De sleutel naar het Internet
Een nieuw encryptiesysteem geeft het Vlaamse Filepool een nieuwe dimensie.
“In augustus hebben we ons derde patent aangevraagd”, zegt CEO Paul Carpentier van Filepool, de software-ontwikkelaar uit Sint-Katelijne-Waver die vorige maand 386 miljoen frank ophaalde bij onder meer het Nederlandse Alpinvest, Gimv, Flanders Language Valley Fund (FLVF), Lessius en KBC Bank (zie Hotline in Trends van 28 oktober 1999).
Het derde patent dekt de encryptietechnologie van Filepool. Zoals het nu bekend is, lost het Filepool-product opslagproblemen op door bestanden onder een unieke code (een “e-Clip”) op een netwerk van servers te plaatsen. Wie een document nodig heeft, laat de code “omroepen” op het netwerk, waarna de dichtstbije server die het document bevat het document levert. Men moet dus niet langer weten waar het bestand “fysiek” is opgeslagen op het netwerk.
De encryptietechnologie opent nu mooie perspectieven voor Filepool als internettechnologie. “Dankzij de encryptie met een 128-bit sleutel kan je de bestanden rustig over publieke media gaan verspreiden: cd-rom, publieke servers of het internet”, zegt Paul Carpentier. De sleutel waarmee wordt geëncrypteerd, wordt automatisch aangemaakt uit het oorspronkelijke document. Ergo, elk identiek document zal ook identiek blijven na versleuteling en dus met eenzelfde e-Clip benoemd worden. “Dat bewaart de economie die in Filepool zit: elk document wordt maar één keer op een bepaalde server opgeslagen, ook als het geëncrypteerd is”, zegt Paul Carpentier. De eigenaar van het document moet twee elementen hebben om het te kunnen recupereren: de e-Clip, die hem het document laat opvragen, en de sleutel, die het terug leesbaar maakt.
Whizkid Jan Van Riel en Paul Carpentier onderzoeken nu hoe ze de nieuwe technologie kunnen toepassen op allerlei e-commerce concepten. Eén van de voordelen van Filepool is dat het zeer schaalbaar is. Documenten kunnen over een server farm worden verspreid, zodat een site minder snel overvraagd geraakt en dicht moet (zoals bijvoorbeeld het geval was bij de lancering van de gratis www.britannica.com encyclopedie). E-clips zijn ook niet zo delicaat als de klassieke links: omdat de koppeling niet verwijst naar een bepaalde plaats wordt het bestand gevonden zolang het bestaat.
Filepool werkt intussen aan een referentielijst. In Nederland is het project bij het College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) klaar voor oplevering. De duizenden bladzijden die nodig zijn om een geneesmiddel erkend te krijgen (en die naar de verschillende experts moeten worden gestuurd) worden er omgezet in e-Clips, die dan zelf vanuit een Oracle-database opvraagbaar zijn. Het Leuvense Visitronics, een printer broker voor printing-on-demand systemen, gebruikt Filepool om de bestellingen van zijn Digilink-klanten te identificeren en om het over en weer sturen van bestanden te beperken. Het aantal implementatiepartners is intussen opgelopen tot veertien, waaronder Telindus (ook in Frankrijk en Nederland), Real Software, Arco Informatique, StorageTek België en Planet Internet, naast Doxx bv in Nederland en vier Franse partners.
bnl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier