DE TOP 10 IN SMS
De belangrijkse sms-dienstenbedrijven in België hebben lichte structuren en een opmerkelijk hoge toegevoegde waarde voor de economie.
1. PARATEL
26,5 miljoen euro omzet (+165 %) en 2,8 miljoen bedrijfswinst in 2004 (Graydon). 45 medewerkers en ongeveer 25,5 miljoen omzet in 2005, volgens algemeen directeur Yannic Beckers.
100 % filiaal van VMMa (VTM, Kanaaltwee, Q-Music…) sinds medeoprichters Belgacom (27 %) en Tijd Electronic Services (22 %) in september 2002 werden uitgekocht.
Behandelt gemiddeld 3 miljoen sms’en per maand, grotendeels inkomend, en 1,7 miljoen oproepen op betaallijnen. Doet de interactieve toepassingen van onder meer de VMMa-zenders en RTL-TVi.
VMMa bracht eind 2003 al zijn nieuwemedia-activiteiten in Paratel onder en creëerde daarmee een marktleider. Paratel maakte tot nog toe interactieve spots voor de Ford Focus en voor Rabobank, en voorzag zo’n vijftien programma’s van een interactieve laag. Daarnaast verzorgt het – ook inhoudelijk – de websites van VMMa en andere, en de teletekstkanalen van VMMa en RTL-TVi. De Vilvoordenaren, in het gebouw van VMMa, prepareren sinds kort ook podcasts (uitzendingen voor draagbare media) en mobiele tv, en sloten een deal om aan de supporters van Anderlecht gsm-diensten en content te leveren.
Verder is Paratel ook een regie die de reclameruimte op de websites van onder meer VMMa en Vitaya en op de teletekstkanalen verkoopt.
2. THE RING RING COMPANY
22 werknemers, 6,7 miljoen omzet, 395.000 euro bedrijfswinst in 2004 (Graydon).
1,7 miljoen oproepen via interactive voice response, “miljoenen sms-berichten per maand” (volgens website).
The Ring Ring Company werd al in 1991 opgericht en doet nu zowel in interactive voice response als in sms en interactieve tv. Het kapitaal zit voor 51 % bij het management, voor 31 % bij Sydes, de nieuwemedia-investeringsmaatschappij van de Vum-groep. Via de reclameregie Var – 90 % VRT en 10 % Sydes – is VRT bijna vanzelfsprekend klant, maar ook RTBF werkt via The Ring Ring Company.
“We hebben een zeer sterke groei gehad, maar professionalisering is absoluut noodzakelijk. We staan liever een jaar of twee stil terwijl we investeren in infrastructuur en ontwikkeling om dan vanaf 2005-2006 verder te groeien,” verklaart persverantwoordelijke Piet Bogaert de fel teruglopende bedrijfswinst (in 2002 was er nog 1,14 miljoen euro bedrijfswinst, in 2003 nog 885.000). “Ik denk wel dat de cijfers voor 2005 beter zijn.”
3. E-ZONE
Achttien werknemers. 448.000 euro bedrijfswinst in 2004 (Graydon).
Behandelde achttien miljoen sms’en in 2005 (volgens oprichters).
E-Zone is ontstaan uit de investeringsmaatschappij VentureBay en is momenteel in handen van oprichters Danny Lein en Paul Janssens, en van Net Fund Europe (waarin Mitiska participeert), dat 25,1 % van de aandelen heeft. E-Zone, dat in sms werkt onder de naam MobileWeb, heeft niet de enorme captive market van een Paratel of Ring Ring, omdat het niet gebonden is aan een mediagroep. De focus ligt dus meer op de zakelijke toepassingen. “Wij hebben ongeveer 3000 betalende klanten die sms in hun processen integreren,” zegt Lein. Daarnaast is E-Zone actief in webhosting en domeinregistratie.
In december won E-Zone de SMS Award van Mobistar voor een toepassing waarmee Wasserij en Nieuwkuis Gilberte uit Kontich zijn klanten per sms verwittigt dat ze hun was kunnen komen afhalen. E-Zone verkoopt standaardtoepassingen waarvan de instapversie amper 200 à 300 euro zou bedragen.
Sinds 2004 heeft E-Zone een pied-à-terre in Parijs, eerst voor domeinregistratie, binnenkort ook voor mobiel.
4. NETSIZE BENELUX
Negen personeelsleden, 9,7 miljoen euro omzet, 655.000 euro bedrijfsverlies in 2004 (Graydon).
Zette in 2005 als geheel 106 miljoen euro omzet neer, mét winst (volgens bedrijfsbrochure).
Opgericht in Frankrijk in 1998, is Netsize sinds 2001 in België actief. Nu in 32 landen met kapitaal van GemVentures, Rothschild en GRP Partners. Volgens Deloitte Technology Fast 500 het vierde snelst groeiende technologiebedrijf in Europa. Doet enkel mobiele toepassingen. Is ook een technologieontwikkelaar, met een eigen mobiel contentdistributie- en betalingssysteem.
Bekend van internationale campagnes voor een rits grote adverteerders, waaronder Pepsico. Hun klantenlijst is een ‘wie is wie’ van de internationale reclameagentschappen. Activiteiten in entertainment zijn de melkkoe, maar daarnaast ontwikkelt Netsize bedrijfs- en machine-naar-machinetoepassingen. Netsize Benelux was hier in 2004 de enige grote sms-speler die niet winstgevend was.
5. TELITAS BELGIUM
In 2004 246.000 euro bedrijfswinst in België (Graydon).
Opgericht in 2001 als joint venture tussen het Noorse Telitas en VT4 Ltd (SBS Broadcasting). SBS verkocht zijn participatie in 2004, maar Telitas blijft werken voor VT4 en Vijftv. Is verder nog in Scandinavië actief.
DE OVERIGEN UIT DE TOP 10
(op basis van aantal shortcodes)
6. Golden Bytes. Filiaal van het Nederlandse Golden Bytes Holding International bv van Marcel Wendt. Werkt samen met Endemol, Talpa en TMF in Nederland. Vergelijken hun aanpak in België met die van Mobileweb (e-Zone). Zeven werknemers. Volgens Graydon 3,3 miljoen euro omzet, 155.000 euro bedrijfswinst over hun eerste boekjaar (zestien maanden).
7. Proximus. Nam een licentie op het SMS2Mail-procédé van e-marketingbedrijf AllisBlue, dat zelf ook vijftien shortcodes heeft gehuurd.
8. Telefuture Belgium. Filiaal van de Rotterdamse Telefuture International Holding. Zowel 0900-lijnen als sms. Gestart in logo’s en beltonen, evolueert naar e-marketing. 3,6 miljoen euro omzet, 46.000 euro bedrijfsresultaat, negen werknemers in 2004 (Graydon).
9. Mobile 365. Geen vestiging in België. Wereldwijde sms-operator uit de fusie van Mobileway en InphoMatch. Facilitair bedrijf met een management uit de telecomwereld en kapitaal van CDP Capital, 3i, Intel Capital en Visa, onder andere.
10a. 123Multimedia. Geen vestiging in België. Franse specialist in logo’s, spellen en beltonen, zelf filiaal van de Japanse Index multimediaholding. Onlangs herdoopt tot Index Multimedia.
10b. Storedesk. Bvba uit het Leuvense. Werkt met TMF en Vitaya in België. 51.000 euro bedrijfswinst in 2004 (Graydon).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier