Er moet meer zijn in een carrière dan dossiers instuderen en pleiten alleen. Dat dacht Koen Tengrootenhuysen toen hij na zijn studies administratief en publiek recht zeven jaar actief was als advocaat aan de balie van Antwerpen. Hij pakte zijn biezen en startte in 2006 als vastgoedjurist bij sportretailer Decathlon. Sinds een jaar is hij er ook verantwoordelijk voor de expansie en het vastgoed voor de Benelux. “Ik werk nu niet langer individueel, maar kan ook nationale en internationale contacten aanspreken en een team aansturen”, verklaart Tengrootenhuysen. “De grootste verandering was toch om ook dagelijks geconfronteerd te worden met de financiële gevolgen van vastgoedinvesteringen. Voor juristen blijven cijfers toch vaak cijfers, terwijl ik ondertussen maar al te goed besef dat vastgoedbeslissingen een belangrijke invloed kunnen hebben op de cijfers van onze vennootschap. Ach, het is een aangename last om te dragen.”
De belangrijkste taak van Tengrootenhuysen was het afgelopen jaar om de nieuwe structuur binnen de organisatie verder uit te bouwen. Terwijl Decathlons expansie in de Benelux in het verleden vanuit een gecentraliseerde structuur geschiedde, gebeurt ze nu vanuit een regionale structuur. In Frankrijk, Spanje en Italië was dat al het geval. Met dat verschil dat er in België sinds de introductie van Decathlon op onze markt in 1997 amper tien winkels van de keten de deuren openden. Waarom de expansie tot nu toe traag vorderde? “We doen nooit gek, betalen nooit meer voor een pand of grond dan de marktwaarde die we zelf berekenen op basis van de verwachte omzet van de nieuwe vestiging. Vastgoedontwikkelaars willen ook vaak op andere plaatsen commerciële panden ontwikkelen dan die waar onze voorkeur naar uitgaat”, aldus Tengrootenhuysen. “Tien winkels is toch al een succes als je weet dat we strenge inplantingscriteria als bereikbaarheid en zichtbaarheid hanteren en we vaak lange vergunningsprocedures moeten doorlopen. In 2010 proberen we drie nieuwe vestigingen te openen. Op basis van onze analyse van de sportmarkt is er nog plaats voor een vijftigtal vestigingen”, verzekert Tengrootenhuysen.
Hij kan dus maar beter fit zijn. “Als je niet sportief bent, zul je sowieso maar moeilijk overleven in onze organisatie”, merkt hij op. “Sporters hebben namelijk een gezonde ambitie en dat creëert gemakkelijker een band met andere teamleden.” Naast de sportevenementen die meer dan eens aan een vergadering worden gekoppeld, is Tengrootenhuysen regelmatig te vinden op de fiets of op het voetbalplein.
Sj.S.