De sleutel tot draadloos internet

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Alleen de recentste pc’s zijn standaard zo uitgerust dat ze kunnen worden aangesloten op een lokaal, draadloos WiFi-netwerk. Ze hebben het rijk echter niet alleen, want voor zo’n 30 euro kunt u ook uw oude computer binnenloodsen in het draadloze tijdperk.

Reacties: e-trends@trends.be

Het is best handig om een draadloos netwerk te gebruiken om thuis of ergens anders, bij vrienden of op openbare plaatsen, toegang te kunnen krijgen tot het internet of documenten en andere informatie af te drukken. Voor wie het heeft geprobeerd, behoren netwerkkabels voorgoed tot het verleden. Ik wou even kijken hoe moeilijk of makkelijk het is om een oude pc, zoals de drie jaar oude Dell laptop zonder WiFi-functie, waarop dit artikel is geschreven, om te vormen.

Automatische detectie

Op laptops kunt u een pc card ter grootte van een kredietkaart installeren. Desktops moeten worden uitgerust met een elektronische kaart, waarvoor u wel de pc moet openen, wat de meeste gebruikers liever vermijden. Deze twee accessoires kosten tussen de 30 en 50 euro. De eenvoudigste en meest flexibele oplossing werkt via de USB-poort van de computer en lijkt op een geheugenstick. Het model dat ik heb gekocht, een sleutel van het merk Topcom, heeft de vorm van een lange aansteker en kost zo’n 40 euro. Hij heeft het voordeel dat hij zowel werkt op een laptop als op een desktop. Het model is alleen geschikt voor netwerken van het type 802.11b, die wel het meest verspreid zijn maar een snelheid hebben van maximaal 11 megabit per seconde. De meer geavanceerde 802.11g-netwerken, die vooral door Apple worden gebruikt, hebben een capaciteit van 54 mbps. De software draait op pc’s met besturingssysteem Windows 98 Second Edition, Me, 2000 of XP. De pc mag niet ouder zijn dan vijf jaar.

De installatie is op enkele minuten geklaard. De cd-rom die bij de sleutel wordt geleverd, doet al het werk zelf zonder de gebruiker lastig te vallen met onbegrijpelijke vragen. Zodra de pc opnieuw wordt opgestart, gaat hij zelf op zoek naar de beschikbare netwerken in de buurt, die in een venster worden getoond samen met de informatie over de sterkte van het ontvangen signaal. Als de toegang vrij is of u over het juiste paswoord beschikt, kunt u beginnen. U moet uiteraard wel eerst de sleutel – die dienstdoet als antenne achter de computer – in de USB-poort stoppen. Waarvoor de lichtjes op de sleutel dienen, is niet echt duidelijk. Er is een beveiliging van de gegevens voorzien volgens de WiFi-standaarden, wat wil zeggen dat uw draadloos toegangspunt deze normen moet ondersteunen. Is dat het geval, dan worden uw gegevens steeds gecodeerd verzonden zodat anderen niet ongemerkt kunnen meeluisteren.

Het systeem werkt wel iets moeilijker dan een computer die standaard is uitgerust met een WiFi-kaart. U hebt steeds schrik dat u de sleutel gaat beschadigen wanneer u de pc verplaatst. Om dit risico te omzeilen, heeft Topcom een kleine USB-kabel voorzien, waarmee u iets meer speelruimte krijgt.

Aan de slag

Volgens de gebruiksaanwijzing zal er een connectie worden gemaakt met een WiFi-netwerk op een maximumafstand van 30 tot 300 meter. Deze cijfers zijn echter sterk overdreven! Het bereik neemt heel sterk af wanneer er muren in de buurt zijn of het toegangspunt niet helemaal goed is geplaatst. In mijn geval ging het om een Belkin-router die ik tussen een scherm en een printer op mijn bureau had gezet. Het bereik haalde in dat geval nauwelijks 5 tot 8 meter.

Om de zaken toch iets te verbeteren, riep ik de hulp in van de software van de WiFi-key op de laptop en meer bepaald de functie om de signaalsterkte te meten. Ik probeerde verschillende posities uit om de meest geschikte plaats voor de zender te vinden. Hij moest uiteraard een stuk hoger staan. Door hem op het scherm te zetten (niet echt praktisch, maar goed), haalde hij een bereik van een twintigtal meter.

Zodra dit alles achter de rug is, wordt draadloos surfen een droom. De pc blijft overal aangesloten op het netwerk; in de eetkamer, op het terras, in de slaapkamer. Zodra u gewend bent aan het gebruiksgemak, rijst echter al snel een ander probleem: de autonomie van de batterij van uw pc.

Robert van Apeldoorn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content