het bankendrama en de daaropvolgende economische en sociale crisis brachten daar verandering in. Die maakten veel slachtoffers en dat scheelt een slok op de borrel in verkiezingsland.
Voor Leterme en co zag het er dus wat beter uit. Tot de ongelooflijke politieke coup de théâtre van 19 december. De rechterlijke macht stapte naar de wetgevende macht met de klacht dat de uitvoerende macht had zitten knoeien om het Fortis-proces in eigen voordeel om te buigen. Een parlementaire onderzoekscommissie en het gerecht zullen uitvlooien wat er echt van aan is.
Hoe dan ook, er kon slechts één gevolgtrekking uit voortvloeien: exit Leterme I.
Van de nood een deugd maken. Het is alom bekend. Het meest waarschijnlijke scenario is op 7 juni de verkiezingen voor Vlaanderen, België en Europa. De Vlaamse en Europese komen er sowieso op die dag. Ondertussen moet een overgangskabinet, maar met volle bevoegdheid, de Belgische samenleving door kolkende financiële, economische en sociale wateren loodsen. Dat betekent onder meer: het Fortis-dossier tot een goed einde brengen, de begroting 2009 door het parlement laten goedkeuren, net zoals de wetten die het interprofessioneel akkoord en het relanceplan moeten helpen realiseren.
Voorts is het aangewezen om de overgangsfase te gebruiken om alles in gereedheid te brengen zodat er na 7 juni ten gronde over een nieuwe Belgische staatsordening kan worden onderhandeld. Het blijvend groeperen van verkiezingen zou daar zeker bij helpen. Als dat op 7 juni gebeurt, krijgen we de ‘vader van alle verkiezingen’. Tien jaar na eenzelfde drievoudige stembusgang die de geschiedenis inging als de ‘moeder van alle verkiezingen’ en paarsgroen aan de macht bracht.
Boudewijn Vanpeteghem
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier