De tak op uw maat
Spaarders die willen investeren in een beleggingsverzekering hebben een ruime keuze. Wat zijn de verschillen tussen een tak21, een tak23, een tak26 en een tak44?
Er zijn zo veel soorten beleggingsverzekeringen op de markt, dat veel beleggers door de bomen het bos niet meer zien. Wanneer belegt u het beste in een tak21, een tak23, tak26 of tak44?
Tak21
Een tak21 is een langetermijnbelegging in een verzekeringsjasje. Als u investeert in zo’n product, sluit u eigenlijk een levensverzekering af, waarvan u de verzekerde en de begunstigde bij leven bent. U wijst een derde aan als de begunstigde bij uw overlijden. U bepaalt zelf hoeveel en wanneer u wilt sparen. Belangrijk is dat de verzekeraar een kapitaalgarantie biedt. Op elke storting krijgt u een gewaarborgde rentevoet die u verwerft voor een vooraf bepaalde termijn — doorgaans maximaal acht jaar. Die rentevoet is niet gegarandeerd voor de toekomst, zodat een latere storting een lagere of hogere gewaarborgde rentevoet kan hebben. Momenteel kunt u rekenen op een gewaarborgde opbrengst van 1 à 2,5 procent per jaar.
Bij die gewaarborgde rentevoet kan een winstdeelneming komen. Die is niet gewaarborgd en hangt af van de beleggingsresultaten van de verzekeraar. In slechte beursjaren wordt weinig of geen winstdeelneming uitgekeerd. De gewaarborgde rentevoet kan ook 0 procent bedragen. De opbrengst van die 0 procentcontracten bestaat enkel uit een niet-gewaarborgde winstdeelneming.
Op het rendement van een tak21 hoeft u geen roerende voorheffing te betalen na een looptijd van acht jaar, of als u kiest voor een overlijdensdekking van minstens 130 procent van de gestorte premies. Als de levensverzekering niet voldoet aan de voorwaarden voor de vrijstelling van roerende voorheffing — bijvoorbeeld een tak21 met een looptijd van vijf jaar — is een roerende voorheffing van 25 procent verschuldigd, berekend op de gestorte premies gekapitaliseerd tegen een fictieve rentevoet van 4,75 procent.
Belangrijk om te weten is dat de termijn van acht jaar begint te lopen vanaf de eerste premiebetaling, en niet vanaf de datum van de bijstortingen. Het kan een goede strategie zijn nu al een tak21 te openen, als u bijvoorbeeld pas over vijf jaar een belangrijk bedrag op de rekening wilt storten. Die bijstorting kunt u al binnen de drie jaar belastingvrij opvragen.
Houd rekening met kosten zoals de commissie voor de tussenpersoon en de instap-, de beheers-, de administratie- en de uitstapkosten. Die bedragen vindt u op de financiële-informatiefiches die de verzekeraar ter beschikking van zijn klanten moet stellen. Bovendien is een belasting van 2 procent verschuldigd op de premies. Die premieheffing weegt op het rendement van de tak21-verzekering.
Het geld dat u in een tak21 aanhoudt, is beschermd als uw verzekeraar in de problemen zou komen. Tak21-producten vallen onder de bescherming van het Bijzonder Beschermingsfonds tot een bedrag van 100.000 euro (per persoon en per verzekeraar). De depositogarantie waarborgt dat u uw inleg terugkrijgt, ook als de verzekeraar failliet gaat.
Voor wie?
Een tak21 is geschikt voor spaarders die uit zijn op een vaste opbrengst voor hun belegging. Bij een kortere looptijd dan acht jaar is 25 procent roerende voorheffing verschuldigd op een fictief rendement van 4,75 procent per jaar. Zo valt een groot deel van het rendement weg.
Tak23
Een tak23 is een levensverzekering waarbij de premies worden belegd in een beleggingsfonds. Net als beveks en sicavs beleggen tak23-fondsen hun activa in aandelen, maar ook in obligaties, vastgoed of andere effecten. Terwijl de verzekeraar bij een tak21 het financiële risico draagt om de rente te waarborgen, ligt het risico bij een tak23 bij de verzekerde. Uw kapitaal schommelt afhankelijk van de fondsen waarin u belegt. De looptijd van het contract is onbepaald. U bent op voorhand niet zeker hoeveel het product opbrengt; u loopt zelfs het risico dat u kapitaal verliest.
U draagt geen roerende voorheffing af op de opbrengsten van een tak23, ook niet als u de reserve opvraagt binnen de acht jaar. Net zoals bij een tak21 betaalt u op de premies van een tak23 een premiebelasting van 2 procent. Er zijn ook instap-, beheers- en uitstapkosten verschuldigd.
Anders dan een tak21 valt een tak23 niet onder de bescherming van het Bijzonder Beschermingsfonds. Maar alle banken en verzekeraars in ons land worden streng gecontroleerd door de FSMA en de Nationale Bank van België. Daardoor zijn ook tak23-producten in principe goed beschermd.
Voor wie?
Een tak23 is interessant als u een beleggingshorizon van meer dan vijf jaar hebt en u bereid bent een risico te lopen. De opbrengst van een tak23 is niet gegarandeerd en wordt bepaald door de prestaties van het onderliggende fonds. Op lange termijn vlakt niet alleen de impact van de premiebelasting af, u vangt ook beter de schommelingen van de beurskoersen op.
Tak26
Bij een tak26 zijn er geen verzekerden, verzekerde risico’s of begunstigden. Op die manier ontsnappen de stortingen voor een tak26 aan de premiebelasting van 2 procent. Het kapitaal dat u inlegt in een tak26, is volledig gewaarborgd. U krijgt dezelfde garanties en vergelijkbare rendementen als bij een tak21: er is een gegarandeerd rendement en u hebt recht op een winstdeelneming. De tussentijdse opbrengsten worden gekapitaliseerd. Op het reële rendement betaalt u altijd een roerende voorheffing van 25 procent, ongeacht de looptijd van het contract.
Bij een faillissement van de verzekeraar kan de spaarder geen aanspraak maken op de waarborg door het Bijzonder Beschermingsfonds.
Voor wie?
Op een termijn van minder dan acht jaar is een tak26 een goed alternatief voor een tak21. Maar de particuliere spaarder betaalt altijd een roerende voorheffing van 25 procent.
Tak 44
U kunt een tak21- en een tak23-verzekering met elkaar combineren. Zo krijgt u een hoger rendement dan op een tak21, en is het risico toch lager dan bij een tak23. Voor het tak21-contract geldt een kapitaalgarantie. De gewaarborgde rente en de variabele winstdeelneming doen het kapitaal elk jaar stijgen. Het kapitaal voor het tak23-contract wordt belegd op de beurs, zodat de koers sterk kan schommelen.
U kunt uw geld altijd overzetten van het tak21- naar het tak23-contract, en omgekeerd. Zo kunt u de winsten van uw tak23 veiligstellen door ze over te hevelen naar uw tak21. Ook binnen het tak23-contract kunt u geld overzetten van het ene compartiment naar het andere. Wilt u minder risico’s nemen, dan zet u het kapitaal van uw aandelencompartiment bijvoorbeeld over naar een obligatiecompartiment. U kunt zowel bijstorten voor de tak21 als in de tak23.
Als u met pensioen gaat en uit uw belegging graag een aanvulling op uw wettelijke pensioen krijgt, dan kan dat ook. Via het tak23-contract kunt u zonder kosten en zonder roerende voorheffing een periodieke uitkering krijgen. U activeert die formule het beste als u al wat reserve hebt opgebouwd, om te voorkomen dat uw kapitaal al meteen slinkt.
Voor wie?
Een tak44 combineert de voordelen van een tak21 en een tak23. U hebt een gewaarborgd rendement dat hoger is dan bij een zuivere tak21-beleggingsverzekering, en u kunt het risico van de tak23 beperken.
JOHAN STEENACKERS
Op een termijn van minder dan acht jaar is een tak26 een goed alternatief voor een tak21.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier