De sombere toekomst van de pc

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

In minder dan een jaar hebben tablets en smartphones de markt van de personal computers duchtig door elkaar geschud. De Windows-pc verliest wel het monopolie dat hij de afgelopen 30 jaar had opgebouwd. Zowel bij particulieren als ondernemingen.

Computers worden vaak met de eindejaarspremie gekocht. In 2010 was van die eindejaarspiek weinig te merken. De verkoop van pc’s is er volgens het bureau Context in België met 16 procent op achteruitgegaan (vergeleken bij het vierde kwartaal van 2009). Dat is meteen de sterkste daling in heel Europa. “Op de consumentenmarkt is het zelfs nog erger. Daar bedraagt de terugval 20 tot 30 procent”, meldt Raf Cuypers, de directeur-generaal die bij HP België-Luxemburg verantwoordelijk is voor de pc-markt. “Het heeft iedereen verrast, al was er in januari 2011 wel een lichte herneming.”

Binnenkort een tabletrayon bij Media Markt

Media Markt, dat behoorlijk wat pc’s verkoopt, gaat tegen april een speciale tabletrayon inrichten om de uitgestelde golf van iPad-concurrenten op te vangen. Acer, Asus en Packard Bell zullen in die nieuwe rekken meteen een plaats vinden en daar, afgaand op de doorbraak die door de tablet van Apple gerealiseerd werd, allicht goed onthaald worden. “De iPad was goed voor 7 procent van onze informaticaverkoop”, zegt Yves Cluckers, die bij Media Markt verantwoordelijk is voor de IT-producten. “We hadden er nooit genoeg in voorraad.”

De iPad verklaart grotendeels de erosie van de Belgische pc-markt. In enkele maanden heeft hij de markt van de personal computers grondig door elkaar geschud. De iPad van Apple bestaat amper een jaar, maar er werden al 14,8 miljoen exemplaren van verkocht, waarvan naar schatting 70.000 in België. De trend zet zich ongetwijfeld voort, oordeelt Tim Coulling, analist bij Canalys. “Bij de particulieren zal de aankoop van een tablet ertoe leiden dat de gezins-pc minder vaak vervangen wordt.” In ondernemingen doen de tablets de laptops vooral concurrentie aan voor een aantal commerciële toepassingen.

Eerste zakelijke toepassingen voor de iPad

De kmo Cromarbo uit Rhisnes, die marmer en composietsteen importeert, heeft bijvoorbeeld een van zijn vertegenwoordigers uitgerust met een iPad in plaats van een laptop. In de Verenigde Staten gebruikt Mercedes de iPad voor de verwerking van financieringscontracten in de showroom. Vroeger moest men daarvoor verhuizen naar het kantoor en gebleken is dat bij die overgang het enthousiasme van de klant weleens kan bekoelen.

In België zijn er ook scholen die in het toestel geïnteresseerd zijn. “We hebben twee projecten lopen”, zegt Bruno Kesteloot, de baas van Apple-distributeur Macline. “Het toestel vervangt weliswaar de computerklassen niet, maar het is wel een goedkoper alternatief voor het interactief bord.” Ook ziet hij de papieren handboeken in de toekomst vervangen worden door tabletapplicaties, wat dan weer de weg opent naar interactieve formules voor oefeningen. “Scholen en universiteiten nemen in dat verband met ons contact op. Uitgevers ook”, stelt Kesteloot vast. Een tablet lijkt wel een duur hulpmiddel voor een school. “Maar het betaalt zichzelf terug via de besparingen op fotokopieën, die per jaar meer dan 100 euro per leerling kunnen kosten.”

Gartner voorspelt de tablets in elk geval een schitterende toekomst: 54,8 miljoen in 2011, meer dan 208 miljoen tegen 2014. Het nieuwe instrument gaat de dominantie aanvreten van de pc, waarvan in 2010 ongeveer 350 miljoen exemplaren verkocht werden.

Apple maakt zijn intrede in de bedrijven

Dat Apple onlangs de distributeur van computermateriaal aan bedrijven Econocom erkend heeft als corporate resell-er is een teken aan de wand. Voor Apple komt dat neer op een belangrijke strategische wending. Tot nu toe mikte de fabrikant niet echt op de ondernemingen en interesseerde hij zich in de eerste plaats voor de particulieren en enkele verticale zuilen zoals de grafische sector en het onderwijs. “Voor ons is dat goed nieuws, want de ondernemingen interesseren zich voor de tablets”, verklaart Benoît Rousseau, directeur-generaal products and solutions van Econocom voor België en Luxemburg. “Een grote bank heeft ons bijvoorbeeld al gevraagd om de toegang tot haar systemen via tablets te verzorgen.”

Econocom is samen met Systemat en Real Dolmen een van de grote distributeurs van computermateriaal voor bedrijven op de Belgische markt. De pc is daarbij het basisproduct. Intussen maakt Econocom al wel een evaluatie van de wijzigingen die zich op de pc-markt beginnen af te tekenen. “De pc neemt nog altijd een behoorlijke positie in”, zo gaat Rousseau verder, “maar we maken wel een verschuiving mee. Dat heeft overigens niet alleen te maken met de opkomst van de tablets. De ondernemingen vertonen de neiging de keuze van informaticamateriaal over te laten aan het personeel: Windows-pc, Mac, tablet of zelfs smartphone.”

Tien jaar geleden zou zo’n evolutie niet mogelijk geweest zijn: de ondernemingen waren toen massaal afhankelijk van de Windows-pc’s. “Die souplesse komt voort uit de evolutie naar de ‘virtualisering’ van de desktop”, merkt Rousseau op. Hij heeft het dan over de servertechnologie die het mogelijk maakt om de bestanden en toepassingen die door de werknemer gebruikt worden over te zetten op om het even welke computer of smartphone.

De ‘virtualisering’ van de desktop

“De virtualisering van de desktop leidt tot een verlaging van de informaticakosten, maar niet op korte termijn, want er moet ook geïnvesteerd worden in infrastructuur, met name in servers”, tempert Canalys-analist Tim Coulling.

Waarin schuilt nu het belang voor ondernemingen? Ze geven daarbij ongetwijfeld toe aan de druk vanuit het personeel, dat aandringt op een grotere soepelheid met computerapparatuur. De bedrijven verliezen niets door hieraan toe te geven, ook al zal de productiviteit er niet door stijgen.

“Wat er zich voordoet, is dat de technologie maakt dat het personeel langer werkt”, analyseert Eduardo Porter in zijn boek The Price of Everything. Met een tablet of een smartphone wordt het verleidelijk om ook tijdens de vakantie en de weekends uw professionele e-mail te beantwoorden, iets wat onmogelijk is met een desktop die vastgeklonken zit aan uw bureau. “De draagbare pc’s, de telefoons en alle andere mobiele toestellen laten toe om uw werk mee te nemen, waar u ook naartoe gaat.”

ROBERT VAN APELDOORN

De tablet is een aantrekkelijker en handiger werkinstrument dan een laptop.

Met een tablet of een smartphone wordt het verleidelijk om ook tijdens de vakantie en de weekends uw professionele e-mail te beantwoorden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content