DE RAMPONDERNEMER SLAAGT

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

De Nederlandse CEO Frank Krake kreeg klappen door de vuurwerkramp in Enschede, de aanslagen van 9/11 en de ziekte SARS. Hij ging failliet en vocht terug.

Frank Krake werd als jonge dertiger directeur van Unimeta, een tuinmeubelenfabrikant in Enschede. Het bedrijf had in 2000 driehonderd personeelsleden en het haalde een omzet van meer dan 20 miljoen euro. Toen op 13 mei 2000 in Enschede een opslagruimte met vuurwerk ontplofte, waarbij 23 doden vielen, werd ook de voorraad tuinmeubelen van Unimeta vernield. “16.000 vierkante meter hallen met stocks was in één klap weg. De fabriek stond nog overeind. We hebben er toen alles aan gedaan om de productie zo snel mogelijk opnieuw op te starten, om op tijd aan onze klanten te kunnen leveren. Binnen de drie weken hadden we alles geproduceerd.” Toch kreeg het bedrijf zware klappen op de Duitse markt.

Vijf nachten op een veldbed

Krake zette het jaar daarna volop in op de Amerikaanse markt, om het verlies in Duitsland te compenseren. Op een belangrijke beurs in Chicago wilde hij deals sluiten met zijn Amerikaanse contacten. “Ik zat op 11 september 2001 in het vliegtuig op weg naar Chicago, toen de piloot meldde dat het vliegtuig werd omgeleid naar een andere luchthaven”, vertelt hij. Krake kwam terecht in een kleine luchthaven in het Canadese Newfoundland. “Ik stond zeven uur in een weiland met koeien, zonder dat ik wist wat er aan de hand was. Daarna bracht ik vijf nachten op een veldbed door.” Pas een dag nadat hij in Newfoundland was geland, hoorde hij over de terroristische aanslagen in New York.

“In plaats van onze omzet in de Verenigde Staten te verdubbelen, verdween die bijna helemaal.” Op de koop toe ging het ook moeilijk in Engeland, de belangrijkste afzetmarkt van Unimeta, en werd zijn Britse verkoper geconfronteerd met een persoonlijk drama, dat hij niet meer te boven kwam. Het bedrijf kreeg ook nog af te rekenen met namaak uit China.

Unimeta moest een reorganisatie doorvoeren en besteedde een deel van de productie aan een Taiwanese partner met een fabriek in het Chinese Guangzhou. Toen Krake en zijn medewerkers daar aan het werk waren, kreeg hij van zijn vrouw telefoon dat er een nieuw, onbekend virus was uitgebroken. De Chinese overheid zweeg SARS evenwel dood, waardoor Krake er veel te laat achter kwam dat de haard van de ziekte zich wellicht vlak bij de fabriek in Guangzhou bevond. “We waren daar net om de productie over te hevelen, maar we moesten door SARS weer voortproduceren in Nederland.”

Nadat de Chinese fabriek failliet was gegaan en Unimeta van de bank geen geld meer kreeg om zijn lonen te betalen, ging het Nederlandse bedrijf op zijn beurt over de kop.

Van ramp tot succes

Maar dat is niet het eind van het verhaal. Krake startte in 2005 een nieuwe tuinmeubelfabrikant op, met een productie in China. Hij kreeg een aanlokkelijk overnamebod. Hij ging daarop in, maar de overnemer groeide zo snel dat het bedrijf eraan kapotging. Krake kocht zijn aandelen terug, liet het bedrijf drie jaar op rij met 15 à 20 procent groeien en verkocht het met succes. Zijn transformatie van ramp- tot succesondernemer heeft hij verwerkt in een boek. Ook dat loopt goed. De eerste druk is uitverkocht.

Frank Krake, De rampondernemer. Overwinnen als alles tegenzit, Pearson, 2013.

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content