De Rode-Kruisvaarders trekken oostwaarts

David Desmet Farmaceutisch communicatie- en PR-adviseur

Arbeidsongevallen zijn de gruwel van elke bedrijfsleider. Behalve van Lieven Goegebuer. Nee, de man is geen sadist, hij leidt M.Ex.T. Belgium, dat EHBO-materiaal maakt voor de bedrijfswereld. En klaarstaat om de Duitse markt te veroveren.

Gaasverband, pleisters, ontsmettingsmiddel, elk bedrijf heeft ze in huis. Niets speciaals dus, beseft Lieven Goegebuer (34) van het Medisch Expeditie Team ( M.Ex.T.). Het feit dat het bedrijf EHBO-materiaal maakt in samenspraak met de bedrijven waaraan het levert, maakt de zaken al een stuk interessanter.

Samen met Bart Vanhaverbeke (40) startte Goegebuer in 1993 M.Ex.T. op. Ze beseften terdege dat er een markt bestond voor hun product. Elk bedrijf en elke instelling met personeel moeten immers een wettelijke EHBO-kit in huis hebben. “Alleen is die wet achterhaald op het vlak van gebruiksvriendelijkheid én inhoud,” aldus Goegebuer. Het Algemeen Reglement op de Arbeidsbescherming, dat beschrijft wat er in de EHBO-verbandkist moet zitten, dateert al van 1965, en werd voor het laatst gewijzigd in 1971. Zowel de producten als de activiteiten binnen bedrijven zijn de jongste jaren zodanig geëvolueerd dat de wettelijke koffer veeleer een doos van Pandora wordt bij ongevallen.

Achttien vertegenwoordigers van M.Ex.T. doorkruisen het hele land om de koffer van de klanten up-to-date te houden. Hun 55.000 klanten vormen een staalkaart van de Belgische economische wereld. “Het mag duidelijk zijn dat de aard van ongevallen en de nodige producten van een bediende bij Fortis niet dezelfde zijn als die van een arbeider bij Bekaert.”

Daarom stelt M.Ex.T. pakketten samen op maat van het bedrijf. “Waar het risico van snijwonden relatief hoog is, krijg je specifieke producten in de koffer,” zegt Goegebuer. “Maar als de gewenste producten niet op de reguliere markt verkrijgbaar zijn, laten we die zelf aanmaken door ons eigen First Medic-label.”

M.Ex.T. bedient de Belgische markt vanuit het West-Vlaamse Roeselare, met zo’n veertig personeelsleden. Een forse groei vergeleken met de voorbije jaren, wat het bedrijf onder meer een nominatie opleverde in de Trends Gazellen uit de provincie West-Vlaanderen. “Ons personeel is heel verscheiden en hoeft niet zonodig een medische achtergrond te hebben. Een eigen interne opleiding en permanente vorming maken veel goed.”

De grens over

Na twee jaar richtten Goegebuer en Vanhaverbeke de Nederlandse dochter M.Ex.T. Netherlands BV op. In Moerdijk kwam een vestiging met vijfentwintig medewerkers. “Maar de start verliep stukken moeizamer dan verwacht. Op de taal na was ongeveer alles anders dan bij ons. Sociale wetgeving, mentaliteit, noem maar op.”

Aanvankelijk zochten ze hun toevlucht bij een Nederlandse investeringsgroep, die voor de helft participeerde. Goegebuer: “Maar in plaats van een groei-impuls was dat veeleer een rem, door de moeilijke besluitvorming.” Intussen kochten de twee partners alle aandelen terug, zodat de Nederlandse vestiging weer een volle dochter is. “De ongeveer 30.000 vaste klanten in Nederland genereren een omzet van bijna 3 miljoen euro. De markt is er groter, zodat die over enkele jaren de Belgische zal overtreffen. Die is momenteel goed voor een omzet van bijna 5 miljoen euro.”

De twee zijn nu klaar voor het grote werk. “Onze algemeen directeur voor Nederland, Jos Vermeulen, is begonnen met zijn verkenningsronde doorheen Duitsland,” zegt Goegebuer. Vermeulen kent de Duitse markt: hij had jarenlang een aankoopfunctie bij het Nederlandse concern Vendex KBB, moeder van onder meer warenhuisketen Hema en lingerieketen Hunkemöller.

“Volgend jaar willen we er beginnen,” zegt Goegebuer. Een opstartinvestering van 500.000 euro -een eigen financiering zonder partners – moet op vijf jaar evenveel vestigingen opleveren. Dat M.Ex.T. zich daarmee in de kijker plaatst van eventuele overnamekandidaten, is aardig meegenomen. “Als je in verschillende landen een netwerk uitbouwt, ben je inderdaad een gedegen kandidaat. Maar dat speelt nu nog niet. Eerst moeten we die positie waarmaken.”

Zijn collega Vanhaverbeke lonkt intussen al naar Frankrijk. Goegebuer: “Op dat vlak zijn we complementair. Hij gaat op het gaspedaal staan, en ik intussen op de rem. De consensus die we zo bereiken, behoedt ons voor arbeidsongevallen.”

Lieven Desmet [{ssquf}]

M.Ex.T. stelt EHBO-pakketten samen op maat van de bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content